Od kilku lat promuje się zdrowy tryb życia, a ludzie coraz bardziej zwracają uwagę na to, co jedzą. W końcu pożywienie ma ogromny wpływ na nasz organizm. Oto 10 produktów, które mają bardzo pozytywne właściwości i powinny się znaleźć w Twojej diecie!

Cytryny

Jedna cytryna zawiera aż 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Dzięki temu nie tylko poprawimy naszą odporność, ale też wzmocnimy kości oraz podniesiemy poziom dobrego cholesterolu. W cytrynach znajdują się też flawonoidy, które mają wpływ na hamowanie wzrostu komórek nowotworowych, a także działają jako środek przeciwzapalny.

Brokuły

Średnia łodyga brokułu zawiera witaminę K i C w ilościach, które pomogą zaspokoić ich dzienne zapotrzebowanie. Jeśli dołączymy go do naszej diety, zadbamy o nasze kości, a także zmniejszymy ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Szpinak

Badania wykazały, że szpinak jest jednym z najbardziej skutecznym warzywem walczącym z rakiem. W dodatku zawiera składniki, które mają pozytywny wpływ na nasz wzrok. Szpinak możemy spożywać na wiele sposobów. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do owocowo-warzywnego smoothie.

Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe (fasola, groch lub soczewica) mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Warto je spożywać cztery razy w tygodniu. Wówczas zmniejszymy ryzyko wystąpienia choroby serca, a także raka piersi. Pamiętajmy też, że w przypadku fasoli im ciemniejsza, tym zawiera więcej antyutleniaczy.

Awokado

Awokado jest bogate w zdrowe tłuszcze, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu o około 22%. W dodatku pomoże zaspokoić połowę dziennego zapotrzebowania na błonnik oraz 40% na kwasu foliowego. Pomoże też zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby serca. Warto dodać awokado do sałatki, dzięki temu zwiększymy wchłanianie ważnych składników odżywczych, np. beta-karotenu.

Czosnek

Czosnek pomoże zwalczyć wiele chorób, a także hamuje wzrost bakterii E.coli. To warzywo zawiera allicynę, która działa jako środek przeciwzapalny oraz pomaga obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Z jej dobroczynnego działania w pełni skorzystamy, gdy podamy zgnieciony, świeży czosnek. Jeśli wolimy gotowany, pamiętajmy, żeby go nie rozgotować. Czosnek wystawiony na działanie wysokiej temperatury przez ponad 10 minut traci ważne składniki odżywcze.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3, które pomogą w obniżeniu poziomu cholesterolu. Jednak to nie wszystkie zalety. Pomogą też chronić skórę przed uszkodzeniami słonecznymi, a także poprawiają nastrój oraz regulują pracę snu. Warto więc jeść kilka orzechów włoskich na deser.

Bataty

Doskonale zdajemy sobie sprawę, że bataty są droższe niż zwykłe ziemniaki, ale czasem warto dodać je do obiadu. Jeden słodki ziemniak zawiera mnóstwo witaminy A, która stymuluje nasz układ odpornościowy. Są także bogatym źródłem beta-karotenu oraz innych składników odżywczych. Warto zaczekać aż batat ostygnie przed zjedzeniem, dzięki temu jego właściwości będą silniejsze.

Łosoś

Łosoś to jedna z najzdrowszych ryb, która stanowi doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Dzięki jego spożywaniu zmniejszamy ryzyko wystąpienia depresji, chorób serca oraz raka. Warto też pamiętać, że porcja łososia zawiera połowę dziennego zapotrzebowania niancyny, która chroni przed utratą pamięci oraz chorobą Alzheimera. Pamiętajmy jednak, że najzdrowsze są dzikie łososie, a hodowlanych lepiej unikać.

Gorzka czekolada

Proszek kakaowy jest bogaty we flawonoidy oraz przeciwutleniacze. Dzięki temu gorzka czekolada może obniżyć poziom złego cholesterolu, a podnieść tego dobrego. Dlatego warto się skusić chociaż na kosteczkę w ciągu dnia. Gorzka czekolada może też obniżyć ciśnienie krwi u zdrowych osób.