Przed nami majówka, a w związku z tym zaczyna się sezon grillowy. Niestety wiele osób nie jest mistrzami w sztuce smażenia na świeżym powietrzu. Grillujemy okazyjnie, więc łatwo popaść w złe nawyki, a to może negatywnie na nas wpływać. Dlatego przedstawiamy kilka najpopularniejszych błędów popełnianych w czasie grillowania.

5 błędów, które możesz popełniać w czasie grillowania!

Nie czyścimy grilla po każdym użyciu

Czyszczenie grilla jest bardzo istotną czynnością, którą często pomijamy. Pojawia się też bardzo ważny dylemat, kiedy należy to robić. Najlepiej robić to po każdym użyciu, a dzięki temu sprzęt będzie zawsze gotowy na następne grillowanie. Szczególnie powinniśmy o tym pamiętać na koniec sezonu. Jeżeli zaniedbamy tę czynność, to później możemy mieć problemy z wyczyszczeniem grilla w przyszłym roku. Osoby, które mają zakodowany ten nawyk, nigdy nie muszą się martwić o stan swojego sprzętu.

Rozpalanie grilla z pomocą zapalniczki

Rozpalanie grilla z pomocą zapalniczki nie jest dobrym pomysłem z kilku powodów. Przede wszystkim nafta, które przeniknie do żywności w czasie do grillowania, może być niebezpieczna. W dodatku negatywnie wpłynie na smak oraz wartości odżywcze naszych potraw. Zdecydowanie lepiej rozpalać grilla z pomocą zapałek i gazety. Nawet jeżeli początkowo będzie Ci to sprawiać problemy, to wkrótce dojdziesz to wprawy i staniesz się mistrzem grillowania.

Pozostawienie otwartej pokrywy

Większość z nas w czasie grillowania pozostawia otwartą pokrywę. Jednak to nie jest taki dobry pomysł! Nie każdy zdaje sobie sprawy z faktu, że zamknięcie pokrywy zwiększa ciepło i pozwala na precyzyjne regulowanie temperatury poprzez zamykanie i otwieranie otworów wentylacyjnych. Jeżeli ją otworzymy, to narazimy grilla na działanie wiatru. Taka sytuacja nie tylko wpłynie negatywnie na temperaturę, a także przyczyni się do przemieszczania popiołu na potrawy.

Grillowanie zimnych potraw

Kolejnym często popełnianym błędem jest grillowanie zimnych potraw. Wiele osób na grilla nakłada potrawy bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Niestety w tej sytuacji znacznie dłużej będziemy czekać aż danie będzie gotowe. Mięso w takim przypadku często w środku pozostaje zimne, a na zewnątrz może już być spalone. Dlatego zdecydowanie lepiej wyjąć produkty z lodówki około 30 minut przed grillowaniem i zaczekać aż się trochę ogrzeją. W tym czasie możesz ustawić grill, rozpalić i czekać aż węgle osiągną właściwą temperaturę. Jak widać, nie masz żadnej wymówki, aby grillować zimne jedzenie.

Nałożenie zbyt wielu potraw na grilla

Niektórzy nakładają na grilla zbyt wiele potraw, a to przez to ich smażenie się wydłużać ich smażenie. Są osoby, które na siłę dokładają kolejne produkty, aby wszystko grillować w czasie jednej tury. Nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, że takie postępowanie obniża temperaturę grilla. Zdecydowanie lepiej podzielić przygotowanie potrawy na kilka partii i umieszczać w taki sposób, aby nie przeciążać urządzenia.