Czy istnieją słodycze, które można jeść na okrągło? Oczywiście, że tak! Zdrowe, wegańskie ciasteczka nie wymagają dużego nakładu pracy, a nie dość, że są wartościowe, to jeszcze przepyszne! Przedstawiamy wam top 5 zdrowych ciasteczek na każdą porę dnia!

5 wegańskich przepisów na zdrowe ciasteczka!

Ciasteczka owsiane

Mają niezwykłe wartości odżywcze, dlatego uważane są za najzdrowszą przekąskę w ciągu dnia. Dodatkowo można je bardzo prosto i szybko przyrządzić. Stanowią idealną przekąskę dla każdego, nawet dla osób na diecie!

Składniki: 

  • 2 banany, najlepiej mocno dojrzałe;
  • 150 g płatków owsianych;
  • opcjonalnie 2 garście dowolnych owoców suszonych, mieszanki studenckiej lub orzechów;
  • 1 łyżka karobu, czyli zdrowego zamiennika kakao oraz cukru .

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane według uznania pozostawić w całości lub zmiksować blenderem. Banany zmiksować na puree i wymieszać łyżką z płatkami owsianymi. Dodać opcjonalnie  posiekane bakalie, a następnie karob. Układać łyżeczką na blasze wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Można delikatnie uformować masę palcami, aby były w miarę okrągłe.

Ciasteczka z jabłkiem i cynamonem 

Idealne połączenie słodyczy i owoców. Są kruche, pasują do napojów zarówno gorących, jak i zimnych. To także świetny produkt na śniadanie.

Składniki: 

  • 60 ml mleka roślinnego (według uznania: migdałowe, sojowe lub koksowe);
  • 1 łyżkę oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy lub z pestek winogron);
  • 1 łyżka syropu z agawy;
  • 200 g mąki pszennej ;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżka cynamonu;
  • 1 jabłko.

Sposób przygotowania: 

Nastawić piekarnik na 220 stopni. Miksować olej z mlekiem i syropem z agawy.  Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie wymieszać i na koniec wsypać drobno pokrojone jabłko. Ciasto przenieść na papier do pieczenia i łyżką uformować okrągły placek. Nożem przeciąć go na 8 części. Piec ok. 20 minut.

Ciasteczka orzechowe 

Kilka składników wystarczy, aby wykonać pyszne ciastka! Robi się je naprawdę szybko, a smakują wyśmienicie. Masło orzechowe jest bardzo pożywne, a dodatkowo to zdrowy składnik diety.

Składniki:

  • 3 łyżki masła orzechowego;
  • 1/3 szklanki mleka sojowego;
  • 1 łyżka karobu lub syropu z agawy;
  • 2/3 szklanki mąki – u mnie żytnia razowa typ 2000;
  • 1/3 łyżeczki soli (jeśli masło orzechowe jest niesolone);
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania: 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masło orzechowe, mleko, cukier i sól wymieszać w misce. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę, całość wymieszać. Masę podzielić na oko na 10 porcji i nałożyć wilgotną łyżką na matę/papier do pieczenia wyłożony na blaszkę. Następnie zwilżonymi pod wodą rękami uformować kulki z kawałków ciasta i ułożyć w sporych odległościach od siebie. Każdą kulkę przycisnąć wierzchem palców, spłaszczając je do grubości około 1 cm. Ciastka piec w nagrzanym piekarniku 12-15 minut.

Ciasteczka kakaowe 

Kto nie kocha czekolady? Chyba nie ma takiej osoby! Przepyszne ciasteczka czekoladowe będą smakować wszystkim miłośnikom mocno czekoladowych wypieków!

Składniki:

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 2 łyżki karobu lub innego słodzika naturalnego;
  • 150 g czekolady gorzkiej ;
  • 1 łyżka kakao;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 100 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej.

Sposób przygotowania: 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dodać sodę oczyszczoną, karob i dokładnie wymieszać. Do masy wsypać kakao, mąkę, proszek do pieczenia oraz posiekaną czekoladę i całość dokładnie wymieszać. Na dwóch blaszkach wyłożonych papierem kłaść po łyżce ciasta, wstawić do piekarnika i piec przez 10- 13 minut w temperaturze w 180 ºC .

Ciasteczka kokosowe 

Szybka i zdrowa przekąska! Są słodkie, chrupiące, pięknie pachną i apatycznie wyglądają. Świetny smakołyk dla fanów kokosa!

Składniki:

  • 1 duży dojrzały banan;
  • 2 szklanki wody gazowanej;
  • 1 szklanka wiórków kokosowych;
  • ½ szklanki mąki kokosowej lub ryżowej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżka ciemnego kakao (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Wodę gazowaną roztrzepać i połączyć z rozgniecionym bananem. Dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub za pomocą rąk – ciasto powinno być gęste. Dłonią odrywać kawałki, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, stawiać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczać. Piec przez 15 minut na funkcji termoobiegu.