6 błędów często popełnianych w czasie smażenia

Gotowanie nie jest łatwe! Większość z nas popełnia różne błędy w trakcie tej czynności. Jeśli w czasie smażenia coś nam nie wychodzi, to zwalamy winę na niesprawną kuchenkę. Jednak nie zawsze tak jest! Często potrawy nie wychodzą nam z naszej winy. Oto 6 najczęściej popełnianych błędów w czasie smażenia.

6 błędów często popełnianych w czasie smażenia

Za mały lub za duży ogień

Często spotykanym błędem jest złe ustawienie palnika w trakcie gotowania. Dlatego warto pamiętać, że na małym ogniu najlepiej gotować sosy oraz wykańczać potrawy. W innych przypadkach popsuć nasze dania. Szczególną ostrożność powinniśmy zachować w czasie smażenia mięsa. W tym przypadku najpierw należy dobrze rozgrzać patelnię, a następnie dodać masło lub olej. Temperaturę należy obniżyć dopiero, gdy mięso się zarumieni.

Nałożenie zimnego jedzenia na patelnię

Zdarza Ci się, że Twoje potrawy są spalone z zewnątrz, a w środku nadal surowe? To nie zawsze jest wina kuchenki! Często tak się dzieje, gdy położymy zbyt zimne mięso na patelnię. Dlatego powinniśmy wyjąć je z lodówki przynajmniej 15 minut przed gotowaniem. Warto też je odpowiednio rozmrozić. Należy je w tym czasie trzymać w lodówce, a nie na blacie jak robi większość z nas.

Zbyt częste mieszanie potraw

Wiele osób, w trakcie smażenia na patelni, zbyt często miesza potrawy. Dzięki temu zaczynają się czuć jak prawdziwi szefowie kuchni. Niestety, gdy robimy to za często, popełniamy ogromny błąd. Takie zachowanie sprawia, że jedzenie może się źle usmażyć. Dlatego ograniczmy mieszanie potraw podczas smażenia do minimum. Wyjątek powinny stanowić sytuacje, gdy przepis zaleca coś innego.

Przeładowanie patelni

Ogromna liczba składników na patelni to nie jest dobry pomysł! W takiej sytuacji możemy mieć problem z ich usmażeniem. Wszystkie składniki powinny znajdować się w jednej warstwie, a jeszcze lepiej, gdy jest między nimi odpowiedni odstęp. Jeśli nie masz odpowiedniej patelni, to najlepiej podzielić jedzenie na odpowiednie partie i smażyć po kolei. Zajmie to trochę więcej czasu, ale dzięki temu potrawy będą smaczniejsze.

Stosowanie złego tłuszczu

Od pewnego czasu wszyscy starają się być fit i zdrowe odżywianie jest ich priorytetem. Z tego powodu prawdziwą furorę robi olej kokosowy, a niektórzy używają go do wszystkiego. Jednak nie jest to dobry pomysł! Olej kokosowy jest świetny, ale nie zawsze się sprawdza. W przypadku smażenia o wiele lepiej sprawdzą się neutralne, bezsmakowe oleje. Te z wyższej półki szkoda marnować na patelni.

Smażenie na niewłaściwym naczyniu

Używanie niewłaściwej patelni lub garnka do smażenia to jeden z najpowszechniejszych błędów. Na szczęście można bardzo łatwo go naprawić. Warto ostrożnie dopierać naczynia do smażenia, a wtedy nasze dania będą lepsze i smaczniejsze. Przykładowo na patelni ze stali nierdzewnej nie powinno się smażyć jajek, naleśników, czy placków ziemniaczanych, lepiej sprawdzi się żeliwna. Natomiast sosy najlepiej przygotowywać w szerokim rondlu.

Post Author: Redakcja

Dodaj komentarz