Bakłażan to wyjątkowe warzywo, które idealnie odnajduje się w praktycznie każdej kuchni. Niezależnie od tego, czy preferujemy go pieczonego, smażonego czy też duszonego. Odpowiednio przygotowany da nam nie tylko dużo satysfakcji, ale także dostarczy potrzebnych składników odżywczych.

Bakłażan

Znajdziemy go w zasadzie na każdym stoisku warzywnym. Bakłażan jak niektóre inne warzywa posiada oczywiście rozmaite odmiany charakteryzujące się różnymi kształtami i kolorami począwszy od zielonego, przez biały, aż po głęboki ciemno-fioletowy odcień. W Polsce najczęściej spotykamy się właśnie z tym ostatnim. Poniżej 4 ciekawe sposoby na dania z bakłażanem w roli głównej.

Tost z bakłażanem, serem cheddar i pomidorem

Naszą pierwszą propozycję kierujemy dla osób zabieganych, dla których mimo braku czasu treściwe i smaczne śniadanie plasuje się na samym szczycie listy ważnych rzeczy do zrobienia. Przepis jest wyjątkowo prosty i satysfakcjonujący. Wystarczy, że mamy w domu toster, bakłażana, ulubione pieczywo (wieloziarniste sprawdzi się tu tak samo dobrze, jak pełnoziarniste), ser cheddar, pomidora oraz inne ulubione składniki. Bakłażana moczymy w marynacie z pieprzu, soli, czosnku i oliwy z oliwek. Następnie smażymy go przez kilka minut z obu stron na patelni. Obie kromki chleba po wewnętrznej stronie smarujemy oliwą z oliwek. Możemy również wykorzystać do tego pozostałe resztki marynaty. Składamy kanapkę kładąc kolejno podsmażonego bakłażana, pomidora, ser i ewentualne ulubione dodatki (może to być np. musztarda). Wszystko przykrywamy drugą częścią kanapki i wkładamy do tostera. Smażymy, aż chleb będzie chrupiący. Smacznego!

Grecka Moussaka

Piękna, kolorowa, i puszysta. Moussaka, czyli jedno z najpopularniejszych greckich dań. Znajdziecie je w prawie w każdej restauracji i tawernie w Grecji. Jest to rodzaj zapiekanki przygotowywanej na bazie sosu pomidorowego, czerwonego wina, ziemniaków, bakłażana i mielonego mięsa (jagnięce lub wołowe). Wszystko przykryte grubą pierzynką z sera i polane gęstym sosem beszamel. Najwięcej czasu w przepisie zajmuje chyba przygotowanie i podsmażenie bakłażana, a także odpowiednie przyprawienie mięsa (najlepiej sprawdzą się tymianek, oregano, czosnek, sól, pieprz, cynamon i podsmażona uprzednio cebulka). Gdy już to mamy, ułożenie ich w naczyniu zajmuje dosłownie kilka chwil. Przed całym procesem gotowania dobrze jest jednak przekroić bakłażana na pół, obficie posolić i zostawić na pół godziny (po tym czasie zmywamy sól i wycieramy bakłażana papierowym ręcznikiem) . Zabieg ten sprawi, że w efekcie końcowym nie będziemy wyczuwali charakterystycznej dla tego warzywa goryczki. Sos beszamel (przepis na niego znajdziecie w większości książek kucharskich) natomiast dobrze pod koniec gotowania doprawić odrobiną pieprzu, soli i gałki muszkatołowej. Przepisów na Moussake jest tyle, ile domostw w Grecji, niemniej prawie zawsze smakuje ona rewelacyjnie. Dlatego więc nie bójcie się stworzyć własnej oryginalnej kompozycji smaków. Moussaka wybornie komponuje się z białym winem! 

Bakłażan umami w orientalnym sosie

To danie szczególnie upodobali sobie miłośnicy szeroko pojętej kuchni chińskiej. Dzięki swojemu słodko-kwaśnemu smakowi umami znakomicie komponuje się z ryżem. Z bakłażanem w tym przepisie postępujemy podobnie, jak w propozycji powyżej. Solimy i czekamy około pół godziny, by pozbyć się niepożądanego gorzkiego smaku. Następnie kroimy na duże kawałki i dokładnie obtaczamy w mące kukurydzianej. Bakłażana smażymy partiami na oleju w woku, aż do jego zarumienienia. Następnie przekładamy warzywo na sitko, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Z patelni wylewamy olej pozostawiając zaledwie tyle, by patelnia była od niego mokra. Dodajemy do woka 4 łyżki sosu sojowego i łyżkę octu ryżowego. Wrzucamy cieniutko pokrojony czosnek, chilli, imbir oraz zieloną cebulkę. Wszystkie składniki smażymy przez chwilkę, aby wyciągnąć z nich piękny aromat, a na koniec dorzucamy podsmażonego bakłażana. Doprawiamy łyżką brązowego cukru, dokładnie mieszamy i dekorujemy pokrojoną zielona cebulką. Smacznego! 

Letnia zupa z pieczonego bakłażana, papryki, ziemniaków marchewki i czosnku

Warzywne zupy to idealne rozwiązanie nie tylko na upalne dni. Świetnie też sprawdzą się, gdy nie mamy zbytnio ochoty na wymyślne dania, a chcemy by były one szybkie i smacznie, a przede wszystkim zdrowo przyrządzone. Do przygotowania tego przepisu potrzebować będziecie 2 bakłażany, 2 papryki, jedną marchewkę, 2 ziemniaki i główkę czosnku. Bakłażana i paprykę kroimy na połówki (z papryki wyciągamy gniazda nasienne). Od czosnku odcinamy wierzch (tak by było widać wszystkie jego obrane ząbki), następnie polewamy go obficie oliwą z oliwek, solimy i zawijamy w folię aluminiową. Razem z papryką i bakłażanem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 50 minut. Ziemniaki i marchewkę kroimy w plasterki, a cebulę w grube paski i wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Gdy widzimy, że warzywa z piekarnika są już gotowe wyjmujemy je i również dodajemy do zupy (przy bakłażanie musimy jednak wpierw oddzielić miąższ od skórki). Upieczony czosnek wyciskamy ze skórki i również dodajemy do wywaru. Zupę doprawiamy oliwą z oliwek, solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dekorujemy chrupiącą bagietką, odrobiną parmezanu i gotowe!