Lato to okres, w którym owoce są nieodłącznym elementem naszej diety. Można je wykorzystać do wszelkich dań i deserów. Oprócz truskawki, maliny, czy śliwki coraz większą popularnością cieszy się borówka amerykańska, która przypomina uwielbiane przez wszystkich jagody. Jakie właściwości ma borówka i jak ją wykorzystać w kuchni?

Borówka amerykańska

Borówka amerykańska – pochodzenie

Borówka amerykańska przybyła z Ameryki Północnej w latach 70 i z powodzeniem uprawiana jest we Francja, Japonii, Holandii, Anglii oraz Niemczech. Warto wspomnieć, że w Polsce znajdziemy jej uprawy. Nasz kraj to lider wśród największych europejskich importerów borówki. Szacuje się, że z około 30-40 tys. ton borówki zbieranej w Polsce aż 85% trafia na rynki zagraniczne.

Wartości odżywcze

Nikomu nie trzeba udowadniać, że borówka amerykańska jest bogata w przeróżne witaminy, a oprócz nich zawiera w sobie m.in.:

• tłuszcze,
• białko,
• błonnik,
• magnez,
• potas,
• żelazo,
• wapń,
• dużą ilość antyoksydantów.

Badania potwierdzają, że wystarczy 250 ml borówki amerykańskiej by dostarczyć 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Warto również wspomnieć, że te owoce mają bardzo mało kalorii – w 100g znajduje się 57 kcal.

Właściwości

Pozytywne działanie borówki na zdrowie człowieka odkryli rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej. Indianie wierzyli, że te niebieskie jagody zesłał im Wielki Duch w celu zwalczenia głodu ludności. Suszoną borówkę wykorzystywano do konserwowania żywności i jako środek na ból gardła. Wymyślono również napar z tych owoców, który miał łagodzić bóle porodowe. Dziś uważa się, że borówka amerykańska:

• chroni przed nowotworami,
• wspomaga pracę oczu (stosowana w leczeniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej),
• obniża poziom złego cholesterolu (LDL) oraz zwiększa poziom dobrego cholesterolu (HDL),
• działa przeciwbiegunkowo,
• opóźnia procesy starzenia,
• może zapobiegać nadciśnieniu oraz marskości wątroby.

Należy pamiętać, że borówka amerykańska dostarcza największe wartości odżywcze spożywana na surowo. Te jagody są odporne na niskie temperatury, więc w razie potrzeby można je zamrozić. Natomiast te poddane suszeniu i gotowaniu tracą większość dobrych składników.

Koktajle borówkowe

Koktajle borówkowe

Koktajl borówkowy z kefirem

Składniki:
• 200 g borówek,
• 200 g kefiru,
• 1 łyżka otrąb owsianych.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Smacznego!

Koktajl borówkowy z bananem

Składniki:
• 100 g borówek,
• 1 banan,
• mały jogurt naturalny.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Smacznego!

Muffinki borówkowe

Mufinki borówkowe

Składniki:
• 2 szklanki mąki pszennej,
• 1/2 szklanki cukru,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• szczypta soli,
• 2 szklanki borówki amerykańskiej,
• 2 jajka,
• 1/2 szklanki mleka,
• 10 dag roztopionego masła.

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj wszystkie składniki suche i dodaj borówki (uważaj by ich nie rozgnieść podczas mieszania).
2. W drugiej misce roztrzep jajka z mlekiem. Dodaj roztopione masło i całość połącz ze składnikami suchymi.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i rozłóż na blaszce papilotki do muffinek.
4. Wypełnij papilotki ciastem i wstaw do piekarnika na 25 minut.

Autor: Karolina Herba