Co zawdzięczamy pracowitym owadom, czyli produkty pszczele i ich niesamowite właściwości

Pszczoły stanowią fundamentalny gatunek żyjący na ziemi. Utrzymują one w harmonii cykl dojrzewania roślin, a co za tym idzie – właśnie im zawdzięczamy nasze plony. Owocem ich pracy okazuje się jednak nie tylko złocisty miód czy wosk, czyli najpopularniejsze produkty pszczele. Wśród wyrobów tych niesamowitych owadów należy wymienić także inne skarby natury. Proces ich wytwarzania naprawdę zaskakuje, a dobroczynne właściwości przerastają najśmielsze oczekiwania.

Pyłek kwiatowy

Zbierany przez pszczoły słodki pyłek kwiatowy to jeden z najbardziej odżywczych produktów roślinnych. Dzięki wysokiej zawartości enzymów okazuje się bogatym źródłem białka. To także dystrybutor całej gamy witamin zwłaszcza z grupy B, D i E, a także witaminy C czy dobroczynnych związków, jak kwas foliowy i biotyna. Dlatego właśnie warto spożywać go przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym.

Produkty pszczele, jak pyłek kwiatowy, dostarczają także pożyteczne kwasy organiczne i minerały między innymi: cynk, magnez, sód, potas i żelazo. To również naturalne antybiotyki. Wykazują silne działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz bakteriobójcze. Okazują się niezwykle pomocne przy problemach z brakiem apetytu czy niedożywieniem, a także obniżają cholesterol. Wspomagają również pracę układu trawiennego, krwionośnego i immunologicznego.

I choć pyłek kwiatowy to jeden z podstawowych alergenów, okazuje się niezwykle skuteczny w trakcie kuracji odczuleniowej. Podczas zbioru pszczoły pokrywają bowiem pyłki swoimi naturalnymi wydzielinami, a także nektarem i żywicą, by umożliwić ich transport do ula. Tym samym neutralizują ich właściwości alergizujące. Wstępnie przetworzony przez owady pyłek w postaci granulek warto więc przyjmować w małych dawkach, by oswoić, a co za tym idzie – uodpornić organizm na działanie alergenów.

Pierzga

W pewnym sensie pierzgę można określić jako domową kiszonkę pszczół. Powstaje ona bowiem z pyłku kwiatowego, który zostaje dostarczany przez zbieraczki, by następnie robotnice, pracujące w ulu, mogły zaprawić go własną śliną i miodem. Powstałą mieszankę ubijają w komórkach plastra i pozwalają jej fermentować. W taki sposób pszczoły utrwalają świeżość i ułatwiają przechowywanie swojego głównego pokarmu.

Smak pierzgi zmienia się stopniowo. Na początku określa się go jako żywiczny, choć lekko kwasowy. Dopiero z czasem, gdy wierzchnia powłoka zostanie rozpuszczona w ustach, zaczyna uwalniać charakterystyczny dla pyłku słodki posmak, a także kwiatowy aromat. Jej konsystencja jest dość twarda, jednak pod wpływem ciepła łatwo się roztapia.

Pierzga to poddany konserwacji pyłek kwiatowy, dlatego wykazuje takie same dobroczynne właściwości. Dzięki procesowi fermentacji zwiększa się jednak zawartość węglowodanów i enzymów, a także kwasu mlekowego, jakie w niej występują. Produkty pszczele posiadają cenne wartości odżywcze, które pozytywnie wpływają na włosy, skórę i paznokcie. Spożywanie pierzgi przynosi najbardziej zadowalające efekty.

Propolis

Propolis, nazywany również kitem pszczelim, służy pszczołom do uszczelniania wnętrza ula. To zatem naturalny materiał budulcowy, który powstaje na bazie wydzieliny pączków drzew liściastych oraz żywicy z iglaków. Swoje niezwykłe właściwości zyskuje jednak nie tylko dzięki właściwościom surowców roślinnych, lecz także owadziej ślinie, jaka dostaje się do mieszanki, gdy przeżuwają ją pszczoły.

Charakteryzuje się przyjemnym cytrusowo-korzennym zapachem. Problem z jego zażywaniem wynika jednak z gorzkiego, a nawet lekko pikantnego smaku. Dlatego często zjada się go wraz z łyżką miodu, by nieco zneutralizować gorycz, jaką pozostawia na podniebieniu. W sprzedaży można spotkać go w wielu postaciach, takich jak: krople, tabletki, czopki, pudry, maści, a nawet nalewki.

Podobnie jak inne produkty pszczele wykazuje właściwości antybakteryjne, antyseptyczne, przeciwwirusowe czy przeciwgrzybicze. Szczególne działanie objawia w zwalczaniu gronkowców oraz paciorkowców. Poza wspieraniem układu immunologicznego pozytywnie wpływa na pracę serca i układ krwionośny. Niektórzy badacze przypisują mu nawet zapobieganie rozwojowi nowotworów.

Swoje dobroczynne działanie przejawia nie tylko jako preparat doustny, lecz także okład na skórę. Przyśpiesza bowiem gojenie ran i blizn, a także pomaga w leczeniu opryszczki, owrzodzeń, a nawet oparzeń skóry. Okazuje się naturalną alternatywą dla medykamentów stosowanych podczas terapii przeciwtrądzikowej. Z powodzeniem zwalcza również stany zapalne jamy ustnej. Wspomaga leczenie nadwrażliwości zębów bądź dolegliwości dziąseł.

Wszystkie produkty pszczele okazują się więc bogatym źródłem składników aktywnych, jakie są tak ważnym elementem odpowiednio zbilansowanej diety. Ponadto stanowią naturalną obronę przed bakteriami, grzybami i wirusami, dlatego warto korzystać z ich dobroczynnych właściwości szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje. Produkty pszczele znajdziesz w wybranych aptekach, sklepach zielarskich, pszczelarskich lub ze zdrową żywnością.

Post Author: Alicja

2 thoughts on “Co zawdzięczamy pracowitym owadom, czyli produkty pszczele i ich niesamowite właściwości

    Aneta

    (26 grudnia, 2020 - 10:07 am)

    Pszczoły są niesamowite! Powinniśmy dbać o to, by ich nie zabrakło, bo wtedy i nas zabraknie na tej planecie…

    Blondynka

    (9 stycznia, 2021 - 1:36 pm)

    Bardzo przydatny artykuł, dziękuję za podzielenie się informacjami!

Leave a Reply