Zmęczenie, senność, wypadanie włosów, problemy z cerą to częste problemu wielu osób. Jeśli borykasz się z tymi nieprzyjemnościami, to możliwe, że masz za wysoki poziom stresu oksydacyjnego. Suplementy i witaminy w kapsułkach nie spełniają oczekiwań? Postaw na naturalność i spożywaj dużą dawkę antyoksydantów, włączając do jadłospisu superfoods. Czym one są? Jakie produkty do nich należą?

Czym są superfoods? 5 dobroczynnych produktów

Czym są superfoods?

Superfoods to określenie na produkty, które mają zbawienny wpływ na zdrowie człowieka. Zawierają dużą ilość witamin oraz minerałów. Jedną z ich głównych cech jest to, że wykazują silne właściwości antyoksydacyjne – neutralizują wolne rodniki. Z tego właśnie względu zaopatrzenie diety w superfoods jest bardzo ważne, gdyż codziennie poddajemy swój organizm oksydacji. Wpływ na to mają m.in.: zanieczyszczenie powietrza, palenie papierosów, nieodpowiednia dieta, antykoncepcja czy promienie słoneczne. Wszystko to przybliża człowieka do choroby nowotworowej, Parkinsona, czy Alzheimera. Dla opóźnienia procesów starzenia i chronienia naszych szarych komórek warto stosować superfoods.

Naturalne superfoods

Produkty o wysokich wartościach odżywczych mają długą listę i często niesprawiedliwie, wiele z nich zostaje pominiętych. Stosowanie superfoods powinno iść w parze z optymalną dietą. Należy wcześniej zadbać o odpowiednią ilość warzyw i owoców w naszym menu. W ten sposób nawet nieświadomie możemy spożywać niedoceniane superfoods. Takie jak na przykład: jarmuż, kapusta pekińska, rukola, brokuł, brukselka, maliny, jeżyny, czosnek, czy różnego rodzaju orzechy. Są one bogate w antyoksydanty np.: witaminę E, koenzym Q10, korotenoidy, czy polifenole.

Awokado król superfoods

Awokado to owoc smaczliwki – wiecznie zielonego drzewa. W 100 gramach ma ok. 160 kcal, z czego większość stanowią tłuszcze. Są to jednak zdrowe kwasy tłuszczowe omega 9 oraz zachowane w dobrej proporcji omega 3 i 6. Awokado posłuży, jako zdrowszy i smaczniejszy zamiennik masła. Ponadto jest bogatym źródłem witamin szczególnie A, C, i E oraz minerałów. Luteina zawarta w awokado pomoże na problemy ze wzrokiem. Owoc ten zawiera spore ilości kwasu foliowego, który szczególnie wskazany jest dla kobiet w ciąży. Wysokie stężenie potasu pozytywnie wpłynie na regulację ciśnienia krwi oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego Po spożyciu awokado można wykorzystać również jego pestkę – ususzyć, a później zetrzeć. Pestka wykazuje najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne.

Jagody goji

Owoce jagodowego typu (truskawki, borówki, maliny, porzeczki) mają silne działanie eliminujące komórki rakowe, dzięki m.in. flawonoidom. Są wskazane dla osób borykających się z miażdżycą. Dużą popularnością ostatnio zaczęły cieszyć się jagody goji. Dostaniemy je głównie w formie suszonej, dzięki temu są dostępne cały rok. W tej postaci idealnie urozmaicą wartość porannej owsianki, słodkiego omleta czy też deseru. Jagody goji zawierają wiele przeciwutleniaczy i jak na superfood przystało, wykazują właściwości antyrakowe, co można poznać po ich mocnym czerwonym kolorze, który informuje, że zawierają sporą ilość karotenoidów. Wybierając jagody Goji, wybierajmy te z tybetańskich obszarów Azji, wówczas mamy pewność, że są pozbawione barwników i zanieczyszczeń.

Quiniona, czyli superfoods węglowodany

Komosa ryżowa lub ryż peruwiański, również pod taką nazwą można spotkać qunionę. Jest świetnym zamiennikiem dla obiadowej porcji węglowodanów. Jej konsystencja i smak zbliżone są do kasz. Można wyczuć lekko orzechowy aromat. Idealnie nadaje się również do sałatek. Ma niższą wartość kaloryczną niż większość kasz i ryżów. Ponadto zawiera zwykle ponad 14g białka na 100g, co oznacza, że ma go dwukrotnie więcej niż biały ryż i mimo wszystko więcej niż uważana za najzdrowszą kasza gryczana. Ten superfood poza sporą zawartością flawonoidów, posiada też saponiny, które mają działanie antyalergiczne, antywirusowe oraz przeciwzapalne.

Cynamon

Najlepiej wybrać cynamon w formie laski i samemu zetrzeć. Wtedy zachowa on najwięcej wartości. Sproszkowany cynamon jest o wiele uboższy. Najlepiej sprawdzi się czysty odmiana cejlońskiego, który nie zawiera kumaryny, która może niekorzystnie wpływać na kondycję wątroby. Cynamon suszony posiada 267 536 wskaźnika ORAC na 100g, który określa wartość przeciwutleniającą. Zawiera korzystne dla naszego zdrowia: żelazo, wapń oraz mangan. Wysoka zawartość chromu natomiast, pomoże zapanować nad naszym apetytem. Cynamon należy do naturalnych termogeników, przyspieszających metabolizm, a co za tym idzie – wspomaga odchudzanie. Ponadto cynamon zawiera silne olejki eteryczne, które działają bakteriobójczo oraz mają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu.

Czosnek to naturalny antybiotyk

Swoje 5 minut miały egzotyczne produkty, dlatego w końcu czas na coś rodzimego. Polski czosnek to najbardziej wartościowe warzywo z rodziny cebulowatych. Często uważany za naturalny antybiotyk. Zyskał to miano dzięki silnym właściwościom antygrzybicznym i antyzapalnym. Zawiera m.in. witaminę C, witaminy z grupy B oraz potas, żelazo, czy magnez. Nie bez powodu wspomagamy nim leczenie różnych infekcji, przeziębiania lub grypy. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.

Autor: Sandra Skorupa