Dieta wzmacniająca odporność

Niektórzy z nas częściej zapadają na różnego rodzaju choroby. Natomiast inni rzadko borykają się nawet z przeziębieniem. Jeśli należymy do tej pierwszej grupy zapewne szukamy sposobów na to, aby wzmocnić swój układ odpornościowy. Jest co najmniej kilka metod, które pozwalają osiągnąć taki stan. Jedną z nich jest odpowiednio dobrana dieta. Sprawdź więc, co należy jeść, aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i rzadziej zapadać na choroby!

Dieta wzmacniająca odporność

Co jeść, aby mieć dobrą odporność?

Istnieje kilka zasad żywieniowych, których zastosowanie w praktyce, pozwala skutecznie poprawić odporność organizmu. Oto one:

  • Pamiętaj o pełnowartościowym śniadaniu, które jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Zjedzenie go powinno być źródłem siły oraz energii, która przyda Ci się przy realizacji codziennych obowiązków.
  • Nie zapominaj o tym, aby poszczególne posiłki nie były zbyt obfite. Jedz mniej, ale częściej. Optymalną ilością będzie pięć posiłków dziennie.
  • Jedz żywność naturalną i ekologiczną, która będzie zawierać jak najmniej konserwantów.
  • Dbaj o jakość flory bakteryjnej poprzez spożywanie produktów mlecznych takich, jak jogurty, kefiry oraz sery.
  • Dostarczaj witamin w naturalny sposób, korzystając z mocy, jaką mają owoce i warzywa. Spożywaj więc wiele owoców cytrusowych, jabłek, czarnej porzeczki, marchewki, natki pietruszki oraz zielonych warzyw.
  • Żelazo, magnez, cynk i selen to składniki, bez których ludzki organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Uzupełnij niedobory żelaza i wybierz czerwone mięso oraz wątróbkę. Źródłami magnezu są natomiast orzechy, banany, gorzka czekolada i pestki dyni. Natomiast cynk znaleźć można w pełnoziarnistych kaszach, ryżach oraz pieczywie. Sięgając po ryby i owoce morza można dostarczyć organizmowi selen.
  • Niezwykle ważne dla zdrowia jest także odpowiednie nawadnianie organizmu. Każdego dnia zaleca się wypijać przynajmniej litr płynów.
  • Nie bez znaczenia dla naszej odporności ma także profilaktyka. Warto więc od czasu do czasu dodać do posiłków cebulę, imbir, czosnek lub miód, które są naturalnymi antybiotykami.

Jakie czynniki mają wpływ na odporność naszego organizmu?

Dieta jest kluczowym elementem, który wpływa na odporność. To, co zjadamy każdego dnia bezpośrednio przekłada się na stan  naszego zdrowia, samopoczucie oraz nastrój. Warto więc z rozwagą dobierać poszczególne składniki codziennego jadłospisu. Jednak trzeba mieć świadomość, że odporność naszego organizmu na choroby jest uwarunkowana również przez wiele innych aspektów. Wśród nich można wymienić chociażby: czynniki genetyczne, przyjmowane szczepionki, styl życia, jak również środowisko, w jakim żyjemy. Stopień odporności zmienia się wraz z wiekiem i zależy także od częstotliwości prowadzenia kuracji antybiotykowych, czy też jakości powietrza, którym się oddycha.

Współczesny świat sprawia, że żyjemy w ciągłym biegu, stresie, a zapominamy przy tym o spożywaniu regularnych i pełnowartościowych posiłków. Trzeba to jak najszybciej zmienić, a infekcje będą otaczały nas szerokim łukiem! Wszystko zależy więc w głównej mierze od nas samych.

Autor: Karolina Mondel

Post Author: Redakcja

Dodaj komentarz