Jesienny sezon przez wiele osób kojarzony jest głównie z przeziębieniem. Nic dziwnego, w końcu właśnie wtedy najbardziej obniża się nasza odporność, przez co jesteśmy bardziej podatni na wszelkie choroby i infekcje. W odpowiedzi na to media stale zasypują nas reklamami suplementów diety bez recepty, które kuszą przede wszystkim wygodą zażywania. Warto jednak pamiętać, że suplementacja powinna być jedynie uzupełnieniem odpowiednio zbilansowanej diety, stanowiącej podstawę dla utrzymania nas w zdrowiu. Zamień więc tabletki na domowe mikstury na odporność!
Istotnym argumentem, przemawiającym za wyższością dostarczania wartości odżywczych w formie odpowiedniej diety, okazują się niepokojące luki prawne, jakie wykorzystuje się podczas wyrobu suplementów diety. Nie są one lekami, więc od ich producentów nie wymaga się dostarczania wyników badań nad skutecznością, ani szczegółowo opisanych składów produktów. Ponadto przy produkcji wszelkich specyfików medycznych nie wymaga się tak restrykcyjnych warunków sanitarnych, jak w przypadku medykamentów. Dlatego o wiele lepiej stosować sprawdzone, domowe mikstury, które pozytywnie wpłyną na zdrowie.
Jakie składniki są najlepsze?
Głównym źródłem zdrowia okazuje się więc to, co spożywamy na co dzień. Nasza dieta powinna opierać się na produktach pełnoziarnistych, a także owocach i warzywach zawierających potrzebne ilości witamin oraz soli mineralnych. Warto jednak wzbogacać jadłospis o najbardziej skoncentrowane kompozycje, które to właśnie stanowią naturalny odpowiednik syntetycznych wspomagaczy.
Uwagę należy zwrócić przede wszystkim na to, po co sięgamy z samego rana, ponieważ od tego zależy reszta naszego dnia. Śniadania warto więc poprzedzić porządną dawką wartości odżywczych, czyli domowymi miksturami wspomagającymi odporność. Większość z nich bazuje na tych samych składnikach.
Cytryna
Owoc znany głównie jako najpowszechniejszy dystrybutor witaminy C. Posiada jednak znacznie więcej wzmacniających organizm witamin i związków mineralnych takich, jak witamina B6, żelazo, potas, miedź oraz wapń. Za sprawą właściwości antybakteryjnych uśmierza ból gardła. Wspomaga prawidłową pracę układu trawiennego – pobudza produkcję żółci, działając tym samym korzystnie na wątrobę. Dzięki właściwościom moczopędnym pomaga w oczyszczeniu organizmu. Ponadto energetyzujący zapach cytryny rozbudza, a także poprawia nastrój i niweluje stres.
Imbir
Korzeń imbiru jest bogatym źródłem witamin: A, C, E, K, B1 i B2, a także kwasu foliowego, żelaza, wapnia, fosforu oraz potasu. Dzięki temu doskonale radzi sobie w walce z bakteriami i wirusami oraz posiada właściwości przeciwzapalne, a co za tym idzie – po prostu wzmacnia odporność. Wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, między innymi przyśpieszając metabolizm. Ponadto pozytywnie wpływa na krążenie i dotlenienie mózgu. Działa rozgrzewająco oraz łagodzi bóle gardła i głowy, dlatego nie tylko zapobiega, lecz także pomaga w leczeniu przeziębienia.
Kurkuma
Ten intensywnie żółty pyłek ze Wschodu doskonale wzmacnia odporność, gdyż wykazuje działania bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B, a także E i K oraz potrzebnych minerałów: żelaza, potasu, fosforu, sodu wapnia, manganu, miedzi i cynku. Obniża także cholesterol, dzięki temu wspomaga prawidłową pracę serca i poprawia ukrwienie organizmu. Ponadto ma silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych.
Miód
Każdy rodzaj miodu tak naprawdę pomaga zwalczać inne objawy przeziębienia. Jednakże bez względu na to, na który z nich się zdecydujemy, wszystkie tak samo skutecznie wzmocnią naszą odporność. Niezależnie od typu każdy miód wykazuje także silne właściwości antybiotyczne i bakteriobójcze. Korzystnie wpływa na układ oddechowy. Zwalcza kaszel, poszerzając naczynia krwionośne, a także nawilża i łagodzi podrażnienia.
Trzy domowe mikstury na odporność
Mikstura z cytryną i miodem
- Do szklanki wycisnąć sok z połowy cytryny.
- Dodać jedną łyżeczkę dowolnego miodu.
- Zalać do pełna gorącą wodą (ok. 60 stopni).
- Pić od razu po przyrządzeniu na czczo.
Mikstura z imbirem, kurkumą i miodem
- W szklance zmieszać po jednej łyżeczce: kurkumy, imbiru i miodu.
- Dodać kilka kropel cytryny.
- Zalać do pełna gorącą wodą (ok. 60 stopni).
- Pić od razu po przyrządzeniu na czczo.
Mikstura Złote mleko
- Do rondelka wlać 250 ml mleka lub napoju roślinnego (najlepiej kokosowy lub migdałowy) i podgrzewać na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
- Dodać po jednej łyżeczce kurkumy i cynamonu, pół łyżeczki imbiru oraz szczyptę czarnego pieprzu (opcjonalnie szczypta zmielonych goździków) i wymieszać.
- Zdjąć z ognia, dodać miód i wymieszać.
- Pić od razu po przyrządzeniu na czczo (lub wieczorem dla relaksu).
Jak widać, domowe mikstury nie tylko wspomagają odporność, lecz także pysznie smakują i pomagają pobudzić zaspany organizm. Co ważne – ich przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a składniki są ogólnodostępne i niedrogie. Należy jednak pamiętać, że najlepsze efekty zapewnia ich codzienne spożywanie.
Świetny artykuł. W czasie poszukiwania w internecie pożądanych informacji trafiłam na ten artykuł. Wielu autorom wydaje się, że mają rzetelną…
Korzystałam z mezoterapii i śmiało mogę polecić każdemu.
Do tej pory nie słyszałam o ekoturystyce, temat mnie zaciekawił. Regularnie podróżuję i zauważyłam, że niestety wiele osób nie dba…
W punkt! Jestem alergiczką i ta pora roku jest dla mnie zabójcza. Najczęściej przemywam oczy rumiankiem, który wcześniej zaparzam. Sprawdza…
Ciekawe te zabiegi