Jesienny sezon przez wiele osób kojarzony jest głównie z przeziębieniem. Nic dziwnego, w końcu właśnie wtedy najbardziej obniża się nasza odporność, przez co jesteśmy bardziej podatni na wszelkie choroby i infekcje. W odpowiedzi na to media stale zasypują nas reklamami suplementów diety bez recepty, które kuszą przede wszystkim wygodą zażywania. Warto jednak pamiętać, że suplementacja powinna być jedynie uzupełnieniem odpowiednio zbilansowanej diety, stanowiącej podstawę dla utrzymania nas w zdrowiu. Zamień więc tabletki na domowe mikstury na odporność!

domowe mikstury

Istotnym argumentem, przemawiającym za wyższością dostarczania wartości odżywczych w formie odpowiedniej diety, okazują się niepokojące luki prawne, jakie wykorzystuje się podczas wyrobu suplementów diety. Nie są one lekami, więc od ich producentów nie wymaga się dostarczania wyników badań nad skutecznością, ani szczegółowo opisanych składów produktów. Ponadto przy produkcji wszelkich specyfików medycznych nie wymaga się tak restrykcyjnych warunków sanitarnych, jak w przypadku medykamentów. Dlatego o wiele lepiej stosować sprawdzone, domowe mikstury, które pozytywnie wpłyną na zdrowie.

Jakie składniki są najlepsze?

Głównym źródłem zdrowia okazuje się więc to, co spożywamy na co dzień. Nasza dieta powinna  opierać się na produktach pełnoziarnistych, a także owocach i warzywach zawierających potrzebne ilości witamin oraz soli mineralnych. Warto jednak wzbogacać jadłospis o najbardziej skoncentrowane kompozycje, które to właśnie stanowią naturalny odpowiednik syntetycznych wspomagaczy.

Uwagę należy zwrócić przede wszystkim na to, po co sięgamy z samego rana, ponieważ od tego zależy reszta naszego dnia. Śniadania warto więc poprzedzić porządną dawką wartości odżywczych, czyli domowymi miksturami wspomagającymi odporność. Większość z nich bazuje na tych samych składnikach.

Cytryna

Owoc znany głównie jako najpowszechniejszy dystrybutor witaminy C. Posiada jednak znacznie więcej wzmacniających organizm witamin i związków mineralnych takich, jak witamina B6, żelazo, potas, miedź oraz wapń. Za sprawą właściwości antybakteryjnych uśmierza ból gardła. Wspomaga prawidłową pracę układu trawiennego – pobudza produkcję żółci, działając tym samym korzystnie na wątrobę. Dzięki właściwościom moczopędnym pomaga w oczyszczeniu organizmu. Ponadto energetyzujący zapach cytryny rozbudza, a  także poprawia nastrój i niweluje stres.

Imbir

Korzeń imbiru jest bogatym źródłem witamin: A, C, E, K, B1 i B2, a także kwasu foliowego, żelaza, wapnia, fosforu oraz potasu. Dzięki temu doskonale radzi sobie w walce z bakteriami i wirusami oraz posiada właściwości przeciwzapalne, a co za tym idzie – po prostu wzmacnia odporność. Wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, między innymi przyśpieszając metabolizm. Ponadto pozytywnie wpływa na krążenie i dotlenienie mózgu. Działa rozgrzewająco oraz łagodzi bóle gardła i głowy, dlatego nie tylko zapobiega, lecz także pomaga w leczeniu przeziębienia.

Kurkuma

Ten intensywnie żółty pyłek ze Wschodu doskonale wzmacnia odporność, gdyż wykazuje działania bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B, a także E i K oraz potrzebnych minerałów: żelaza, potasu, fosforu, sodu wapnia, manganu, miedzi i cynku. Obniża także cholesterol, dzięki temu wspomaga prawidłową pracę serca i poprawia ukrwienie organizmu. Ponadto ma silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych.

Miód

Każdy rodzaj miodu tak naprawdę pomaga zwalczać inne objawy przeziębienia. Jednakże bez względu na to, na który z nich się zdecydujemy, wszystkie tak samo skutecznie wzmocnią naszą odporność. Niezależnie od typu każdy miód wykazuje także silne właściwości antybiotyczne i bakteriobójcze. Korzystnie wpływa na układ oddechowy. Zwalcza kaszel, poszerzając naczynia krwionośne, a także nawilża i łagodzi podrażnienia.

Trzy domowe mikstury na odporność

 Mikstura z cytryną i miodem

  1. Do szklanki wycisnąć sok z połowy cytryny.
  2. Dodać jedną łyżeczkę dowolnego miodu.
  3. Zalać do pełna gorącą wodą (ok. 60 stopni).
  4. Pić od razu po przyrządzeniu na czczo.

 Mikstura z imbirem, kurkumą i miodem

  1. W szklance zmieszać po jednej łyżeczce: kurkumy, imbiru i miodu.
  2. Dodać kilka kropel cytryny.
  3. Zalać do pełna gorącą wodą (ok. 60 stopni).
  4. Pić od razu po przyrządzeniu na czczo.

 Mikstura Złote mleko

  1. Do rondelka wlać 250 ml mleka lub napoju roślinnego (najlepiej kokosowy lub migdałowy) i podgrzewać na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
  2. Dodać po jednej łyżeczce kurkumy i cynamonu, pół łyżeczki imbiru oraz szczyptę czarnego pieprzu (opcjonalnie szczypta zmielonych goździków) i wymieszać.
  3. Zdjąć z ognia, dodać miód i wymieszać.
  4. Pić od razu po przyrządzeniu na czczo (lub wieczorem dla relaksu).

Jak widać, domowe mikstury nie tylko wspomagają odporność, lecz także pysznie smakują i pomagają pobudzić zaspany organizm. Co ważne – ich przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a składniki są ogólnodostępne i niedrogie. Należy jednak pamiętać, że najlepsze efekty zapewnia ich codzienne spożywanie.