Nie każdy wie, że margarita to idealny drink na lato! W dodatku można ją przyrządzać w różnych wersjach, dzięki czemu możesz zaskoczyć swoich gości. Mamy kilka przepisów, które opierają się podstawach margarity, ale dodano do nich unikalne kombinacje smakowe. Bierz się więc do dzieła i zaserwuj gościom wyjątkowe drinki!

Drinki na lato: margarita w kilku wersjach!

Ogórkowo-miętowa margarita

Te najbardziej zapamiętywane margarity zazwyczaj stanowią połączenie kontrastujących smaków. Wersja pikantna z ogórkiem jest tego doskonałym przykładem! Orzeźwiający smak ogórka oraz mięty zostanie świetnie podkręcony niewielką dawką ostrego sosu. Drink pozostanie w zielonym kolorze, więc goście będą mieli niespodziankę!

Składniki:

  • 1/2 szklanki obranego i posiekanego ogórka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/4 szklanki soku z limonki,
  • 1/4 szklanki posiekanej mięty,
  • 1/3 szklanki tequili,
  •  2 łyżki likieru pomarańczowego,
  • odrobina soku tabasco,
  • 6 kostek lodu,
  • plasterki ogórka do zdobienia szklanek.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy mieszać w blenderze przez ok. 1 minutę. Rozlać do szklanek, których brzegi można wcześniej zanurzyć w soli, a następnie dekorujemy plasterkiem ogórka.

Margarita z nudą lawendy

Ten drink jest prosty do przygotowania, a przy tym słodki i zaskakująco pyszny. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilka składników, a najważniejszym z nich jest syrop lawendowy. Ta margarita naprawdę jest warta polecenia!

Składniki:

  • 1/3 szklanki tequili,
  • 1/4 szklanki świeżego soku z limonki,
  • 1/4 szklanki syropu z lawendy,
  • kandyzowana lawenda do ozdoby.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wlewamy do shakera i mocno nim potrząsamy. Następnie przelewamy do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Jeśli chcemy drinka, możemy udekorować kandyzowaną lawendą.

Margarita z czerwonej papryki

Margarita z czerwonej papryki to idealny drink dla wielbicieli pikantnych smaków. Jej największą zaletą jest fakt, że stanowi doskonałe połączenie margarity, sangrity oraz Krwawej Mary. Dlatego w koktajlu nie może zabraknąć tequili, soku pomidorowego oraz owoców cytrusowych, a pikanterii doda mu czerwona papryka.

Składniki:

  • 1/3 szklanki tequili,
  • sok pomidorowy,
  • sok z owoców cytrusowych,
  • puree z czerwonej papryki,
  • sos tabasco habanero,
  • czerwony pieprz do dekoracji.

Przygotowanie:

Na początek zmiksuj sok pomidorowy, sok z owoców cytrusowych, puree z czerwonej papryki oraz kilka kropli tabasco. W ten sposób uzyskaną mieszankę wlej do shakira, dodaj tequlę i kostki lodu, a następnie mocno wstrząsaj. Następnie odcedź do schłodzonych szklanek i udekoruj czerwonym pieprzem.

Margarita z lychee

Ten przepis to kolejny sposób na świetnie połączenie pikantnego ze słodkim. Mieszkanka tequila, limonki i owoców łychee wydaje się mało zaskakująca, ale wystarczy do niej dodać trochę kolendry i japanelo, aby stała się ciekawsza.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki tequili,
  • 1/2 szklanki syropu z lychee,
  • 1/2 szklanki świeżego soku z limonki,
  • 12 gałązek kolendry,
  • 8 plasterków japanelo.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do dzbanka wypełnionego lodem i dobrze mieszamy. Następnie przelewamy do szklanek wcześniej zanurzonych w soli. Możemy je też ozdobić lychee lub kolendrą.

Margarita truskawkowa

Margarita truskawkowa to jedna z najpopularniejszych wersji tego drinka. To nie tylko pyszny koktajl, ale też doskonały sposób na ochłodzenie się w upalne dni. Przepis na tego drinka jest niezwykle prosty i wymaga jedynie kilku składników.

Składniki:

  • szklanka lodu,
  • 1/3 szklanki tequili,
  • 1/4 szklanki Triple Sec,
  • 1/4 szklanki soku z limonki,
  • 1/2 szklanki truskawek.

Przygotowanie:

Zmiksuj w blenderze lód z truskawkami. Dorzuć resztę składników i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie przelej do schołodzonych szklanej. Jeśli zostały Ci truskawki, możesz ich użyć do dekoracji.