Dynia to bardzo wdzięczne warzywo, które można podawać zarówno w wytrawnej wersji, jak i słodkiej. Dla wielu to symbol jesieni, podczas której możemy znaleźć ją we wszystkich sklepach. Dodatkowo jest ona ściśle powiązana z Halloween, które z roku na rok zyskuje w naszym kraju coraz większą popularność. Przygotowaliśmy dla Was listę przepisów, która sprawią, że dynie nie będzie kojarzyć wam się tylko z jesienią.

Dynia – jej właściwości i przepis na zupę krem!

W zalewie słodko kwaśniej

To bardzo szybki i prosty sposób na marynowanie warzyw. Potrzebne jest niewiele składników:

dynia,
woda,
ocet 10%,
cukier,
goździki,
sól,
cynamon.

Warzywo umyjcie, obierzcie i pokrójcie. Nasiona usuńcie, nie mogą znaleźć się w słoiku. Kawałki dyni ułóżcie w szklanym naczyniu, dodajcie przyprawy, a następnie zalejcie gorącą wodą z cukrem i solą.

Taka dynia świetnie sprawdzi się jako przekąska albo jako tajny składnik do sałatek.

Przecier

Przecier z dyni to absolutny hit! Dodacie go do zup, gulaszów, zapiekanek, ciast, deserów, kopytek czy smoothies. Nie dość, że zapewni on świetny kolor waszym potrawom, to doda sporo witamin i składników, których nie powinno zabraknąć w diecie.

Stworzenie przecieru nie powinno być problemem. Dynie musicie pokroić i włożyć do piekarnika na niecałą godzinę. Dzięki temu będziecie mogli szybko oddzielić miąższ od skóry. Następnie wystarczy zmiksować wnętrze dyni na gładką masę. Można ją przyprawić, aby przecier miał więcej smaku. Od was zależy czy chcecie dodać soli, cukru czy cynamonu.

Dżemy i konfitury

Ciężko podać najlepszy przepis na dżem z dyni. Możecie do niej dodać naprawdę wiele składników, które zmienią smak. Świetnie pasują jabłka, ananasy, pomarańcze czy brzoskwinie. Warto testować różne smaki.

Podstawowy przepis jest bardzo prosty i daje dużą dowolność. Potrzebujecie:

dynię,
wodę,
cukier,
sok z cytryny.

Wystarczy obrać dynię, oczyścić ją z nasion i pokroić w kostkę. Następnie ugotować ją z resztą składników. Gdy wszystko zmięknie, zmiksować i schować do słoików. Takie dżemy świetnie pasują do naleśników oraz ciast.

Sałatka

Idealny sposób na dodanie ogromnej ilości witamin do zimowych obiadów. Sałatka z dyni, prosto ze słoika. Cudowne źródło wartości odżywczych, a przede wszystkim genialnego smaku.

Sałatka jest bardziej skomplikowana i wymaga większej ilości składników, niż wcześniejsze przepisy. Przygotujcie:

dynię,
papryki,
cebule,
marchewki,
sól,
olej,
ocet jabłkowy,
cukier,
wodę,
liście laurowe,
ziele angielskie.

Zacznijcie od warzyw. Obierzcie je i pokrójcie w drobną kostkę. Niech wszystkie trafią do jednego naczynia, w którym zasypiecie je szczyptą soli. Pozostałe składniki zagotujcie, aby powstała przepyszna zalewa. Gdy będzie ona gotowa, zalejcie nią wcześniej przygotowane warzywa. Pozostawcie je tak na kilka godzin, a następnie zamknijcie cały smak w słoikach.