Jesień kojarzy nam się nie tylko z drzewami, które przyozdabiają kolorowe liście, ale również z sezonem na dynię. W tym okresie znajdziesz ją prawie w każdym sklepie. Dynia jest warzywem, charakteryzującym się pięknym kształtem i kolorem, dlatego często stosuje się ją jako dekorację. Kojarzona z amerykańskim świętem – Halloween, znajduje także wiele zastosowań w polskiej kuchni!

Dynia – jej właściwości i przepis na zupę krem!

Właściwości odżywcze dyni

Z ciekawostek na temat dyni warto wiedzieć, że jej wartości odżywcze docenili jako pierwsi meksykańscy Indianie. To właśnie oni postanowili ją wykorzystać w medycynie naturalnej oraz w kuchni. Również w Ameryce zostało przyrządzone pierwsze ciasto dyniowe, które przygotowano z wydrążonej dyni, doprawionej miodem z odrobiną mleka, a następnie upieczonej. Nic dziwnego, że Amerykanie uwielbiają dynię do tej pory, bowiem dynia podobnie jak wszystkie warzywa dyniowate np. cukinia, posiadają wiele składników odżywczych, a w szczególności są to witaminy i sole mineralne. Najwięcej w miąższu dyni znajduje się:

  • Witaminy B1,
  • Witaminy B2,
  • Witaminy C,
  • wapnia,
  • potasu,
  • magnezu,
  • fosforu.

Warto wspomnieć o tym, że w 100g tego warzywa znajduje się około 30kcal, więc nie da się ukryć, iż jest niskokaloryczne i lekkostrawne, idealne dla osób będących na diecie. Do właściwości zdrowotnych dyni należą:

  • właściwości moczopędne, dzięki temu jest stosowana przy różnych schorzeniach nerek oraz układu krążenia,
  • właściwości odtruwające i regulujące przemianę materii,
  • wpływa korzystnie na spadek cholesterolu i glukozy we krwi, dzięki temu jej spożywanie zapobiega cukrzycy,
  • regeneruje przewód pokarmowy i wątrobę,
  • właściwości antynowotworowe.

Zupa krem z dyni

Proste pomysły na jesienne przysmaki!

Jednym z najprostszych przepisów z dynią w roli głównej jest zupa krem, bowiem można ją również przygotować z mrożonej dyni, dostępnej przez cały rok w sklepach. Oczywiście warto pokusić się o jej samodzielne wydrążenie, ponieważ świeży miąższ ma więcej właściwości odżywczych. Zupa krem z dyni to świetny pomysł na obiad!

Składniki:

  • około 600g miąższu z dyni,
  • 200g ziemniaków,
  • 20g masła,
  • 1 cebula,
  • czosnek (ilość wedle własnych upodobań),
  • łyżeczka kurkumy,
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • szczypiorek lub pietruszka.

Sposób przygotowania:

Przygotowany miąższ z dyni należy pokroić w kostkę. Następnie posiekaną w kosteczkę cebulę oraz czosnek zeszklić w garnku z dodatkiem masła. Kolejno dodać dynię i ziemniaki, a całość smażyć około 5 minut, ciągle mieszając. Następnie do warzyw wlać gorący bulion i gotować parę minut na mały ogniu. Gdy ziemniaki będą już miękkie można przyprawić zupę i wlać śmietanę. Na koniec należy zblendować całość na gładki krem. Gotową zupę podawać ze szczypiorkiem i pietruszką. Smacznego!

Autor: Karolina Herba