Nie każdy wie, jak prawidłowo uporządkować rzeczy w lodówce oraz zamrażarce, a to bardzo istotna kwestia. Dzięki temu można uniknąć wielu chorób, a także znajdzie się więcej miejsca na potrzebne produkty. Jeżeli to stanowi dla Ciebie wyzwanie, koniecznie musisz zapoznać się z naszymi metodami, które pokażą Ci jak tego problemu uniknąć. Warto jednak pamiętać, że w przypadku jakichkolwiek wątpliwości najbezpieczniej będzie wyrzucić konkretne produkty.

Jak prawidłowo uporządkować rzeczy w lodówce i zamrażalce?

Jak prawidłowo uporządkować rzeczy w lodówce?

Przechowywane w niej jedzenie, aby nie traciło wartości odżywczych, powinno być świeże i przechowywane w czystym miejscu. Wyjmij więc wszystkie produkty z lodówki, po czym wyrzuć te, których termin ważności minął oraz te, które wyglądają lub pachną podejrzanie. Następnie wytrzyj wszystkie półki i szuflady wilgotną ścierką z płynem, po czym spłucz je ciepłą wodą i przetrzyj „na sucho”.

Gdy skończysz czyszczenie, włóż napoczęte produkty w jedno miejsce, abyś pamiętała że musisz mieć je na oku. Te, które szybko się nie zepsują, umieść na drzwiach lodówki, ponieważ to najcieplejsze miejsce. Natomiast najchłodniejszy obszar przeznacz na sery, mięso oraz warzywa – to właśnie te produkty najszybciej tracą swą świeżość. Jeżeli Twoja lodówka ma specjalne obszary na konkretne produkty, to właśnie w tych miejscach powinieneś je przechowywać. Pamiętaj też, że otwarte mięso można przechowywać do 5 dni, warzywa ok. 7 dni, a ser nawet do 3 tygodni. 

Gdy wszystkie produkty znajdą się w środku, wsyp do pudełeczka nieco sody oczyszczonej i włóż je na środkową półkę. Dzięki temu, zapobiegniesz nieprzyjemnemu zapachowi. Nie zapomnij o kontrolowaniu temperatury, która powinna wynosić od zera do pięciu stopni Celsjusza. Dobrym sposobem jest też ułożenie zdrowych produktów z przodu lodówki, a tych mniej zdrowych z tyłu. Dzięki takiej sztuczce szybciej będziesz sięgał po te pierwsze.

A co z zamrażalką?

Tutaj sprawa wydaje się nieco prostsza. Wyjmij wszystkie produkty z zamrażarki, po czym wyrzuć zepsute lub te, których jakości nie jesteś pewna. Następnie, wyczyść ją tak, jak lodówkę. Włóż produkty, które zamierzasz zachować do specjalnych woreczków próżniowych. Dzięki nim, dłużej zachowają świeżość i będą zdatne do użytku. Resztki można przechowywać do dwóch miesięcy, natomiast niegotowane produkty do sześciu miesięcy.

Jak widzisz, utrzymywanie porządku zarówno w lodówce, jak i zamrażarce nie jest tak skomplikowane i czasochłonne, jak mogłoby się wydawać. Mamy nadzieję, że nasze rady okazały się dla Ciebie pomocne.