Dzisiejszy wpis po raz kolejny udowadnia, że fermentacja to jedna z najbardziej niesamowitych technik, które sprzyjają wytwarzaniu domowych produktów, wykazujących niezwykle korzystne działanie na nasz organizm. Kolejnym kiszonym specjałem okazuje się kombucha – fermentowana herbata, o której ostatnio coraz głośniej. Warto więc dowiedzieć się o niej nieco więcej.

Czym jest kombucha?

Kombucha to lekko gazowany o nieco kwasowym posmaku napój z fermentowanej herbaty. Powstaje na bazie naparu z jej liści z dodatkiem cukru oraz z tzw. grzyba herbacianego (nazywany też grzybkiem japońskim lub Scoby – od skrótu Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), czyli symbiotycznej kolonii drożdży i bakterii w formie jasnego plastra o żelowej konsystencji.

Tradycja picia „kiszonej” herbaty przywędrowała ze Wschodu. Jej dokładne pochodzenie nie jest do końca ustalone, jednak zazwyczaj jako kraje, którym zawdzięcza się istnienie kombuchy, wskazuje się Chiny lub Japonię. Rzecz jasna ze względu na to, że to właśnie tam zapoczątkowano picie herbaty.

Jak często można pić kombuchę?

Kombucha jest uznawana za naturalny suplement diety. Dlatego właśnie, choć wykazuje niezwykle korzystne działanie dla naszego organizmu, nie należy pić jej w nadmiernych ilościach. Jeśli ten napój jest Ci obcy, ale planujesz wprowadzić go do swojej diety – musisz robić to stopniowo. Niewielka dawka na początek, czyli 3 łyżki w ciągu dnia. Następnie możesz zwiększać porcję, pamiętając jednak, że finalnie dzienne spożycie kombuchy nie powinno przekraczać 250 ml.

 

Kombucha – właściwości

Choć zalety picia fermentowanej herbaty znane są od wieków, dopiero od niedawna dobroczynne właściwości, jakie przejawia kombucha, zyskują rozgłos na europejskim gruncie. A do jej drogocennego dla naszego organizmu działania zalicza się:

  • wzbogacenie układu pokarmowego o bakterie, które naturalnie w nim nie występują, a okazuje się niezwykle pożyteczne – wzmacniają florę bakteryjną;
  • stymulacja wydajności układu trawiennego;
  • ułatwienie przyswajania składników odżywczych, jakie dostarczamy do organizmu wraz z pożywieniem;
  • pomoc w zwalczaniu zalegających niestrawionych resztek pokarmowych;
  • wzmocnienie odporności poprzez poprawę pracy jelit.

Herbata w stylu zero waste

Przyrządzenie kombuchy to także kolejne ekologiczne rozwiązanie w Twoim domu. Zamiast wylewać niedopitą herbatę, możesz powołać ją do drugiego życia i wykorzystać jako składnik poddanego fermentacji naparu. Dzięki temu nie tylko ograniczasz marnowanie żywności, lecz także zyskujesz esencję, na bzie której stworzysz pyszny i zdrowy napój.

Jak przygotować kombuchę w domu?

Aby cieszyć się smakiem i właściwościami własnoręcznie przygotowanej kombuchy, należy przede wszystkim wyposażyć się w grzybka oraz ocet herbaciany. Stanowią on podstawę przyrządzania napoju, nie jest jednak wymagane, by kupować je za każdym razem. Obydwa te surowce, w późniejszym czasie, można pozyskać samemu. Ponieważ Scoby to rodzaj szczepu drożdży i bakterii, z łatwością rozmnożysz go w warunkach domowych, a ocet herbaciany to nic innego, jak kombucha poddana dłuższemu procesowi fermentacji.

Kiedy zaopatrzysz się już we wspomniane produkty, przygotuj odpowiednie naczynie, w którym masz zamiar przygotować napój. Najlepiej sprawdzi się szklany słoik. Wcześniej należy go dokładnie zdezynfekować, wyparzając wrzącą wodą. Następnie wybierz ulubioną herbatę, na jakiej bazie, chcesz przyrządzić kombuchę. Sprawdzi się każdy rodzaj. Pamiętaj jednak, że gatunek liści decyduje o tym, jaki posmak otrzyma trunek.

Kombucha krok po kroku:

  1. Przyrządź intensywny napar na bazie wybranej herbaty.

  2. Do naparu dodaj obfitą ilość cukru, mając na uwadze proporcję – 100 g cukru na 1 litr herbaty.

  3. Ostudź napar do temperatury poniżej 20°C i przelej do słoika (w przeciwnym razie wysoka temperatura zabije bakterie, które składają się na grzybek).

  4. Do naparu dodaj ocet herbaciany – od tego momentu unikaj korzystania z metalowych przyrządów, ponieważ metal wchodzi w reakcję z zawartymi w napoju kwasami organicznymi.

  5. Do mieszanki dodaj plaster grzyba herbacianego.

  6. Zamknij naczynie – najlepiej ściereczką, która przepuszcza powietrze.

  7. Słoik z mieszanką odstaw w ciepłe i zacienione miejsce i pozostaw na około 7 dni (12, jeśli chcesz uzyskać ocet herbaciany).

  8. Po upływie odpowiedniego czasu przelej płyn do innego naczynia, a pozostały w nim grzybek pozostaw na kolejny raz.

Jak widać kombucha to kolejny naturalny produkt procesu fermentacji, który warto wprowadzić do diety. Okazuje się ona szczególnie pożyteczna w okresie jesienno-zimowym, kiedy zauważalnie spada nasza odporność, a także zmieniamy nawyki żywieniowe – jedząc nieco cięższe potrawy.