Liście drzew nabrały ciepłych barw, a to oznacza, że przyszła nasza wspaniała polska jesień! W tym okresie talerze wypełniają się piękną paletą kolorów, a to za sprawą przeróżnych warzyw korzeniowych i soczystych owoców. To czas treściwych i rozgrzewających posiłków. Sprawdź, najlepsze jesienne warzywa i owoce, które przy okazji pomogą zadbać o odporność.

jesienne warzywa i owoce

Temperatura zaczyna powoli spadać, a stan zdrowia u wielu osób się pogarsza. Dlatego jesienią koniecznie trzeba zadbać o dietę obfitującą w produkty o potwierdzonym działaniu wzmacniającym odporność organizmu. Wraz ze spadkiem temperatury wzrasta zapotrzebowanie kaloryczne, stąd dobrym pomysłem będzie spożywanie nieco tłustszych i rozgrzewających posiłków. Dzięki temu ograniczymy ryzyko rozwinięcia się infekcji bądź złagodzimy ich przebieg. W naszej diecie powinny się też pojawić jesienne warzywa i owoce, ponieważ w tym okresie to właśnie one są najzdrowsze.

Jesienne warzywa korzeniowe

Jednym z popularniejszych sposobów na dostarczenie sobie odpowiednich wartości odżywczych jesienią jest przygotowanie zup kremów z sezonowych warzyw. Zupy jesienią są przede wszystkim korzenne, aksamitne i lekko ostre, a przy tym bardzo rozgrzewające. Dostarczają mnóstwa energii i wzmacniają odporność, która w czasach pandemii jest na wagę złota.

Królową zup w tym okresie jest zdecydowanie krem dyniowy z dodatkiem imbiru, czosnku i cynamonu. Taka porcja witamin postawi każdego na nogi i z pewnością ochroni organizm przed infekcjami. Doskonałym dodatkiem zagęszczającym zupę są strączki, np. fasola, soczewica, ciecierzyca czy groch. Warto również sięgnąć po jesienne warzywa korzeniowe takie, jak: buraki, marchew, pietruszka, czy seler.

Jesienne warzywa liściaste

Jesienią idealnie sprawdzą się różnego rodzaju warzywa liściaste jako dodatek na talerzu, ale również jako główne danie. Makaron z jarmużem z dodatkiem chilli i czosnku w sosie pomidorowym, spełni wymagania najbardziej wybrednych głodomorów. Warto przygotowywać sobie również sałatki z kapusty pekińskiej, szpinaku, cykorii i rukoli. Zielone jesienne warzywa zawierają najwięcej chlorofilu, który jest silnym antyoksydantem. Ich spożywanie może spowolnić procesy starzenia i zapobiec powstawaniu komórek nowotworowych. Chlorofil także wpływa korzystnie na metabolizm.

Jesienne owoce

Jesienią warto sięgać po sezonowe, a zarazem lokalne owoce: żurawinę, gruszki, jeżyny, pigwę, jabłka i śliwki. To kolejne źródło cennych witamin i minerałów oraz naturalnych antyoksydantów. Jesienne owoce można jeść na surowo – jako przekąskę w ciągu dnia albo sporządzić z nich różnego rodzaju przetwory. Nalewka z pigwą w towarzystwie ciepłego kocyka i wciągającego filmu z pewnością umili przechodzenie jesiennej chandry, a zarazem wzmocni nasz organizm. Warto również przygotować syrop, np. z aronii, która zawiera bardzo dużo witaminy C. Jesień to również sezon na pomarańcze i mandarynki. Można z nich wyczarować bogaty w substancje odżywcze sok albo dodawać je do owsianki na śniadanie.

Jesienne grzyby

Jesień to również sezon obfitych deszczów, a co za tym idzie – wysyp grzybów. To czas zbierania podgrzybków, prawdziwków i kurek. Można z nich przyrządzić pyszne sosy śmietanowe i polać nimi makaron, czy kasze. Nadadzą się również na przetwory. Warto je ususzyć i cieszyć się nimi cały rok. Krąży stereotyp, że grzyby nie posiadają za wielu wartości odżywczych. Prawda jednak jest taka, że są bogate w szereg witamin z grupy B, zawierają również: żelazo, wapń, fosfor, jod, selen, sole magnezu. Są bogate w cenny błonnik, który pełni ważną funkcję w procesie trawienia, a przy tym są bardzo niskokaloryczne.

Mitem jest, że jesienna dieta jest pozbawiona urozmaiconych walorów smakowych. To właśnie w tym okresie wiele owoców i warzyw w pełni dojrzewa, a co za tym idzie – smakuje najlepiej. Prawidłowo skomponowana jesienna dieta dostarcza zdrowych kalorii i rozpieszcza smakiem. Dlatego warto sięgać po jesienne warzywa i owoce, które w tym okresie smakują najlepiej.

Autor: Monika Boguszewska