6 najzdrowszych rodzajów orzechów!

Orzechy stanowią idealną przekąskę! Są nie tylko smaczne, chrupiące i łatwe do spakowania, ale przede wszystkim zdrowe. Tak naprawdę każdy rodzaj ma wiele korzystnych właściwości. Są bogatym źródłem zdrowych tłuszczy, a także wielu witamin i minerałów. Warto jednak pamiętać, że niektóre wyróżniają się swoimi zdrowotnymi właściwościami na tle innych. Oto 6 rodzajów orzechów, po które warto sięgać!

6 najzdrowsze rodzajów orzechów!

Migdały

Do jedzenia migdałów chyba nikogo nie trzeba przekonywać! Są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Przede wszystkim zawierają mnóstwo jednonienasyconego tłuszczu, a w dodatku mają znacznie więcej błonnika, białka i witaminy E niż inne rodzaje orzechów. To sprawia, że są świetną przekąską, po którą warto sięgać. Ich skład sprawia, że pomogą nasycić na dłuższy okres. W dodatku wykazano, że migdały mogą zmniejszyć stan zapalny u osób, u których występuje cukrzyca typu 2.  Powodów do sięgania po migdały jest więc wiele!

Pistacje

Pistacje to kolejne niezwykle popularne przekąski, które pokochała coraz większa grupa ludzi. Czym się wyróżniają na tle innych rodzajów orzechów? Przede wszystkim charakteryzują się najwyższą zawartością potasu i witaminy B6. Ich właściwości sprawiają, że zmniejszają ciśnienie krwi i stres oksydacyjny, a także mają pozytywny wpływ na masę ciała. To sprawia, że minimalizują możliwość wystąpienia chorób serca. Dlatego po pistacje warto sięgać często i to nie tylko ze względu na ich świetny smak.

Orzechy włoskie

Ten rodzaj jest bardzo łatwo dostępny w Polsce, więc wiele osób po nie chętnie sięga. I zdecydowanie warto to robić jak najczęściej! Orzechy włoskie przede wszystkim charakteryzują się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3. Warto też pamiętać, że bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm. Świetnie zwalczają stany zapalne, a także obniżają poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. To sprawia, że orzechy włoskie wpływają na poprawę stanu układu sercowo-naczyniowego.

Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca z kolei charakteryzują się wysoką zawartością żelaza, a także cynku. Warto pamiętać, że te składniki są niezwykle ważne dla utrzymania układu odpornościowego w odpowiednim stanie. To też świetny przysmak dla wegetarian, właśnie ze względu na wysoką zawartość żelaza. Jednak nie są to jedyne zalety orzechów nerkowca! Uznaje się je również za doskonałe źródło miedzi i magnezu. Dlatego jeżeli szukacie smacznej i zdrowej przekąski, to warto sięgnąć właśnie po nie.

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe to kolejny popularny przysmak i warto je mieć w swoim jadłospisie. Przede wszystkim są one doskonałym źródłem białka oraz witaminy E. Warto też pamiętać, że stanowią bogate źródło kwasów w porównaniu do innych orzechów drzewnych, szczególnie kwasu foliowego. To sprawia, że powinny po nie sięgać kobiety ciężarne. Orzechy laskowe to także bogate źródło tłuszczy jednonienasyconych.

Makadamia

Niestety mają one pewną wadę, ponieważ zawierają najwięcej kalorii i tłuszczy ze wszystkich orzechów. Jednak warto wprowadzić je do naszej diety, przynajmniej w niewielkiej ilości. W końcu orzechy makadamia mogą zmniejszać czynniki stres oksydacyjny i stany zapalne, czyli wpływające na pojawienie się chorób serca. Natomiast ze względu na najwyższą zawartość tłuszczy, świetnie sprawdzi się w jadłospisie osób będących na diecie ketogenicznej.

 

 

 

 

 

 

Post Author: Redakcja

Dodaj komentarz