Jak oczyścić warzywa i owoce z pestycydów?

Ciepłe dni już dawno za nami, więc warzywa i owoce musimy kupować w sklepach. Teraz już nie mamy szans kupić ich świeżych na targu z pewnego źródła. Musimy liczyć się z tym, że możemy trafić na te, które zawierają szkodliwe środki chemiczne. Jednak to nie powód, żeby całkowicie rezygnować z jedzenia warzyw i owoców.

Sposoby na oczyszczenie warzyw i owoców

Musimy pamiętać, że zwykłe mycie warzyw i owoców nie zawsze wystarcza. Warto więc zastosować jeden ze sposobów oczyszczania ze szkodliwych substancji.

  • Przygotowanie specjalnej mieszanki
    Do litra wody wlewamy szklankę octu i wsypujemy 3 łyżki soli. Do w ten sposób przygotowanego roztworu wkładamy warzywa lub owoce na 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy je i dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Tak oczyszczone produkty możemy śmiało jeść.
  • Przygotowanie dwóch mieszanek
    Pierwsza to litr wody i pół szklanki octu (winnego lub jabłkowego) lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego, w której warzywa i owoce płucze się przez kilka minut. W ten sposób pozbędziemy się bakterii z ich powierzchni. Następnie należy je płukać przez 10 minut w kolejnej mieszance – litr wody i łyżka soli kuchennej. Woda powinna zmienić swój kolor i konsystencję, a na powierzchni można zauważyć tłusty film. Jej wygląd będzie zależny od tego, jakie pestycydy były używane. Na końcu należy wypłukać warzywa pod bieżącą wodą.
  • Oczyszczanie gotowymi produktami lub specjalnymi urządzeniami
    Można też kupić gotowe płyny, które usuną pozostałości z nawozów i pestycydów, do tego zabiją bakterie E Coli, Listeria,i Salmonella. Zawierają one wodę, ekstrakt z liści aloesu oraz kwasy: cytrynowy, mlekowy i jabłkowy. Dobrym sposobem jest też zastosowanie urządzenia do ozonowania, które usunie z powierzchni warzyw pestycydy i fungicydy, dodatkowo zdezynfekuje je, poprawi bezpieczeństwo i przedłuży trwałość.

O czym warto pamiętać?

Pamiętajmy o myciu wszystkich warzyw i owoców przed zjedzeniem. Warto też obierać owoce ze skórki – to właśnie na niej znajduje się najwięcej pestycydów. Pod żadnym pozorem nie pozwalajmy dzieciom brać do buzi nieobranych cytrusów, ponieważ moczone są one w pestycydach, żeby nie spleśniały. Można też najczęściej sięgać po produkty z poniższej listy.

Lista najmniej skażonych warzyw i owoców:

  • Szparagi,
  • Awokado,
  • Kapusta,
  • Melon,
  • Kukurydza cukrowa,
  • Bakłażan,
  • Grejpfrut,
  • Kiwi,
  • Mango,
  • Grzyby,
  • Cebula,
  • Papaja,
  • Ananas,
  • Groszek (mrożony),
  • Słodkie ziemniaki.

 

Post Author: Redakcja

Dodaj komentarz