Olej jojoba – odkryj jego dobroczynne działanie!

Olej jojoba ma bardzo szerokie zastosowanie. Ze względu na swoje właściwości jest składnikiem wielu leków i kosmetyków. Olej jojoba można znaleźć w olejkach, perfumach, a także innych produktach. Bywa też wykorzystywany przy wykonywaniu masaży, a także aplikowany na włosy.

Olej jojoba - odkryj jego dobroczynne działanie!

Pochodzenie i właściwości oleju jojoba

Olej jojoba jest płynnym woskiem, który pozyskuje się z zarodków simondsii kalifornijskiej. Jest to wiecznie zielona roślina pochodząca z pustyni Sonora w Ameryce Północnej. Jednak obecnie uprawia się ją głównie w Ameryce Południowej, Afryce i południowej Azji. Z jego korzystnych właściwości od dawna korzystali Indianie, którzy leczyli woskiem oleju jojoba schorzenia skóry. Obecnie nadal wykorzystuje się jego dobroczynne działanie.

Zawiera on witaminy A, E i F, które które korzystnie wpływają na funkcjonowanie skóry, a także wzmacniają odporność całego organizmu. W składzie oleju jojoba znajdują się także kwasy tłuszczowe, bakteriobójczy skwalen, wyższe alkohole i fitosterolne o naturalnym działaniu przeciwutleniającym. Warto również pamiętać, że jego skład chemiczny jest bardzo podobny do ludzkiej skóry, a to sprawia, że szybko się wchłania i wszystkie składniki odżywcze zostają łatwo przyswojone.

Cechy oleju jojoba sprawiają, że można go wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie sprawdza się jako składnik perfum, ponieważ nie posiada intensywnego zapachu, za to przedłuża ich trwałość i sprawia, że utrzymują się dłużej na skórze. Przedłuża również datę ważności olejów roślinnych, a emulsjom nadaje gęstszą konsystencję. Olej jojoba jest też odporny na ciepło – w temperaturze pokojowej występuje w stanie ciekłym, a w niskiej zastyga.

Jak olej jojoba wpływa na skórę i włosy?

Na początku warto pamiętać, że może on być stosowany przy każdym rodzaju cery. W ustalonej przez Amerykańską Akademię Dermatologów skali  komedogenności (0-5, gdzie 0 oznacza składniki niekomedogenne, a 5 mocno zapychające) olejek ma notę 2. Świetnie wpływa na suchą skórę, którą silnie nawilża i tworzy na niej warstwę ochronną. Doskonale upora się również z problemami częstymi przy tłustej cerze i skłonnej do wyprysków. Olej jojoba ogranicza wydzielanie sebum i łagodzi podrażnienia. Stosowanie go wspomaga też leczenie łupieżu, łuszczycy i egzem. Po użyciu jojoby skóra jest odżywiona, zmiękczona i dodatkowo chroniona przed promieniami UV.  

Olej jojoba świetnie wpływa też na włosy. Możemy stosować go samodzielnie lub wybierać kosmetyki mające go w składzie. Olej jojoba ma silne właściwości pielęgnacyjne. Po jego zastosowaniu kosmyki nie elektryzują się, są pełne blasku i miękkości, a także właściwie odpowiednio odżywione. Ułatwia on rozczesywanie i sprawia, że fryzura staje się bardziej elastyczna. Jak stosować olejek jojoba? Warto wcierać go w skórę głowy, dzięki temu złagodzimy podrażnienia. Warto również rozetrzeć go na włosach, owinąć je folią lub ręcznikiem i zmyć po 30 minutach. Możemy też nałożyć kilka kropli na szczotkę i przeczesać włosy.

 

Post Author: Redakcja

Dodaj komentarz