Moda na prowadzenie zdrowego trybu życia wciąż trwa. Nie da się ukryć, że internet zalała fala przepisów na pomysłowe i niskokaloryczne dania. Jakie przepisy sprawdzą się najlepiej dla początkujących w gotowaniu? Poniżej prezentujemy pomysły na smaczne i zdrowe sałatki, które podbiją podniebienie nawet najbardziej wymagającego smakosza! A najważniejsze jest to, że nie musisz mieć dużych umiejętności kulinarnych, by je wykonać!
Sałatka z jajkiem
Wiele osób stawia w kuchni na prostotę i to klucz do sukcesu! Najprostsze dania cieszą i smakują najlepiej. Do przyrządzenia tej sałatki nie potrzebujesz wygórowanych produktów oraz dużych umiejętności!
Składniki:
- sałata lodowa lub mix sałat (do wyboru),
- 1 mała czerwona papryka,
- 2 jajka,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- oliwa z oliwek,
- ulubione przyprawy.
Sposób przygotowania:
Ugotuj jajka oraz umyj i posiekaj sałatę lodową lub w przypadku gotowej do spożycia sałaty w paczce umieść ją w misce. Następnie należy pokroić paprykę w dowolny sposób. Pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na pół i umieść z resztą składników. Dodaj jajka, polej odrobiną oliwy z oliwek i przypraw. Taka sałatka idealnie nadaje się na kolację lub drugie śniadanie do pracy!
Sałatka z avocado
Avocado posiada wiele wartości odżywczych i m.in. dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu. Świetnie smakuje w różnego rodzaju sałatkach!
Składniki:
- 1 miękkie avocado,
- rukola (ilość wedle uznania),
- 1 kulka mozzarelli,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- prażony słonecznik,
- ulubione przyprawy.
Sposób przygotowania:
Umyj i ułóż na spodzie miski rukolę. Avocado natnij wzdłuż do momentu zatrzymania się na pestce. Następnie chwyć owoc po obu stronach i delikatnie przekręć, by dostać się do środka i wyciągnąć pestkę. Każdą z połówek avocado należy pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe poprzecinaj na pół oraz dodaj pokrojoną wedle uznania mozzarellę. Na koniec posyp sałatkę prażonym słonecznikiem i przypraw. Do tego dania idealnie pasuje bazylia i zioła prowansalskie. Smacznego!
Sałatka grecka
Ta sałatka należy zdecydowanie do najpopularniejszych. Można ją znaleźć w menu większości restauracji, czasem mniej lub bardziej zmodyfikowaną. Poniżej znajduje się prosty przepis na oryginalną sałatkę grecką!
Składniki:
- 2 pomidory,
- 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- czarne oliwki (ilość wedle uznania),
- 200g sera feta,
- 4 łyżki oliwy extra vergine,
- przyprawy (oregano i pieprz).
Sposób przygotowania:
Umyć i dowolnie pokroić pomidory oraz ogórki. Następnie cienko poszatkować cebulę oraz przekroić na pół oliwki. Dodać ser feta, polać oliwą i przyprawić wedle własnego uznania. Smacznego!
Sałatka z serem camembert na ciepło
Przyszła pora na sałatkę, którą można, a nawet należy podawać na ciepło! Jeśli nie lubisz serka camembert bez problemu możesz go zastąpić czymś innym, może to być na przykład grillowana pierś z kurczaka.
Składniki:
- 1 ser camembert,
- rukola i szpinak lub inna ulubiona sałata,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- ciemna bułka z ziarnami,
- oliwa z oliwek,
- ulubione przyprawy (tutaj świetnie sprawdzi się tymianek).
Sposób przygotowania:
Bułkę kroimy, przyprawiamy tymiankiem i wraz z dowolnie pokrojonym serem wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W międzyczasie układamy rukolę oraz szpinak na talerzu oraz kroimy i dodajemy pomidorki. Upieczony ser układamy na wierzchu sałatki, polewamy oliwą oraz przyprawiamy. Całość idealnie dopełniają samodzielnie wykonane grzanki. Smacznego!
Autor: Karolina Herba
Świetny artykuł. W czasie poszukiwania w internecie pożądanych informacji trafiłam na ten artykuł. Wielu autorom wydaje się, że mają rzetelną…
Korzystałam z mezoterapii i śmiało mogę polecić każdemu.
Do tej pory nie słyszałam o ekoturystyce, temat mnie zaciekawił. Regularnie podróżuję i zauważyłam, że niestety wiele osób nie dba…
W punkt! Jestem alergiczką i ta pora roku jest dla mnie zabójcza. Najczęściej przemywam oczy rumiankiem, który wcześniej zaparzam. Sprawdza…
Ciekawe te zabiegi