Moda na prowadzenie zdrowego trybu życia wciąż trwa. Nie da się ukryć, że internet zalała fala przepisów na pomysłowe i niskokaloryczne dania. Jakie przepisy sprawdzą się najlepiej dla początkujących w gotowaniu? Poniżej prezentujemy pomysły na smaczne i zdrowe sałatki, które podbiją podniebienie nawet najbardziej wymagającego smakosza! A najważniejsze jest to, że nie musisz mieć dużych umiejętności kulinarnych, by je wykonać!

Pomysły na smaczne i zdrowe sałatki

Sałatka z jajkiem

Wiele osób stawia w kuchni na prostotę i to klucz do sukcesu! Najprostsze dania cieszą i smakują najlepiej. Do przyrządzenia tej sałatki nie potrzebujesz wygórowanych produktów oraz dużych umiejętności!

Składniki:

  • sałata lodowa lub mix sałat (do wyboru),
  • 1 mała czerwona papryka,
  • 2 jajka,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • oliwa z oliwek,
  • ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania:

Ugotuj jajka oraz umyj i posiekaj sałatę lodową lub w przypadku gotowej do spożycia sałaty w paczce umieść ją w misce. Następnie należy pokroić paprykę w dowolny sposób. Pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na pół i umieść z resztą składników. Dodaj jajka, polej odrobiną oliwy z oliwek i przypraw. Taka sałatka idealnie nadaje się na kolację lub drugie śniadanie do pracy!

Sałatka z avocado

Avocado posiada wiele wartości odżywczych i m.in. dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu. Świetnie smakuje w różnego rodzaju sałatkach!

Składniki:

  • 1 miękkie avocado,
  • rukola (ilość wedle uznania),
  • 1 kulka mozzarelli,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • prażony słonecznik,
  • ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania:

Umyj i ułóż na spodzie miski rukolę. Avocado natnij wzdłuż do momentu zatrzymania się na pestce. Następnie chwyć owoc po obu stronach i delikatnie przekręć, by dostać się do środka i wyciągnąć pestkę. Każdą z połówek avocado należy pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe poprzecinaj na pół oraz dodaj pokrojoną wedle uznania mozzarellę. Na koniec posyp sałatkę prażonym słonecznikiem i przypraw. Do tego dania idealnie pasuje bazylia i zioła prowansalskie. Smacznego!

Sałatka grecka

Ta sałatka należy zdecydowanie do najpopularniejszych. Można ją znaleźć w menu większości restauracji, czasem mniej lub bardziej zmodyfikowaną. Poniżej znajduje się prosty przepis na oryginalną sałatkę grecką!

Składniki:

  • 2 pomidory,
  • 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • czarne oliwki (ilość wedle uznania),
  • 200g sera feta,
  • 4 łyżki oliwy extra vergine,
  • przyprawy (oregano i pieprz).

Sposób przygotowania:

Umyć i dowolnie pokroić pomidory oraz ogórki. Następnie cienko poszatkować cebulę oraz przekroić na pół oliwki. Dodać ser feta, polać oliwą i przyprawić wedle własnego uznania. Smacznego!

Sałatka z serem camembert na ciepło

Przyszła pora na sałatkę, którą można, a nawet należy podawać na ciepło! Jeśli nie lubisz serka camembert bez problemu możesz go zastąpić czymś innym, może to być na przykład grillowana pierś z kurczaka.

Składniki:

  • 1 ser camembert,
  • rukola i szpinak lub inna ulubiona sałata,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • ciemna bułka z ziarnami,
  • oliwa z oliwek,
  • ulubione przyprawy (tutaj świetnie sprawdzi się tymianek).

Sposób przygotowania:

Bułkę kroimy, przyprawiamy tymiankiem i wraz z dowolnie pokrojonym serem wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W międzyczasie układamy rukolę oraz szpinak na talerzu oraz kroimy i dodajemy pomidorki. Upieczony ser układamy na wierzchu sałatki, polewamy oliwą oraz przyprawiamy. Całość idealnie dopełniają samodzielnie wykonane grzanki. Smacznego!

Autor: Karolina Herba