Większość z nas uwielbia desery, a latem często lubimy odpuścić sobie różne diety. Jeśli jednak decydujemy się jeść różne smakołyki, warto przygotować je z owoców, których o tej porze mamy pod dostatkiem. Przygotowaliśmy więc kilka przepisów na desery doskonałe na lato. Nie może wśród nich oczywiście zabraknąć lodów oraz świeżych owoców.

Przepyszne desery doskonałe na lato

Truskawkowy deser z bita śmietaną

Truskawki to chyba jedne z najbardziej lubianych przez Polaków owoców. Dlatego warto wykorzystać je do przygotowania pysznego letniego deseru. Truskawki z bitą śmietaną to prawdziwa uczta, na którą od czasu do czasu możemy sobie pozwolić. Mamy dla Was przepis na truskawkowy deser idealny na letnie przyjęcie.

Składniki:
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 i 1/3 szklanki pianek do deseru,
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany 36%,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • łyżeczka wanilii,
  • 24 małe ciasteczka bezowe,
  • 2 szklanki pokrojonych świeżych truskawek.
Przygotowanie:

Mleko i pianki wrzucamy do miseczki i podgrzewamy w mikrofali przez minutę. Mieszamy i znowu podgrzewamy przez 30 sekund, czynność powtarzamy do momentu uzyskania jednolitej mieszanki. Zostawiamy ją na 30 minut, aby się schłodziła. Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i wanilią aż powstanie sztywna piana. Dodajemy do niej mieszankę z pianek i pokruszone ciasteczka bezowe. W ten sposób przygotowany deser razem z truskawkami przekładamy do kieliszków do wina, przykrywamy i schładzamy przez kilka godzin.

Lody arbuzowe

Lody to doskonałe desery na lato, więc nic dziwnego, że każdy chętnie po nie sięga. Nasza kolejna propozycja to smakołyki przygotowane z arbuza, które doskonale ugaszą pragnienie. Te lody są łatwe do przygotowania, a w dodatku bezcukrowe, beztłuszczowe, bezglutenowe i przyjazne weganom. To sprawia, że każdy może się skusić na ten świetny deser.

Składniki:
  • 2 i 1/2 kubka arbuza

Opcjonalnie do smaku

  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • łyżka syropu z brązowego ryżu,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • łyżka stołowa wody różanej.
Przygotowanie:

Arbuza i wybrane przez nas dodatki mieszamy w blenderze. Następnie mieszankę wlewamy do foremek do lodów i wkładamy do zamrażalnika na ok. 3-4 godziny. Zanim wyjmiemy lody z foremki, warto odczekać 5 minut lub polać foremkę ciepłą wodą. I na koniec możemy się cieszyć pysznymi lodami na patyku.

Lody z grillowanym ananasem

Potrawy z grilla na słodko? Ten deser może niektórych zaskoczyć, ale jest bardzo smaczny. W dodatku przygotujemy go bardzo szybko i prosto. Dlatego warto się czasem na niego skusić!

Składniki:
  • ananas pokrojony na plasterki,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 litry lodów waniliowych.
Przygotowanie:

Brązowy cukier, masło, sok z cytryny i cynamon mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Następnie w tej mieszance moczymy plasterki ananasa i kładziemy na rozgrzanym grillu. Grillujemy na dużym ogniu do momentu zarumienienia. W międzyczasie do miseczek nakładamy lody waniliowe, gotowy ananas kładziemy na wierzch. Pamiętajmy, że ten deser najlepiej smakuje, gdy owoce są jeszcze ciepłe.

Domowej roboty lody jeżynowe

desery doskonałe na lato

Lody to idealny pomysł na letni deser, a te domowej roboty są jeszcze smaczniejsze. Warto do ich przygotowania wykorzystać owoce sezonowe, np. jeżyny. Przygotowanie takich lodów jest niezwykle proste, a każdy domownik będzie zachwycony ich smakiem. Jak więc zrobić taki deser?

Składniki:
  • 2 kubki jeżyn,
  • szklanka cukru,
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany 36%,
  • szklankę śmietany 18%.
Przygotowanie:

Jeżyny, cukier i sok z cytryny gotować na średnim ogniu do momentu aż owoce całkiem zmiękną, a cukier się rozpuści. Następnie przekładamy do blendera i miksujemy ok. 1 minutę. Jeśli mieszamy gorące rzeczy, najlepiej wypełnić pojemnik do połowy, a pokrywę trzymać zakrytą ściereczką. Zmiksowane jagody przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się nasion. Następnie wrzucamy ponownie do blendera i dodajemy śmietanę. Tak uzyskaną mieszankę zamrażamy, a uzyskamy pyszne lody na upalne dni.

Sernik wiśniowy bez pieczenia

Sernik z wiśniami? Brzmi przepysznie! Trudno uwierzyć, że ten sernik nie wymaga pieczenia. Jednak to prawda, a w dodatku poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Jedyne co trzeba z nim zrobić to odpowiednio go schłodzić, dlatego ten deser jest doskonały na lato.

Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki pokruszonych krakersów,
  • 1/4 szklanki masła,
  • opakowanie serka na sernik,
  • szklanka cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • szklanka schłodzonej śmietany,
  • 5 szklanek wiśni.
Przygotowanie:

Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego krakersy, mieszamy przez kilka minut, a następnie schładzamy. Miksujemy ser, dodajemy cukier oraz ekstrakt z wanilii. Ubijamy śmietanę i dodajemy do masy serowej. Dokładnie miksujemy, a następnie kładziemy na przygotowana wcześniej masę z masła i krakersów. Na koniec kładziemy świeże  lub mrożone wiśnie. Tak przygotowany placek przykrywamy i wkładamy do zamrażalki. Zanim go całkowicie zamrozimy, to warto go wyjąć i pokroić na kawałki. Podajemy dopiero po 20-30 minutach od momentu wyjęcia z zamrażalki.