Lunch biznesowy, obiad rodzinny u naszej drugiej połówki, a może randka w restauracji? W każdej z tych sytuacji możemy kiepsko wypaść, jeśli nie znamy zasad savoir vivre. Jak zachowywać się przy stole, aby nie zrazić nikogo do siebie i pokazać klasę? Dzięki temu spożywanie posiłków wśród inny przestanie być przykrym zajęciem.

Savoir vivre przy stole – jak jeść z klasą?

Co zrobić z rękoma przy stole?

Sposób, w jaki układamy ręce przy stole, wiele mówi o człowieku. Niekiedy nieodpowiednie ułożenie powoduje, że jesteśmy uważani za niekulturalnych. Jeżeli chcemy tego uniknąć, należy przede wszystkim pamiętać o łokciach. Pod żadnym pozorem nie powinniśmy opierać się nimi o stół, a w szczególności podczas jedzenia. Najlepiej, gdy łokcie przylegają do ciała, a na stole znajdują się jedynie dłonie na wysokości talerza. Niepożądane jest również trzymanie jednej ręki pod stołem, a drugiej na stole – w czasie posiłku powinna się znajdować cały czas na brzegu stołu. Wykluczona jest jakakolwiek zabawa sztućcami. Nie należy też zbytnio schylać głowy do talerza, a przysunąć go bliżej siebie.

Jak używać sztućców?

Wydaje się, że to oczywiste. Podczas codziennego jedzenia służą nam łyżka, widelec i nóż. Łyżkę oczywiście wykorzystuje się do zupy, widelec i nóż z kolei do drugiego dania. To wszystko prawda, ale istotne jest również ich ułożenie, podnoszenie oraz odkładanie.

Łyżka – służy do jedzenia zup i kremów, a także do nakładania potraw na talerz. Podczas jedzenia spaghetti będzie pomocna przy nawijaniu długiego makaronu na widelec. W czasie przerwy podczas jedzenia zupy należy zostawić ją w głębokim talerzu. Natomiast Po skończonym posiłku należy odkładamy ją na talerz, który z reguły stanowi podstawę dla głębokiego naczynia. Łyżeczki do herbaty lub kawy, te powinny być zawsze odkładane na talerzyk deserowy.

Widelec – nie możemy go odkładać na stół. Jeżeli już go weźmiemy do ręki, go należy go oprzeć o talerz w stronę środka na godzinę 7. Musimy też pamiętać, aby nie trzymać palców zbyt blisko widełek i starać się złapać nieco powyżej środka.

Nóż – powinnyśmy trzymać w prawej ręce. Podobnie jak przy widelcu nie za blisko ząbków, a nieco powyżej środka. Podczas przerwy w jedzeniu odkładamy go na talerz w stronę środka na godzinę 5. Nóż w żadnym wypadku nie służy do wkładania kęsów do ust.

Tajemnica stojących serwetek

Wcale nie stanowią one dekoracji. Serwetkę należy rozłożyć i zacząć używać. Jeśli jest duża, to trzymamy złożoną na pół na kolanach. Serwetka nie służy do wkładania za kołnierz. Gdy wstajemy od stołu, kładziemy ją na krześle. Po skończonym posiłku serwetkę powinno odłożyć się po prawej stronie stołu. Położenie zgniecionej serwetki na talerzu, jest wyrazem wyjątkowo niechlujnego zachowania. Warto pamiętać, by przed każdym łykiem wody wytrzeć usta i nie pozostawić na brzegu szklanki brudnego śladu.

Jak rozmawiać podczas posiłku?

Podstawowa kwestia to nie mówić z pełną buzią. Jeżeli coś nie smakuje, to nie mówimy o tym, a odsuwamy subtelnie na brzeg talerza. Nie powinno się narzekać na jedzenie i mówić, że czegoś się nie lubi bądź, że nie ma się apetytu. To w bardzo złym guście! Dlatego należy po trochę skosztować wszystkiego.

W trakcie rozmowy z drugą osobą, nie powinno się rozmawiać przez trzecią, która siedzi w środku. Należy otwarcie prosić o podanie potraw, jeśli znajdą się zbyt daleko od nas, zamiast gimnastykować się lub przechodzić przez cały stół.

Kiedy przyprawić posiłek?

Często zdarza się, że robimy to od razu. Niestety jest to ogromne faux pas. Oznacza to, że nie mamy zaufania do gospodarza i kwestionujemy jego umiejętności kulinarne. Wydaje się to bezczelne! Kiedy już weźmiemy kęs i poczujemy, że czegoś brakuje, można wtedy doprawić danie solą, pieprzem lub innymi przyprawami, które znajdują się na stole. Nie powinno się prosić o podanie innych przypraw z kuchni. Wprawia to w zakłopotanie, a tym bardziej w momencie, gdy okaże się, że gospodarz takiej przyprawy nie posiada.

Zachowaj odpowiednią postawę

Najważniejsze są plecy, które należy opierać o oparcie siedzenia. W ten sposób unikniemy niepożądanego garbienia się, które jest po pierwsze nieładne, a po drugie niezdrowe. W dodatku prowokuje do tego, by na stół położyć łokcie oraz nieodpowiednio nachylać się nad posiłkiem. Kolejna kwestia we właściwej postawie to nogi. Nie należy ich krzyżować, to powoduje krzywienie całej postawy oraz jest niekorzystne dla ich kondycji.

Autor: Sandra Skorupa