Ciasto uwielbiane przez miliony, posiadające różnorodne formy i smaki. Bywa pieczone, gotowane a nawet na zimno. A mimo to, jednego składnika można być pewnym i jest to zawarty w nazwie – ser, a dokładniej mówiąc twaróg. Deser ten sprawdzi się na każdą okazję, a szczególnie w czasie świąt, czy sylwestra. Co więcej, łatwo dostosować go do swoich osobistych preferencji smakowych. Obecnie znajdziemy nawet wersje wegańskie, które zastępują ser oraz jajka, innymi pysznymi składnikami.

Sernik

Przepis na sernik z rosą

Składniki

Ciasto:

2 szklanki mąki,
½ szklanki cukru,
10 dkg margaryny,
1 jajko,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowa:

2 jajka w całości,
4 żółtka (białka zostawić),
1 kg sera (wiaderko),
½ szklanki oleju,
2 szklanki mleka,
1 budyń śmietankowy.

Piana:

4 białka,
1 szklanka cukru.

Przepis

1. Składniki na spód ciasta zagnieść w misce i rozłożyć na całej blaszce.
2. Wszystkie składniki na masę serową dokładnie zmiksować.
3. Wlać masę na ułożone ciasto na blaszce.
4. Piec równe 50 minut w 180 stopniach.
5. Pod koniec pieczenia, przygotować piankę bezową.
6. Ubić gęstą pianę z białek oraz szklanki cukru.
7. Na wyjęte z piekarnika gorące ciasto, wylać pianę i rozprowadzić po cieście.
8. Włożyć ponownie do piekarnika i zapiekać 10 minut.
9. Wyjąć sernik i ostudzić – rosa pojawi się po jakimś czasie.

Przepis na mini serniczki na zimno

Receptura ta, sprawdzi się idealnie, jeśli nie masz czasu piec ciasta dla gości lub po prostu nie lubisz tego robić. Ponadto nie musisz nawet włączać piekarnika, nie potrzebujesz także wielkich umiejętności kucharskich. Przygotowując ten deser w upalne lato, ozdób go wakacyjnymi owocami takimi jak: porzeczki, truskawki czy maliny. Natomiast zimą, możesz zaserwować go z piernikowym spodem, a na wierzch ułóż pokrojone w kosteczki pomarańcze.

Składniki

Galaretka w proszku (dowolny smak),
Serek homogenizowany (200 g),
Kruche ciasteczka,
Opcjonalnie – dowolny owoc, bita śmietana.

Przepis

1. Zagotuj 1 szklankę wody i przelej do małego naczynia.
2. Następnie wsyp zawartość torebki z galaretką i zamieszaj aż się rozpuści.
3. Wstaw galaretkę do lodówki, ale nie pozwól jej stężeć do końca.
4. Lekko stężałą galaretkę wymieszaj z 200 g serka homogenizowanego.
5. Na dnie miseczek rozkrusz dowolne kruche ciasteczka.
6. Zalej miseczki wymieszanym serkiem i galaretką.
7. Włóż je ponownie do lodówki do całkowitego stężenia.
8. Mini serniczki możesz udekorować bitą śmietaną i ulubionym owocem, pokrojonym w małe kosteczki.
Autor: Natalia Mrugas