Grill to niezbędny element każdego lata. To świetny sposób na spędzenie czasu z rodziną czy znajomymi. Idealny pomysł na zachwycanie się naturą, złapanie oddechu i odpoczynek na świeżym powietrzu. Co, jeśli jednak znudziła się już zwyczajna kiełbasa? Albo w rodzinie macie wegetarianów, a nie macie pomysłów na danie dla nich? Przychodzimy z pomocą. Mamy dla was kilka pomysłów na grilla, zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.

grill

Dania mięsne

Zacznijmy od kilku mięsnych pomysłów na zastąpienie zwykłej kiełbasy. Warto pamiętać, że nawet ją można podać np. z serem.

Kurczak

Kurczaka na grillu można podawać w rozmaitych formach. Mogą to być po prostu podudzia w marynacie, ale równie dobrze sprawdzą się nadziewane filety. Można do nich dać sporo warzyw i ser. W ten sposób dostaniecie danie mniej kaloryczne, a znacznie bardziej sycące.

Szaszłyki

Szaszłyki to świetny pomysł na szybką i wartościową przekąskę. Posiadają zarówno mięso, jak i warzywa, dzięki czemu stają się znacznie zdrowsze niż zwykła kiełbasa. Warto jednak pamiętać, aby odpowiednio dobierać składniki do szaszłyków. Jeśli postawicie na szybko piekące się warzywa, np. na paprykę, a do tego dobierzecie długo dochodzące mięso, np. wieprzowinę, to najpewniej pół szaszłyka będzie do wyrzucenia. Warzywa spalą się, gdy będziecie czekać na to, aby mięso było gotowe do spożycia.

Boczek

Jeśli nie przejmujecie się kaloriami, to na grillu możecie położyć boczek. Warto pokroić go na mniejsze kawałki, aby łatwiej i szybciej się piekł. Idealnym dodatkiem do takiego rodzaju mięsa będą świeże, odżywcze surówki oraz pieczone ziemniaczki. W ten sposób możecie stworzyć rodzinny obiad, którym wszyscy na pewno się najedzą.

Dania wegetariańskie

Wegetariańskie pomysły na grilla świetnie sprawdzą się jako samodzielne dania. Mogą być jednak po prostu dodatkami do mięsnych potraw. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a każdemu pewnie przypadną do gustu.

Kukurydza

Grillowana kukurydza to świetny zamiennik dobrze znanej, gotowanej wersji. Wystarczy podzielić kolbę kukurydzy na mniejsze części, dodać do niej masło, sól, a następnie po prostu zawinąć ja w folię. Przekąska powinna być gotowa po niecałych 30 minutach.

Pieczarki

Pieczarki można przygotować na miliony różnych sposobów. Można dodać do nich ser, warzywa, zioła, a nawet jajka. Wystarczy zakupić pieczarki z dużymi kapeluszami. Nie trzeba ich obierać, wystarczy oczyścić je i pozbawić nóżek. Do środka możecie włożyć wszystko, co tylko wpadnie wam do głowy. Równie dobre będzie nadzienie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, jak i z serem feta oraz papryką.

Gotowe pieczarki połóżcie na tacce do grillowania i poczekajcie z 20/30 minut. Pamiętajcie, aby stale kontrolować czy nic się nie przypala.

Pomidory

Jeśli jesteście fanami faszerowanej papryki, to nasz pomysł na pomidory na pewno przypadnie wam do gustu. Zakupcie większe sztuki, odkrójcie górę pomidora i wydrążcie środek. W ten sposób powstaną niewielkie miseczki, które możecie uzupełnić. Dobrym pomysłem będzie ser feta i miąższ, który pozostały z pomidora. Do tego można dorzucić czosnek, szczypiorek czy szpinak. Następnie wystarczy zawinąć pomidory folią i wrzucić na grilla, na niecałe 20 minut.

Szparagi

Lato to nie tylko sezon na grilla, ale i na szparagi. Wystarczy je przygotować tak jak do gotowania, czyli umyć je i oderwać zdrewniałe łodygi. Przed grillowaniem warto zostawić je w marynacie, zrobionej np. z sosu sojowego i czosnku.

Szparagi grilluje się na tackach, około 5 minut, na każdą ze stron.

Ziemniaki

Kolejnym świetnym pomysłem na wykorzystanie sezonowych warzyw jest wrzucenie na grill młodych ziemniaków. Wystarczy je umyć i owinąć folią aluminiową. Warto do środka dodać sól, masło, czosnek albo zioła.

Ziemniaki warto jednak wstawić przed pozostałymi potrawami. Robią się na grillu przez ponad godzinę.

Ryby

Ryby to świetny sposób na przemycenie na grilla potraw mniej kalorycznych i zawierających spore ilości wartości odżywczych. Można je grillować na wiele różnych sposobów:

  • W całości – w folii aluminiowej, z dodatkiem masła i świeżych ziół. Idealnie pasuje do tego pstrąg;
  • Filety – na tackach, z dodatkiem cytryny i tymianku. Dobrym pomysłem może być dorsz;
  • Dzwonki – nie mogą mieć mniej niż 2 cm, idealnie sprawdzi się do tego łosoś.

Warto zadbać o to, aby ryba nie była wysuszona. Dobrze grillować ją na małym ogniu, aby na pewno się nie przypaliła.

Dodatki do grilla

Idąc na grilla, warto pamiętać o kilku innych produktach, poza rzeczami do grillowania.

  1. Napoje – grillujemy najczęściej w ciepłe dni. Należy stale uzupełniać płyny, aby się nie odwodnić. Dobrym wyjściem będzie woda mineralna albo sok;
  2. Sosy – dobrym pomysłem do ciężkich potraw będą wszelkie sosy oparte na jogurtach, np. czosnkowy bądź tzatziki;
  3. Sałatka – do grilla warto przygotować lekkie, świeże warzywa, które będą idealnie pasować zarówno do mięs, jak i do ryb. Dobra sałatka podkreśli smak potraw i nie będzie ciążyć na żołądku.