Nie masz czasu na gotowanie? Duża liczba lokali gastronomicznych świadczy o tym, że jedzenie na mieście jest bardzo popularne. Liczba obowiązków, jakimi jesteśmy przytłoczeni, sprawia, że szkoda nam czasu na przyrządzanie posiłków. Istnieją jednak urządzenia kuchenne, dzięki którym szybko przygotujemy smaczne potrawy.

Szybkie gotowanie – 3 przydatne urządzenia w kuchni

Parowar – korzyści z gotowania na parze

W parowarze z reguły możemy przygotować na raz kilka produktów. Przy pomocy jednego urządzenia, wykonać można pełnowartościowy posiłek, składający się z węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Przyrządzimy w nim zarówno mięso, jajka, ryż, jak i warzywa. Co istotne, przy używaniu parowaru produkty, zwłaszcza warzywa nie tracą tylu wartości, co podczas gotowania na głębokiej wodzie, w której warzywa zostawiają sporą część swoich cennych właściwości.

Parowar pomaga nam przygotować odtłuszczone potrawy, gdyż nie obsmażamy produktów w tłuszczu na patelni lub co gorsza – w garnku na głębokim tłuszczu. Dzięki temu posiłki są lekkie i łatwostrawne, pozwala to uniknąć wielu niepożądanych kłopotów z żołądkiem. Z pewnością sprawdzi się dla świeżo upieczonych mam, którym brakuje czasu, a dziecko może już jeść gotowane obiadki oraz u osób ceniących sobie zdrową, lekką i wartościową dietę.

Grill elektryczny – aromatyczne i pełne smaku dania

Grillowanie to sposób przyrządzania potraw, który kojarzy się z początkiem wiosny i wakacjami. Co jednak, jeśli najdzie nas ochota na grilla chłodną jesienią lub mroźną zimą. Znajdą się tacy, którzy lubią survival i zechcą rozpalić grilla nawet w warunkach śnieżycy. Jednak istnieje na to łatwiejszy sposób. Gdy pogoda nie sprzyja, grillowane kiełbasy, szaszłyki, kaszanki i piersi z kurczaka pomoże nam przygotować grill elektryczny.

Grill elektryczny pozwala na szybkie i bezkolizyjne przyrządzenie posiłków, które charakteryzują się pełnią smaku i aromatu. Grillowanie elektryczne jest zdrowsze od tradycyjnego, gdyż podczas obróbki produktów nie wnikają w nie szkodliwe substancje, wytwarzane podczas palenia drewna, czy węgla. Grillowanie elektryczne, to kolejny sposób przyrządzania, który odbywa się bez dodatku tłuszczu i bez dymu

Blender – samo zdrowie w płynnej formie

Blender w odróżnieniu od swoich poprzedników różni się tym, że nie poddaje produktów obróbce termicznej, a obróbce mechanicznej. Dzięki niemu łatwo możemy rozdrobnić produkty w swojej kuchni. Nie musimy już brudzić desek do krojenia i ryzykować skaleczenia nożem. Wystarczy wsypać  produkty do pojemnika i wcisnąć przycisk.

Jeśli jesteśmy fanami szybkich zup, niezbędne do nich warzywa oraz mięso możemy szybko przygotować w parowarze, a później wymieszać i rozdrobnić w blenderze. Na koniec wystarczy tylko dodać ulubione przyprawy. W ten sposób unikniemy kilkugodzinnego gotowania zup. Wykorzystaj ten pomysł i przekonaj się, że uzyskanie smacznej, szybkiej zup-krem nie było nigdy takie proste.

Coś na słodko z blenderem? Również możliwe! Blender nada się również jako robot do przygotowania owocowego shake’a. Wystarczy wrzucić ulubione owoce zalać jogurtem dodać trochę granoli lub płatków owsianych i gotowe. Możemy za pomocą blendera wykonać również słodką nutellę lub masło orzechowe.

Autor: Sandra Skorupa