Przepisy na zdrowe przekąski coraz częściej podbijają kulinarne zakamarki internetu. Łatwe w przygotowaniu przekąski stają się idealną alternatywą na drobny posiłek w ciągu dnia. Warto jednak pamiętać, że przekąska nie musi kojarzyć się ze źródłem pustych kalorii. Prezentujemy kilka prostych przepisów na zdrowe smakołyki, z którymi poradzą sobie nawet najwięksi kuchenni amatorzy.

Zdrowe zamienniki popularnych przekąsek!

DOMOWE CHIPSY

Chipsy robione w domowych warunkach to banał, niezwykle jednak efektywny. Od dziś nie muszą kojarzyć się wyłącznie z olejem i górą soli – prezentujemy sposób na przyrządzenie ich w znacznie zdrowszej wersji. Pozwól swoim kubkom smakowym na odrobinę szaleństwa i nie ograniczaj się wyłącznie do chipsów ziemniaczanych. Oprócz ziemniaka możemy wykorzystać całą gamę zarówno warzyw, jak i owoców.

Do najczęściej wybieranych warzyw należą m.in.: marchew, seler, batat, burak, pomidor, szpinak czy jarmuż. Miłośnicy owoców mogą skusić się na chipsy bananowe, jabłkowe czy gruszkowe.

W przypadku każdego z wymienionych warzyw zasady przyrządzenia są podobne. W przepisie stawiamy na jak najzdrowszą wersję – zamiast smażenia chipsów na głębokim oleju wybieramy piekarnik. Obieranie warzyw ze skórki nie jest obowiązkowe, należy jednak pamiętać, aby dokładnie je umyć i oszuszyć. Następny krok to skrojenie w plasterki – możesz użyć największych oczek tarki. Pamiętaj jednak, że przesadnie cienki plaster łatwiej ulegnie nadmiernemu spaleniu. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do miski, dodajemy ok. 2 łyżek oleju kokosowego lub oliwy z oliwek i posypujemy ulubionymi przyprawami. Nasza propozycja – słodka papryka, oregano, rozmaryn lub klasyk w postaci soli morskiej. W przypadku owoców najczęściej wybieranym połączeniem jest sok z cytryny, cynamon i miód.

Dokładnie wymieszane chipsy rozkładamy pojedynczo na blaszce do pieczenia. Wkładamy do uprzednio rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy kilkanaście minut, ciągle kontrolując ich wygląd i chrupkość. Długość pieczenia zależy od konkretnego składnika, nie zapomnijmy więc rzucić okiem na nasze przekąski po pierwszych 15 minutach pieczenia.

DOMOWY HUMMUS MARCHEWKOWY

Nasze składniki ograniczają się do ciecierzycy – bohaterki każdego hummusu, marchewki, czosnku, sezamu i porcji ulubionych przypraw.

3 duże marchewki pieczemy uprzednio w 180 stopniach do miękkości. Pokrojone na mniejsze kawałki wrzucamy do miski. Dodajemy resztę składników – ok. 210g ugotowanej ciecierzycy, 1 ząbek lub 1 płaską łyżeczkę sproszkowanego czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 45ml wody, sezam wedle uznania. Całość przyprawiamy – najczęściej wybierane pozycje to kumin rzymski, sól i kolendra. Charakterystycznego aromatu doda również wyciśnięty sok z połówki cytryny. Całość blendujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Gęstość hummusu możesz kontrolować dodając więcej wody.

Idealnym dodatkiem do humusu będzie pieczywo lub porcja warzyw. Najczęściej wybierane – papryka, seler naciowy, ogórek czy rzodkiew.

CIASTECZKA OWSIANE

Internet tonie w przepisach na ciastka owsiane przeróżnych formatów. Prezentujemy zatem jeden z największych banałów, z którym  zaprzyjaźni się nawet największy kuchenny amator. Potrzebujemy 2 dojrzałe banany, szklankę płatków owsianych i garść dodatków do smaku – suszone figi, żurawinę lub morele. Do zblendowanych bananów wrzucamy suche składniki, całość mieszamy. Możemy postawić również na odrobinę szaleństwa, dodając czekoladę. Pamiętajmy jednak, aby wraz z połową tabliczki gorzkiej czekolady dodać odpowiednią ilość słodzika – najlepszą alternatywą będzie miód lub erytrol. Sformowane ciastka pieczemy w uprzednio nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez ok. 15 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od preferowanej chrupkości.

Przekąska w przerwie w pracy brzmi niezwykle kusząco. Nie musimy jednak ograniczać się do pozycji z firmowego automatu. Postaw na prezentowane przez nas przepisy i osłódź sobie nawet najbardziej zabiegany dzień.