Sezon na grilla ruszył pełną parą. Tłustym wołowym burgerom, stekom i karkówkom mówimy dość! Od pewnego czasu panuje moda na zdrową żywność. Dzieje się tak dlatego, że wegańskie dania mają wysoką zawartość składników odżywczych, a także znacznie krótszy czas przygotowania. Czy jednak jesteśmy skazani na to, że nasze wegańskie BBQ będzie składało się wyłącznie z cukinii i ziemniaków? Nie! Dziś przygotowanie prawdziwej warzywnej uczty jest prostsze niż kiedykolwiek. Dzięki tym kreatywnym trikom, już nigdy nie zatęsknisz za tradycyjnym grillem.

Kolorowa uczta – prostsza niż myślisz 

Nie ma lata bez domowego BBQ! Chyba każdy z nas ma w planie przynajmniej raz w te wakacje wyciągnąć swojego zakurzonego grilla z piwnicy i poczuć ten wspaniały letni smak ciesząc się promieniami słonecznymi. Wiele osób uważa, że stosując dietę opartą wyłącznie na roślinach jest pozbawionych tej przyjemności. Nic bardziej mylnego! Sezon grillowy nie jest przeznaczony wyłącznie dla mięsożerców! Nowoczesne sklepy oferują dziś całą masę mięsnych alternatyw przeznaczonych specjalnie na grilla, a także takich, które z powodzeniem można w ten sposób wykorzystać. Wystarczy znaleźć ulubione produkty i przyprawy, a następnie połączyć je ze sobą, aby znaleźć swój idealny letni smak BBQ! 

Wegańskie burgery – spróbuj zrobić je sam! 

Czego nie może zabraknąć na każdym grillu? Oczywiście burgerów! W wegańskiej wersji są one dostępne praktycznie w każdym supermarkecie, nawet w sieci małych sklepów „żabka”. Bez większego problemu dostaniemy je tam w rozmaitych opcjach, poczynając od burgerów z ciecierzycy i buraków, a kończąc na tych z bocznika. Dla fanów mięsnych smaków są również i takie, które go przypominają. Jeśli jednak mamy wystarczająco dużo czasu i chęć to zdecydowanie zdrowszą opcją będzie wykonanie ich samodzielnie w domu. Nie zajmuje to dużo czasu. Wystarczy połączyć ulubione warzywa (np. dynia, bataty, kalafior, fasola, szpinak, soczewica, ciecierzyca, marchewka, buraki) z odrobiną oleju lub masła orzechowego (dla utrzymania stałej konsystencji), płatków jaglanych i ulubionych przypraw. Do tego pyszne domowej roboty bułki i gotowe! Dajcie się zachwycić naturalnym smakom i aromatom lata! 

Grillowane tofu – idealne na szaszłyki 

Tofu ma to do siebie, że pasuje niemal do wszystkiego. Świetnie nadawać się będzie więc również na nasze warzywne BBQ. Możemy je grillować osobno, dać do naszych burgerów lub też pociąć na małe kawałeczki, ponabijać na patyczki wraz z innymi warzywami i zrobić z nich pyszne szaszłyki. Tu sprawdzą się praktycznie wszystkie warzywa jak np. kukurydza, cukinia, bakłażan, cebula, grzyby, papryka, czosnek, pomidorki koktajlowe, szparagi czy por. Stwórzmy własną unikatową kompozycję, która zachwyci naszych domowników. Pamiętajmy jednak, że tofu samo w sobie jest raczej bezsmakowe i bezzapachowe. Dobrze będzie więc przygotować wpierw wyrazistą marynatę, która nada mu charakteru. W tej roli świetnie sprawdzą się takie przyprawy jak np. sos sojowy, imbir, chilli, pasta paprykowa, tymianek, rozmaryn, czy syrop klonowy. Możemy również kupić w supermarkecie specjalne tofu na grilla w gotowej już marynacie. Jeśli zależy nam jednak na typowym dymnym smaku BBQ, dobrym pomysłem będzie przygotowanie takiej mieszanki przypraw w naszym domu posiłkując się źródłami internetowymi. Nie jest to bardzo skomplikowane, a na pewno da nam dużo satysfakcji. 

Owoce z grilla – dlaczego nie? 

Grillowany ananas i arbuz? Zdecydowanie tak! Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego specjału dajcie sobie szansę, a nie pożałujecie. To nie jedyne owoce, które możemy grillować. Nadają się do tego również banan, brzoskwinia, jabłko, gruszka, a nawet truskawki! Jest to świetna opcja na deser zamiast klasycznych niezdrowych słodyczy. Wystarczy jedynie pokroić owoce na mniejsze kawałeczki, a po ugrillowaniu powbijać wykałaczki w każdy z nich. Na koniec dla lepszego smaku warto polać wszystko pysznym sosem domowej roboty. Palce lizać! 

Eksperymentuj z warzywami 

Nie bój się tworzyć nowych przepisów! Faszerowane awokado? Jak najbardziej! Marchewka z cynamonem? Dlaczego nie? Pieczarkowe nuggetsy? Oczywiście! Dobra zabawa to nieodłączny element grillowania. Nie zapomnijmy również o przekąskach. Pysznych dodatków zdecydowanie nie powinno zabraknąć na naszym letnim stole. Idealnie sprawdzi się tu chrupiąca ciecierzyca w przyprawie BBQ, którą możemy przygotować przykładowo dzień wcześniej w piekarniku, a także domowe nachosy! Do tego ulubiony dip i gotowe! 

Pamiętaj o sosach i napojach 

Wegańskie dania i przekąski z grilla najlepiej będą się komponowały z wyrazistymi sosami na bazie chilli, orzeszków, czosnku, pomidorów, czy koperku. Ciekawą propozycją będzie również hummus domowej roboty. Takie dodatki w postaci ulubionych dipów podkreślą smak warzyw, a jednocześnie podkręcą nasze kubki smakowe. Nie powinniśmy również zapomnieć o napojach. Mamy lato, więc wyciśnijmy z naszych warzyw wszystko co najlepsze w przenośni i realnie. Soki warzywne i owocowe będą stanowiły wisienkę na torcie naszego wegańskiego BBQ. Schłodzone orzeźwia nas ale także zaserwują nam masę pozytywnej energii.