Pizza to jedna z najlepszych włoskich potraw. Niestety w domu trudno zrobić taką samą jak w pizzerii, ponieważ nie dysponujemy odpowiednim piecem. Jednak nie ma powodu do zmartwień w zwykłym piekarniku też można upiec doskonałą pizzę. Wystarczy tylko zastosować się do kilku wskazówek!

Wyrobienie ciasta

  • Ciasto do pizzy przygotowane w domu jest o wiele lepsze niż to ze sklepu. Będzie ono bardziej miękkie i wilgotne, dzięki temu lepiej je upiec. Zdarza, że nam nie wychodzi, gdy źle odmierzymy składniki. Najlepiej je zważyć, wtedy uzyskamy pewność, że dodajemy ich dokładnie tyle, ile trzeba.
  • Warto też pamiętać, że największy wpływ na ciasto ma mąka, dlatego należy ją uważnie dobierać. Najlepsza pizza wychodzi, gdy użyjemy mąki pszennej najwyższej jakości.
  • Nie potrzebujemy miksera, wszystkie składniki rękoma możemy ugnieść rękoma. Najlepiej to robić przez 8-10 minut, a następnie można je schłodzić przez noc.

Przygotowanie

pizza

  • Osoby początkujące nie muszą się przejmować. Jeśli nie uda nie mają wystarczającej wprawy i źle ułożą ciasto, to zniekształcona pizza nadal będzie dobrze smakować. Jednak można je rozwałkować, gdy zależy nam na jej wyglądzie.
  • Nie należy przesadzać z dodatkami, gdy będzie ich za dużo to pizza być niesmaczna. Na średniej wielkości ciasto wystarczy 1/2 szklanki sosu, 1 szklanka dodatków oraz 1/2 lub 1 szklanka sera. Tyle wystarczy, aby wyszła nam smaczna pizza.
  • Zbyt duże zróżnicowanie dodatków też nie jest wskazane. Wystarczą dwa lub trzy, które będą się wzajemnie uzupełniać i stworzą spójną całość. Pamiętajmy również, aby używać wyłącznie składników dobrej jakości, ponieważ wpływają one na smak pizzy.

Pieczenie

  • Zanim włożymy pizzę do piekarnika, powinniśmy się upewnić, że jest on wystarczająco rozgrzany. W przeciwnym wypadku ciasto może być zbyt rozmoczone.
  • Pizzę najlepiej piec na kamieniu do pizzy, który dodatkowe ciepło na gorącej powierzchni, ale metalowa blacha również się sprawdzi.