Czy istnieją słodycze, które można jeść na okrągło? Oczywiście, że tak! Zdrowe, wegańskie ciasteczka nie wymagają dużego nakładu pracy, a nie dość, że są wartościowe, to jeszcze przepyszne! Przedstawiamy wam top 5 zdrowych ciasteczek na każdą porę dnia!
Ciasteczka owsiane
Mają niezwykłe wartości odżywcze, dlatego uważane są za najzdrowszą przekąskę w ciągu dnia. Dodatkowo można je bardzo prosto i szybko przyrządzić. Stanowią idealną przekąskę dla każdego, nawet dla osób na diecie!
Składniki:
- 2 banany, najlepiej mocno dojrzałe;
- 150 g płatków owsianych;
- opcjonalnie 2 garście dowolnych owoców suszonych, mieszanki studenckiej lub orzechów;
- 1 łyżka karobu, czyli zdrowego zamiennika kakao oraz cukru .
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane według uznania pozostawić w całości lub zmiksować blenderem. Banany zmiksować na puree i wymieszać łyżką z płatkami owsianymi. Dodać opcjonalnie posiekane bakalie, a następnie karob. Układać łyżeczką na blasze wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Można delikatnie uformować masę palcami, aby były w miarę okrągłe.
Ciasteczka z jabłkiem i cynamonem
Idealne połączenie słodyczy i owoców. Są kruche, pasują do napojów zarówno gorących, jak i zimnych. To także świetny produkt na śniadanie.
Składniki:
- 60 ml mleka roślinnego (według uznania: migdałowe, sojowe lub koksowe);
- 1 łyżkę oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy lub z pestek winogron);
- 1 łyżka syropu z agawy;
- 200 g mąki pszennej ;
- 1 łyżka proszku do pieczenia;
- 1 łyżka cynamonu;
- 1 jabłko.
Sposób przygotowania:
Nastawić piekarnik na 220 stopni. Miksować olej z mlekiem i syropem z agawy. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie wymieszać i na koniec wsypać drobno pokrojone jabłko. Ciasto przenieść na papier do pieczenia i łyżką uformować okrągły placek. Nożem przeciąć go na 8 części. Piec ok. 20 minut.
Ciasteczka orzechowe
Kilka składników wystarczy, aby wykonać pyszne ciastka! Robi się je naprawdę szybko, a smakują wyśmienicie. Masło orzechowe jest bardzo pożywne, a dodatkowo to zdrowy składnik diety.
Składniki:
- 3 łyżki masła orzechowego;
- 1/3 szklanki mleka sojowego;
- 1 łyżka karobu lub syropu z agawy;
- 2/3 szklanki mąki – u mnie żytnia razowa typ 2000;
- 1/3 łyżeczki soli (jeśli masło orzechowe jest niesolone);
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masło orzechowe, mleko, cukier i sól wymieszać w misce. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę, całość wymieszać. Masę podzielić na oko na 10 porcji i nałożyć wilgotną łyżką na matę/papier do pieczenia wyłożony na blaszkę. Następnie zwilżonymi pod wodą rękami uformować kulki z kawałków ciasta i ułożyć w sporych odległościach od siebie. Każdą kulkę przycisnąć wierzchem palców, spłaszczając je do grubości około 1 cm. Ciastka piec w nagrzanym piekarniku 12-15 minut.
Ciasteczka kakaowe
Kto nie kocha czekolady? Chyba nie ma takiej osoby! Przepyszne ciasteczka czekoladowe będą smakować wszystkim miłośnikom mocno czekoladowych wypieków!
Składniki:
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 2 łyżki karobu lub innego słodzika naturalnego;
- 150 g czekolady gorzkiej ;
- 1 łyżka kakao;
- 1/2 szklanki oleju;
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 100 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej.
Sposób przygotowania:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dodać sodę oczyszczoną, karob i dokładnie wymieszać. Do masy wsypać kakao, mąkę, proszek do pieczenia oraz posiekaną czekoladę i całość dokładnie wymieszać. Na dwóch blaszkach wyłożonych papierem kłaść po łyżce ciasta, wstawić do piekarnika i piec przez 10- 13 minut w temperaturze w 180 ºC .
Ciasteczka kokosowe
Szybka i zdrowa przekąska! Są słodkie, chrupiące, pięknie pachną i apatycznie wyglądają. Świetny smakołyk dla fanów kokosa!
Składniki:
- 1 duży dojrzały banan;
- 2 szklanki wody gazowanej;
- 1 szklanka wiórków kokosowych;
- ½ szklanki mąki kokosowej lub ryżowej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżka ciemnego kakao (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Wodę gazowaną roztrzepać i połączyć z rozgniecionym bananem. Dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub za pomocą rąk – ciasto powinno być gęste. Dłonią odrywać kawałki, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, stawiać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczać. Piec przez 15 minut na funkcji termoobiegu.
Świetne przepisy – proste, a przede wszystkim zdrowe. Na pewno skorzystam! Myślę, że kokosowe skradną serca mojej rodzinki 😉