Wedle lekarzy i dietetyków, każdy powinien jeść ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu. To zalecana dawka, która powinna być regulowana zgodnie z założeniami diety. Inną porcję powinno przyjmować dziecko, a inną mężczyzna trenujący wyczynowo. Ryby to świetne źródło witamin oraz białka. Zawierają nienasycone kwasy omega-3, które wzmacniają serce i cały układ krwionośny. Dodatkowo są lekkostrawne i świetnie sprawdzają się jako zamiennik zwykłego mięsa. W Polsce jednak nie jada się ich zbyt często, czy to ze względu na cenę, czy jakość. Wiele się słyszy o metalach ciężkich i zanieczyszczeniach wód, które przenikają do naszych posiłków. Czy mimo tego warto je spożywać? Przekonajmy się, które ryby warto jeść, jakie są najzdrowsze i ile kalorii dostarczą do naszego organizmu. 

Makrela

Makrela to tłusta ryba, której spożywanie może pozytywnie wpływać na kondycję skóry, włosów oraz wzroku. Ma ona wiele zalet, począwszy od wyrazistego smaku, który idealnie nadaje się do wielu potraw, skończywszy na dostarczaniu sporej dawki żelaza oraz licznych witamin. Świetnie wpływa na produkcję hemoglobiny oraz zmiesza ryzyko chorób układu krążenia. 

Kaloryczność: 223/100g – w przypadku surowej ryby.

Zawartość witamin: bogata w kwasy omega-3 i omega-6, witaminy A, D, E i B oraz żelazo, cynk, miedź, potas i magnez. 

Łatwe sposoby przygotowania: idealnie nadaje się do past oraz sałatek.

Śledź

Śledź to świetna ryba, którą można zakupić praktycznie wszędzie. Idealnie sprawdza się w formie wędzonej czy marynowanej, jak i pieczonej. Można podawać go zarówno do obiadu, jak i na przyjęciu, dzięki czemu sprawdzi się, w różnych warunkach. Dzięki swojej zawartości witamin świetnie wpływa na wzrok, skórę i paznokcie. 

Kaloryczność: 160/100g – w przypadku surowej ryby.

Zawartość witamin: źródło kwasów omega-3, witaminy E, D, B2, B6, B12 oraz żelazo, potas, jod i selen. 

Łatwe sposoby przygotowania: świetnie pasuje do marynat, można z niego zrobić idealne przekąski, którymi każdy się zachwyci.

Łosoś

Tłusta, dobrze znana Polakom ryba. Przez wielu uwielbiana za względu na swój intensywny smak i wiele wartości odżywczych. Łosoś świetnie sprawdza się w różnych formach. Można podawać go do obiadu, np. piekąc go w piekarniku. Idealnie pasuje też do sałatek, past czy jako nadzienie do tortilli. Dzięki swojej barwie może przypaść do gustu nawet niejadkom. Spożywanie łososia obniża poziom złego cholesterolu, poprawia krążenie, chroni przed miażdżycą, arytmią i zawałem.

Kaloryczność: 182/100g – w przypadku surowej ryby.

Zawartość witamin: bogaty w kwasy omega-3 i omega-6, witaminy A, D, E i K oraz magnez, selen, cynk, jod i potas.

Łatwe sposoby przygotowania: pieczony bądź duszony do obiadu, a wędzony do sałatek czy wrapów. 

Karp

Karp kojarzy się większości głównie ze świętami. To ryba, która pojawia się na stołach wielu Polaków, w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Większości kojarzy się z mułowatym smakiem i ościami. Jeśli jednak zakupicie ją w odpowiednim miejscu i dobrze ją przyrządzicie, może zawrócić każdemu w głowie. Trzeba jednak pamiętać, że ryba musi pochodzić z dobrego źródła, powinna być karmiona odpowiednim pokarmem. Dzięki temu będzie posiadać wyższą zawartość białka, a niższą ilość tłuszczu. 

Kaloryczność: 127/100g – w przypadku surowej ryby.

Zawartość witamin: bogaty w kwasy omega-3 i omega-6, witaminy B1, B6, B12.

Łatwe sposoby przygotowania: smażony bądź w galarecie.  

Pstrąg

Pstrąg to ryba, która idealnie sprawdzi się, jeśli planujecie schudnąć. Z uwagi na niewielką ilość tłuszczu, najlepiej ją piec bądź gotować na parze. Zawiera małą ilość kalorii, ale dużą ilość witamin, które wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Do tego wspomagają one prawidłową pracę układu nerwowego i krwionośnego. 

Kaloryczność: 140/100g – w przypadku surowej ryby.

Zawartość witamin: witaminy B1, B6, B12 oraz cynk, fosfor i selen.

Łatwe sposoby przygotowania: pieczony w warzywach.   

Sola

Sola to ryba idealna dla dzieci, kobiet w ciąży oraz osób na diecie. Posiada mało kalorii i należy do najmniej zanieczyszczonych ryb. Nie znajdziecie w niej, więc wiele dioksyn ani metali ciężkich. Sola jest świetnym źródłem białka oraz witamin. Duża porcja D3 wspiera układ kostny, wzmacnia odporność, a nawet wpływa na samopoczucie. Świetnie sprawdza się dla osób zmagających się z osteoporozą.

Kaloryczność: 87/100g – w przypadku surowej ryby.

Zawartość witamin: źródło omega-3 i omega-6, witamina D3 oraz selen.

Łatwe sposoby przygotowania: pieczona, smażona czy dodawana do makaronów.

Dorsz

Dorsz to ryba znana i powszechnie dostępna. Z uwagi na niską kaloryczność, małą zawartość ości oraz delikatny smak, jest idealna zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Świetnie sprawdza się, w każdej postaci. Dorsza można gotować, grillować, piec i dusić. Witaminy zawarte w dorszu wpływają pozytywnie na poprawę krążenia, wzmacnianie odporności oraz prawidłowy rozwój układu nerwowego i hormonalnego. 

Kaloryczność: 82/100g – w przypadku surowej ryby.

Zawartość witamin: bogaty w kwasy omega-3 i omega-6, witaminy A, D, E i B12 oraz jod i selen.

Łatwe sposoby przygotowania: pieczony w warzywach bądź dodawany do zapiekanek.

Zdrowa żywność - wybierz na Ceneo

Sprawdź również: #Karpiujemy, czyli dlaczego warto spożywać karpia!