Portugalia kojarzy się nam z wielkimi odkrywcami, pięknymi zabytkami i idealnymi wręcz miejscami do surfowania. Kraj ten oferuje nam także szeroki wybór specjałów takich jak owoce morza czy mięso, ryby a także pyszne wino. Dzięki temu, że krajobraz kulinarny Portugalii jest tak różnorodny oferuje nam on znacznie więcej ciekawych dań niż słynne na cały świat portugalskie tarty jajeczne, czy kremowe pastéis de nata. Będąc na wakacjach, czy to na wyjeździe służbowym w obcym kraju zawsze warto spróbować kilku lokalnych przysmaków. Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych propozycji, które zdecydowanie warto wpisać na swoją listę jeśli zawitamy kiedyś w Portugalii!

Suszony dorsz – Bacalhau

Jeśli mielibyśmy wyróżnić jedno najważniejsze danie to byłby nim właśnie Bacalhau, czyli nic innego jak solony dorsz I suszony dorsz. Z racji, że jest to ryba narodowa spotkamy ją podaną w większości restauracji w tym pięknym kraju. Portugalczycy znają ponoć, aż 101 sposobów na przyrządzenie z niej dań począwszy od pulpetów, a skończywszy na krokietach. Do najsłynniejszych potraw z niej przygotowywanych należą bacalhau à brás, a także Bacalhau com natas. Pierwsze danie to smażona ryba podawana z ziemniakami oraz jajkami. Drugie natomiast, to dorsz z ziemniakami, serem zapiekany w śmietanie. 

Gulasz portugalski – Cozido a portuguesa

Jest to nic innego jak portugalski odpowiednik naszego polskiego gulaszu. Jeśli lubicie mięsa to będzie to odpowiedni wybór dla Was, ponieważ znajdziecie go tam dużo! Podobnie jak w naszym kraju przygotowujemy go z wołowiny, wieprzowiny, drobiu, a także, a także sezonowych warzyw takich jak marchew, pietruszka, ziemniaki, fasola, czy kapusta oraz lokalnych przypraw. Smak i wygląd różni się jednak od naszego, dlatego warto go spróbować choćby raz dla porównania. 

 

Portugalska zupa rybna – Caldeirada

Caldeirada to jednogarnkowa portugalska zupa rybna składająca się między innymi z dorsza, a także różnorodnych owoców morza, ryb, ziemniaków oraz innych sezonowych warzyw. Podaje się ją w wersji ostrej oraz łagodnej. Smak zupy może różnić się od siebie w zależności od użytych gatunków ryb i owoców morza oraz ich ilości. Można powiedzieć, że ile domostw w Portugalii, tyle jest sposobów na tę zupę. Czasem jako dodatek do niej serwuje się również pokrojoną kiełbasę chorizo, która podkręca smak. 

Kanapka Francesinha

Francesinha w tłumaczeniu oznacza „mała francuzka” i wywodzi się z Porto. Jest to danie w formie kanapki i obecnie zalicza się je do najpopularniejszych fast-foodów w Portugalii. Potrawą składa się głównie z chleba, pieczonego mięsa, szynki linguiça i kiełbasy, choć znajdziemy również jej wersję z krewetkami, i grzybami ze śmietaną. Wierzch kanapki zazwyczaj oblany jest grubą warstwą roztopionego żółtego sera i przyozdobiony sadzonym jajkiem. Wszystko to polane pomidorowo-piwnym sosem.

Grillowane sardynki

Portugalia, to kraj położony nad oceanem atlantyckim. Dominują w nim więc dania przede wszystkim w większości z ryb i owoców morza. Nie mogło wśród nich zabraknąć także sardynek! Pięknie pachnące, z dodatkiem grubej soli morskiej, to absolutny must have jeśli chodzi o potrawy, których koniecznie musimy spróbować na naszych wakacjach w Portugalii. Grillowane sardynki to danie fenomenalne w swej prostocie. Dziś posiada nawet swoje święto, które obchodzone jest co roku 12 i 13 czerwca, czyli w rocznicę śmierci św. Antoniego. 

Booking.com

Sprawdź również: Najciekawsze polskie regionalne przysmaki!