Mealprep to jeden z ciekawszych trendów, który w ostatnim czasie nabiera na znaczeniu. To świetny sposób na oszczędzanie czasu, pieniędzy i żywności. Mealprep ma od groma zalet, wymaga jednak trochę nauki i samozaparcia. 

Czym jest mealprep?

To wcześniejsze przygotowywanie posiłków czy też półproduktów. Odpowiednie przechowywanie, a potem jedynie podgrzewanie czy komponowanie. Mealprep to przede wszystkim oszczędność czasu i pieniędzy. Pozwala na szybkie przygotowywanie dań, gdy nie ma się na to sił. 

Wystarczy poświęcić kilka godzin w tygodniu, np. w weekend, przygotować najważniejsze półprodukty czy też pełne dnia, a w kolejnych dniach można się już cieszyć praktycznie gotowym posiłkiem.

Jakie są plusy mealprep?

Zacznijmy od plusów mealprepu. Dzięki temu łatwo się do niego przekonać. 

  • Mniej kupowania – jako że raz w tygodniu musicie zaplanować, co będziecie jedli w najbliższych dniach, nie ma miejsca na dodatkowe zakupy czy zamawianie jedzenia;
  • Oszczędność czasu – mealprep to czysta oszczędność czasu. Musicie gotować jedynie raz w tygodniu, a w pozostałe dni cieszyć się przygotowanymi daniami, co najwyżej dorobić półprodukty;
  • Domowe posiłki – w mealprepie nie ma miejsca na zamawianie jedzenia. Jeśli przygotujecie posiłki na kilka dni, to nie będziecie musieli zamawiać, nawet jeśli wrócicie zmęczeni z pracy czy z jakiegoś spotkania;
  • Zbilansowana dieta – musicie rozplanować sobie, każdy posiłek. Dzięki temu łatwo ocenić czego brakuje w codziennej diecie. Łatwo też kontrolować kalorie, które spożywa się w ciągu dnia;
  • Różnorodność – z jednego półproduktu możecie zrobić wiele ciekawych dań. W ten sposób stale rozwijacie swoją dietę, możecie poznawać nowe smaki.

Rozplanowanie posiłków

Punktem od którego trzeba zacząć, jest odpowiednie rozplanowanie posiłków. Mealprep polega na przygotowaniu większości produktów i półproduktów jednego dnia. Do tego idealnie sprawdzi się dokładna lista posiłków, które chcecie zjeść w ciągu tygodnia. Zadbajcie o odpowiednią ilość kalorii oraz to, aby każdy posiłek był dobrze zbilansowany. 

Pamiętajcie, że listę robicie dla siebie. Jeśli nie jecie śniadań, to je pomińcie, jeśli macie ochotę na słodką przekąskę, to ją zapiszcie. To również świetny sposób na kontrolowanie spożywanych kalorii.

Posiłki

Możecie przygotować całe posiłki, które potem wystarczy jedynie podgrzać. Sprawdzą się w tej kwestii wszelkie zupy, makarony czy ryże. Jeśli jedzenie tych samych posiłków nie nudzi się wam szybko, możecie stworzyć danie i rozłożyć je na kilka porcji, np. na 3 obiady.

Półprodukty

Przygotowywanie półproduktów jest bardzo ważne. Możecie jednego dnia ugotować makaron, który posłuży wam do paru dań. Idealnie sprawdzi się do zapiekanki, zupy czy też do jakiegoś sosu.

Świetnym przykładem będzie gotowana soczewica. Sprawdzi się idealnie do:

  • pasty,
  • zupy,
  • wrapa,
  • jako dodatek do dania obiadowego, np. makaronu.

Odpowiednie przechowywanie

Mealprep to przede wszystkim sztuka odpowiedniego przygotowania jedzenia. Trzeba pamiętać co i ile może stać w lodówce, co lepiej schować do zamrażalnika, a co zjeść w pierwszej kolejności. Skupić trzeba się też na dokładnym czyszczeniu pojemników. Muszą być one bez żadnych skaz, np. pęknięć.

Do przechowywania jedzenia idealnie nadadzą się:

  • szklane pojemniki,
  • słoiki,
  • pudełka plastikowe,
  • pojemniki silikonowe,
  • woreczki do mrożenia.

Przed schowaniem produktu do lodówki czy zamrażalki trzeba sprawdzić, czy pokrywka na pewno jest szczelna. 

Sprawdź również: Zdrowe gotowce – czyli jedzenie dla zabieganych