Nie masz czasu na gotowanie? Duża liczba lokali gastronomicznych świadczy o tym, że jedzenie na mieście jest bardzo popularne. Liczba obowiązków, jakimi jesteśmy przytłoczeni, sprawia, że szkoda nam czasu na przyrządzanie posiłków. Istnieją jednak urządzenia kuchenne, dzięki którym szybko przygotujemy smaczne potrawy.
Parowar – korzyści z gotowania na parze
W parowarze z reguły możemy przygotować na raz kilka produktów. Przy pomocy jednego urządzenia, wykonać można pełnowartościowy posiłek, składający się z węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Przyrządzimy w nim zarówno mięso, jajka, ryż, jak i warzywa. Co istotne, przy używaniu parowaru produkty, zwłaszcza warzywa nie tracą tylu wartości, co podczas gotowania na głębokiej wodzie, w której warzywa zostawiają sporą część swoich cennych właściwości.
Parowar pomaga nam przygotować odtłuszczone potrawy, gdyż nie obsmażamy produktów w tłuszczu na patelni lub co gorsza – w garnku na głębokim tłuszczu. Dzięki temu posiłki są lekkie i łatwostrawne, pozwala to uniknąć wielu niepożądanych kłopotów z żołądkiem. Z pewnością sprawdzi się dla świeżo upieczonych mam, którym brakuje czasu, a dziecko może już jeść gotowane obiadki oraz u osób ceniących sobie zdrową, lekką i wartościową dietę.
Grill elektryczny – aromatyczne i pełne smaku dania
Grillowanie to sposób przyrządzania potraw, który kojarzy się z początkiem wiosny i wakacjami. Co jednak, jeśli najdzie nas ochota na grilla chłodną jesienią lub mroźną zimą. Znajdą się tacy, którzy lubią survival i zechcą rozpalić grilla nawet w warunkach śnieżycy. Jednak istnieje na to łatwiejszy sposób. Gdy pogoda nie sprzyja, grillowane kiełbasy, szaszłyki, kaszanki i piersi z kurczaka pomoże nam przygotować grill elektryczny.
Grill elektryczny pozwala na szybkie i bezkolizyjne przyrządzenie posiłków, które charakteryzują się pełnią smaku i aromatu. Grillowanie elektryczne jest zdrowsze od tradycyjnego, gdyż podczas obróbki produktów nie wnikają w nie szkodliwe substancje, wytwarzane podczas palenia drewna, czy węgla. Grillowanie elektryczne, to kolejny sposób przyrządzania, który odbywa się bez dodatku tłuszczu i bez dymu
Blender – samo zdrowie w płynnej formie
Blender w odróżnieniu od swoich poprzedników różni się tym, że nie poddaje produktów obróbce termicznej, a obróbce mechanicznej. Dzięki niemu łatwo możemy rozdrobnić produkty w swojej kuchni. Nie musimy już brudzić desek do krojenia i ryzykować skaleczenia nożem. Wystarczy wsypać produkty do pojemnika i wcisnąć przycisk.
Jeśli jesteśmy fanami szybkich zup, niezbędne do nich warzywa oraz mięso możemy szybko przygotować w parowarze, a później wymieszać i rozdrobnić w blenderze. Na koniec wystarczy tylko dodać ulubione przyprawy. W ten sposób unikniemy kilkugodzinnego gotowania zup. Wykorzystaj ten pomysł i przekonaj się, że uzyskanie smacznej, szybkiej zup-krem nie było nigdy takie proste.
Coś na słodko z blenderem? Również możliwe! Blender nada się również jako robot do przygotowania owocowego shake’a. Wystarczy wrzucić ulubione owoce zalać jogurtem dodać trochę granoli lub płatków owsianych i gotowe. Możemy za pomocą blendera wykonać również słodką nutellę lub masło orzechowe.
Autor: Sandra Skorupa
zdecydowanie się zgadzam, też uwielbiam te urządzenia i często je używam.