Sądzisz, że dieta musi być restrykcyjna, że aby schudnąć musisz się głodzić? Odchudzanie kojarzy ci się z suchymi sałatkami i zaciśniętym żołądkiem? Czas to zmienić! Do swoich dań możesz dodawać niskokaloryczne warzywa, które dodadzą ci sporo witamin, ważnych składników odżywczych, a dodatkowo zwiększą objętość twoich posiłków. Sprawdź top 10 niskokalorycznych warzyw!

Seler

Możliwe, że seler kojarzy wam się jedynie z sałatkami, ale czas to zmienić. Można go kisić albo zrobić z niego kotlety czy frytki. To warzywo posiada ogromną ilość witaminy C, A, E oraz sporo witamin typu B. Dla osób na diecie najlepszy będzie w formie surowej. W takim przypadku ma bardzo niski indeks glikemiczny. 

W 100 gramach selera znajduje się jedynie 16 kalorii. 

Pomidory

Malinowe, mięsiste, żółte, bawole serca, daktylowe, podłużne, koktajlowe, paprykowe, tygrysie, czarne… Ile by można było ich wymieniać. Z całej gramy pomidorów na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Można je dodawać do kanapek, wrapów, sałatek czy do surówek do obiadów. Ich różnorodne kolory mogą cieszyć oko. Pomidory posiadają sporo witamin typu B oraz dużą dawkę potasu, błonnika, witaminy K i PP. 

W 100 gramach pomidorów znajduje się około 17 kalorii.

Cukinie

Do niskokalorycznych warzyw można zaliczyć również cukinie. To świetne warzywo, które sprawdzi się zarówno do dań słonych, jak i słodkich. Samo w sobie ma nikły smak, dzięki czemu łatwo dopasować go do własnych potrzeb i preferencji. Z cukinii można zrobić placki, leczo albo makaron, który jest znacznie mniej kaloryczny od pszennego. Cukinia posiada magnez, potas, żelazo, witaminę B1, K oraz C. 

W 100 gramach cukinii znajduje się około 18 kalorii.

Ogórki

Ogórki można jeść w przeróżnej formie. Kiszone, konserwowe czy też prosto z gruntu. Posiadają sporą porcję wartości odżywczych oraz dobrze nawadniają. W ich składzie znajdują się witamina C, A, E, K, sporo witamin z grupy B, do tego wapń, magnez, potas i fosfor. Świetnie pasują do obiadów, kanapek, wrapów czy sałatek.

W 100 gramach ogórków znajduje się niecałe 20 kalorii. 

Szparagi

Uwielbiane przez wielu, chociaż dostępne głównie w letnim sezonie. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu czy przekąska. W szparagach znajduje się sporo białka, magnezu, potasu, żelaza, kwasu foliowego oraz witamin z grupy K.

W 100 gramach szparagów znajduje się około 20 kalorii. 

Kalafior

Zjedzenie kalafiora zapewnia sporą dawkę błonnika, witaminy C, K, B6 oraz kwasu foliowego. W Polsce je się go głównie w postaci gotowanej, dobrym pomysłem będzie zapiekanie go w piekarniku – ma on wtedy zupełnie inny smak. Warto pamiętać, że mimo tego, że sam kalafior ma mało kalorii, często te w sporej ilości znajdują się w dodatkach, które z nim zajadamy.

W 100 gramach kalafiora znajduje się około 25 kalorii.

Kapusta

Bardzo znane są różne kapuściane diety. Kapusta ma bowiem niewielką ilość kalorii, a za to sporo wartości odżywczych. Znajdują się w niej węglowodany, białko, błonnik, sporo witaminy C, A, E, K i witamin z grupy B. Wiele badań wskazuje na to, że świetnie się sprawdza, wspierając profilaktykę chorób sercowych bądź nowotworowych. 

W 100 gramach kapusty znajduje się jedynie 30 kalorii. 

Marchew

Można z niej przyrządzić słodkie i słone dania. Świetnie sprawdzi się do ciast, babeczek czy placków, dzięki czemu łatwo przemycić ją do diety. Posiada sporo wody, pektyn, białka, wapnia, kwasu foliowego oraz potasu. 

W 100 gramach marchwi znajduje się około 35 kalorii.

Cebula

Cebula zawiera sporą ilość cynku, kwasu foliowego, siarki, magnezu, żelaza, wapnia, potasu, krzemu, błonnika oraz witamin z grupy A, B, C, E i K. To warzywo, które zapewni wam odporność przed wirusami oraz może wpłynąć na zmniejszenie chęci na słodycze. 

W 100 gramach cebuli znajduje się około 40 kalorii.

Buraki

Jedno z naszych dóbr narodowych również zalicza się do niskokalorycznych warzyw. Buraki mają małą ilość kalorii, a dodatkowo posiadają ogromną ilość żelaza i kwasu foliowego. To warzywo pomaga walczyć z anemią, białaczką, a dodatkowo obniża cholesterol i wspomaga prawidłowy rozwój płodu.

W 100 gramach buraków znajduje się około 45 kalorii.

Sprawdź również: Najlepsze jesienne warzywa i owoce!