Ciepłe dni już dawno za nami, więc warzywa i owoce musimy kupować w sklepach. Teraz już nie mamy szans kupić ich świeżych na targu z pewnego źródła. Musimy liczyć się z tym, że możemy trafić na te, które zawierają szkodliwe środki chemiczne. Jednak to nie powód, żeby całkowicie rezygnować z jedzenia warzyw i owoców.
Sposoby na oczyszczenie warzyw i owoców
Musimy pamiętać, że zwykłe mycie warzyw i owoców nie zawsze wystarcza. Warto więc zastosować jeden ze sposobów oczyszczania ze szkodliwych substancji.
- Przygotowanie specjalnej mieszanki
Do litra wody wlewamy szklankę octu i wsypujemy 3 łyżki soli. Do w ten sposób przygotowanego roztworu wkładamy warzywa lub owoce na 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy je i dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Tak oczyszczone produkty możemy śmiało jeść. - Przygotowanie dwóch mieszanek
Pierwsza to litr wody i pół szklanki octu (winnego lub jabłkowego) lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego, w której warzywa i owoce płucze się przez kilka minut. W ten sposób pozbędziemy się bakterii z ich powierzchni. Następnie należy je płukać przez 10 minut w kolejnej mieszance – litr wody i łyżka soli kuchennej. Woda powinna zmienić swój kolor i konsystencję, a na powierzchni można zauważyć tłusty film. Jej wygląd będzie zależny od tego, jakie pestycydy były używane. Na końcu należy wypłukać warzywa pod bieżącą wodą. - Oczyszczanie gotowymi produktami lub specjalnymi urządzeniami
Można też kupić gotowe płyny, które usuną pozostałości z nawozów i pestycydów, do tego zabiją bakterie E Coli, Listeria,i Salmonella. Zawierają one wodę, ekstrakt z liści aloesu oraz kwasy: cytrynowy, mlekowy i jabłkowy. Dobrym sposobem jest też zastosowanie urządzenia do ozonowania, które usunie z powierzchni warzyw pestycydy i fungicydy, dodatkowo zdezynfekuje je, poprawi bezpieczeństwo i przedłuży trwałość.
O czym warto pamiętać?
Pamiętajmy o myciu wszystkich warzyw i owoców przed zjedzeniem. Warto też obierać owoce ze skórki – to właśnie na niej znajduje się najwięcej pestycydów. Pod żadnym pozorem nie pozwalajmy dzieciom brać do buzi nieobranych cytrusów, ponieważ moczone są one w pestycydach, żeby nie spleśniały. Można też najczęściej sięgać po produkty z poniższej listy.
Lista najmniej skażonych warzyw i owoców:
- Szparagi,
- Awokado,
- Kapusta,
- Melon,
- Kukurydza cukrowa,
- Bakłażan,
- Grejpfrut,
- Kiwi,
- Mango,
- Grzyby,
- Cebula,
- Papaja,
- Ananas,
- Groszek (mrożony),
- Słodkie ziemniaki.
Super, że pojawiły się tu również porady dotyczące suplementów! Czy ktoś z Was próbował czegoś, co naprawdę działa?
Ciekawe! Nie wiedziałam, że można tak dokładnie obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Warto spróbować, zwłaszcza jeśli chce się schudnąć. Dziękuję za…
Gorzej jak Pan Mlody nie jest capciakiem rurkofcem z korpo tylko okaze sie survivalowcem i spusci wpierdol porywaczom. Its a…
Świetny artykuł. W czasie poszukiwania w internecie pożądanych informacji trafiłam na ten artykuł. Wielu autorom wydaje się, że mają rzetelną…
Korzystałam z mezoterapii i śmiało mogę polecić każdemu.