Ciepłe dni już dawno za nami, więc warzywa i owoce musimy kupować w sklepach. Teraz już nie mamy szans kupić ich świeżych na targu z pewnego źródła. Musimy liczyć się z tym, że możemy trafić na te, które zawierają szkodliwe środki chemiczne. Jednak to nie powód, żeby całkowicie rezygnować z jedzenia warzyw i owoców.
Sposoby na oczyszczenie warzyw i owoców
Musimy pamiętać, że zwykłe mycie warzyw i owoców nie zawsze wystarcza. Warto więc zastosować jeden ze sposobów oczyszczania ze szkodliwych substancji.
- Przygotowanie specjalnej mieszanki
Do litra wody wlewamy szklankę octu i wsypujemy 3 łyżki soli. Do w ten sposób przygotowanego roztworu wkładamy warzywa lub owoce na 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy je i dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Tak oczyszczone produkty możemy śmiało jeść. - Przygotowanie dwóch mieszanek
Pierwsza to litr wody i pół szklanki octu (winnego lub jabłkowego) lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego, w której warzywa i owoce płucze się przez kilka minut. W ten sposób pozbędziemy się bakterii z ich powierzchni. Następnie należy je płukać przez 10 minut w kolejnej mieszance – litr wody i łyżka soli kuchennej. Woda powinna zmienić swój kolor i konsystencję, a na powierzchni można zauważyć tłusty film. Jej wygląd będzie zależny od tego, jakie pestycydy były używane. Na końcu należy wypłukać warzywa pod bieżącą wodą. - Oczyszczanie gotowymi produktami lub specjalnymi urządzeniami
Można też kupić gotowe płyny, które usuną pozostałości z nawozów i pestycydów, do tego zabiją bakterie E Coli, Listeria,i Salmonella. Zawierają one wodę, ekstrakt z liści aloesu oraz kwasy: cytrynowy, mlekowy i jabłkowy. Dobrym sposobem jest też zastosowanie urządzenia do ozonowania, które usunie z powierzchni warzyw pestycydy i fungicydy, dodatkowo zdezynfekuje je, poprawi bezpieczeństwo i przedłuży trwałość.
O czym warto pamiętać?
Pamiętajmy o myciu wszystkich warzyw i owoców przed zjedzeniem. Warto też obierać owoce ze skórki – to właśnie na niej znajduje się najwięcej pestycydów. Pod żadnym pozorem nie pozwalajmy dzieciom brać do buzi nieobranych cytrusów, ponieważ moczone są one w pestycydach, żeby nie spleśniały. Można też najczęściej sięgać po produkty z poniższej listy.
Lista najmniej skażonych warzyw i owoców:
- Szparagi,
- Awokado,
- Kapusta,
- Melon,
- Kukurydza cukrowa,
- Bakłażan,
- Grejpfrut,
- Kiwi,
- Mango,
- Grzyby,
- Cebula,
- Papaja,
- Ananas,
- Groszek (mrożony),
- Słodkie ziemniaki.
[…] Sprawdź również: Kosmetyki do pielęgnacji, które zrobisz sama! […]
[…] Sprawdź również: Okulary przeciwsłoneczne – 5 kultowych modeli z historii mody […]
[…] Sprawdź również: Kubeczek menstruacyjny – poradnik dla początkujących […]
[…] Sprawdź również: Maseczki na twarz, które wykonasz w domowych warunkach […]
[…] się. Do jednych z nich i często praktykowanych, przez osoby w różnym wieku, należy medytacja. Zastanawiasz się na czym polega […]