Każdy ma czasem taki dzień, że zjadłby coś słodkiego. W większości przypadków nasz wybór pada właśnie na czekoladę. Nie oszukujmy się, kto nie kocha czekoladowych ciasteczek albo jest w stanie odmówić sobie kawałka kremowych pysznych lodów niech pierwszy podniesie ręce do góry. Chwile słabości nie są niczym złym, jednakże aby pozwolić sobie na te przysmaki i nie zadręczać się potem niepotrzebnymi wyrzutami sumienia warto zadbać, by były one zdrowe. W internecie znaleźć można całe mnóstwo rozmaitych inspiracji kulinarnych. My przygotowaliśmy dziś dla Was trzy specjalne czekoladowe desery fit, które sprawią, że nie tylko nie będziecie mogli się od nich oderwać, ale także poprawią Wam nastrój na resztę dnia!
Bananowo-czekoladowe brownie z żurawiną
Składniki:
- 3 banany,
- 2 całe jajka,
- ½ szklanki jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki miodu,
- naturalny ekstrakt waniliowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 225 g mąki pszennej,
- 120 g kakao,
- 100 g pokrojonej czekolady,
- garść żurawiny lub innych ulubionych dodatków.
Sposób przygotowania:
Banany przekładamy do naczynia i rozgniatamy widelcem na gładką masę (dobrze jeśli będą dojrzałe i miękkie, wtedy nasze brownie będzie miało słodszy smak). Następnie dodajemy mokre składniki (jajka, jogurt, miód, ekstrakt waniliowy) i mieszamy do powstania gładkiego kremu. Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, kakao) przesiewamy przez sitko, aby nie dopuścić do powstania grudek i delikatnie mieszamy z mokrymi składnikami, aby się połączyły. Na koniec wsypujemy pokrojoną czekoladę i żurawinę (można zostawić kilka kawałków do późniejszych dekoracji). Gdy masą będzie gotowa przelewamy ją do uprzednio przygotowanej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (można również posmarować brzegi masłem, a następnie posypać bułka tartą). Ciasto pieczemy w temperaturze 175 C przez około godzinę (kiedy skórka na górze ładnie popęka będziemy widzieć, że brownie jest gotowe). Smacznego!
Daktylowo-migdałowe trufle w białej czekoladzie z wiórkami kokosowymi
Składniki:
- półtorej szklanki daktyli,
- szklanka migdałów,
- ½ szklanki ulubionych dodatków w postaci orzechów (włoskie, nerkowce, brazylijskie, pistacje), lub suszonych owoców (żurawina, rodzynki, morele),
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 10 g kakao,
- 15 g wiórek kokosowych,
- 15 g nasion chia,
- 100 g białej czekolady.
Sposób przygotowania:
Daktyle, migdały, nasiona chia, wiórki kokosowe, kakao, a także inne nasze ulubione dodatki wrzucamy do blendera i łączymy do powstania gładkiej mąki. Na kuchence podgrzewamy olej kokosowy, dodajemy go i powtórnie blendujemy. Nasza masa powinna mieć lekko lepiącą konsystencję (trochę jak plastelina). Jeśli w dalszym ciągu się kruszy, możemy dodać odrobinę oleju kokosowego lub kilka daktyli. Na kuchence w kąpieli wodnej roztapiamy ⅔ białej czekolady, a następnie zdejmujemy z ognia i dorzucamy pozostałą ⅓ część, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. W tym czasie z masy daktylowej formujemy w dłoniach małe kulki. Gotowe trufle moczymy w białej czekoladzie, a potem obtaczamy w wiórkach kokosowych i wkładamy do lodówki, aby czekolada całkowicie wystygła. Po tym czasie można je spożywać. Smacznego!
Czekoladowe pralinki z masłem orzechowym
Składniki:
- 300 g czekolady (biała, mleczna lub gorzka),
- 200 g masła orzechowego,
- 30 g cukru pudru,
- szczypta soli w kryształkach (do dekoracji),
- foremki na muffinki.
Sposób przygotowania:
Czekoladę pozostawić do rozpuszczenia w kąpieli wodnej. W tym czasie przygotować blachę na muffinki i wyłożyć ją papilotkami. Gdy czekolada będzie płynna wlać po odrobinie płynu do każdej papilotki, a następnie wstawić całą blachę do zamrażalki na około 15 min. Masło orzechowe wymieszać z cukrem pudrem i wyłożyć po łyżce masy na każdą porcję zamrożonej czekolady, po czym powtórnie wstawić do zamrażalki i odczekać 15 min. Po upływie tego czasu ponownie wyjąć blachę i wylać do papilotek pozostałą czekoladę. Dla dekoracji wierzch każdej pralinki można posypać solą w kryształkach. Gotowe pralinki pozostawić w zamrażarce na około godzinę. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
One Response