Każdy czasem ma ochotę na coś słodkiego. Również osoby mające problemy z poziomem cukru w organizmie czy chorujące na cukrzyce marzą czasem o czekoladowej babeczce czy kawałku szarlotki. Co jednak zrobić, kiedy na pierwszy rzut oka cukier nie jest nam pisany? Jest na to rozwiązanie! Trzeba pamiętać jedynie, co jest zabronione w diecie diabetyka, zamienić te produkty je na składniki dozwolone i dać się trochę ponieść fantazji w kuchni. Przedstawiam Państwu nie 1, nie 2, a 3 słodkie przepisy, których może spróbować każdy, nawet cukrzyk.
Ciastka z ciecierzycy
Coś słodkiego, a zarazem zdrowego dla organizmu każdego małego i dużego łasucha. Ciekawa, a co najważniejsza smaczna, alternatywa dla cukrzyków, osób z IO, ale nie tylko! Te zdrowe ciasteczka może zjeść każdy i na pewno będzie zachwycony!
Składniki:
- 1 szczypta soli,
- 2-3 łyżki miodu/syropu z agawy,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 2 czubate łyżki masła orzechowego 100% (bez dodatku soli czy cukru, bardzo ważne!),
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 1 gorzka czekolada.
Wykonanie:
Na samym początku odcedzamy ciecierzycę od zalewy, najlepiej z pomocą sitka. Następnie płuczemy ją bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem kuchennym, po czym całość przekładamy do misy malaksera. W następnym kroku musimy zblendować na jednolitą ciecierzycę z masłem orzechowym, miodem lub agawą, odrobiną soli i aromatem. Na samym końcu do powstałej masy dodajemy posiekane kawałki gorzkiej czekolady. Zmoczonymi dłońmi nabieramy masę i formujemy je na kształt kulek niewiele większych od orzecha włoskiego. Gotowe porcje wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, każdą z osobna delikatnie spłaszczamy łyżką, na grubość około 2 cm. Całość wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu ciasteczka odstawiamy na mniej więcej godzinę, aby ostygły i stężały.
Ciasto czekoladowe z masą serową
Nie dajcie się zwieść nazwie! W tym przepisie nie znajdziecie, ani odrobiny cukru, zwłaszcza jeśli dobrze sprawdzicie skład potrzebnej czekolady. Super przepis, koniecznie, do spróbowania dla każdej osoby, która powinna unikać spożycia węglowodanów, a nie chce odmawiać sobie wszelkich przyjemności związanych ze słodkościami… chociaż podejrzewam, że nie jednemu pocieknie ślinka, gdy poczęstuje się go kawałkiem.
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
- 6 jaj M,
- 3/4 szklanki ksylitolu/erytrytolu/stewii,
- 1/2 szklanki naturalnego kakao,
- 50 g mąki ryżowej,
- 50 g mąki z tapioki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju.
Masa serowa:
- 800 g serka z wiaderka,
- 4 czubate łyżki ksylitolu/stewii/erytrytolu,
- 440 ml śmietany kremówki 30%,
- 3 listki żelatyny + 60 ml śmietany,
- 2 opakowania śmietany-fix.
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 1/4 szklanki mleka,
- 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu/stewii,
- 2 łyżki naturalnego kakao.
Wykonanie:
Ciasto:
Na samym początku kilkakrotnie przesiewamy oba rodzaje mąki z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Później oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy stopniowo wybrany słodzik, a na koniec również żółtka. Do ubitej masy dodajemy olej oraz mieszankę suchych składników przygotowanych wcześniej i mieszamy wszystko razem delikatnymi ruchami, najlepiej szpatułką. Gotowe ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym wkładamy wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, studzimy ciasto i przekrawamy nasz biszkopt na pół, na dwa blaty.
Masa:
Żelatynę moczymy w śmietance, a po 5 minutach podgrzewamy i rozpuszczamy, ale NIE ZAGOTOWUJEMY. Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z proszkiem fix. Serek przekładamy do miski i ubijamy przez minutę z wybranym słodzikiem, po czym łączymy to ze śmietaną i nie przerywając, dodajemy żelatynę. Naszą serową masę od razu wykładamy na dolną warstwę biszkoptu i przykrywamy górną częścią.
Polewa:
Bierzemy naszą gorzką czekoladę i łamiemy ją na mniejsze kawałki, dodajemy resztę składników i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy tylko do chwili aż czekolada i słodzik się rozpuszczą. Letnią polewę wylewamy na nasze ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Fasolowe brownie z kokosem
Kolejna propozycja, która nawet cukiernika wprowadziłaby w zaciekawienie to brownie. Ciasto, które słynie z tego, że jest naprawdę słodkie, a w tej wersji, nie ma ani odrobiny cukru. Idealny sposób, aby zaskoczyć wszystkich gości na kolejnej rodzinnej imprezie. Nie ma to jak zadbać o podniebienie oraz zdrowie swoich towarzyszy, za jednym zamachem!
Składniki:
Ciasto:
- puszka czerwonej fasoli,
- 100 g daktyli suszonych,
- 1 banan,
- 2 jajka,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki naturalnego kakao,
- 4-5 łyżek wiórek kokosowych.
Polewa:
- wiórki kokosowe,
- 100 g gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
Nasze daktyle zalewamy gorącą wodą na około 30 minut, po czym je odcedzamy. Bierzemy naszą fasolę i ją również odcedzamy, najlepiej na sitku, po czym płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie musimy zblendować daktyle razem z fasolą na jednolitą masę a’la puree i dodajemy pokrojonego w plastry banana, po czym znowu wszystko blendujemy. Do gładkiej masy wbijamy jajka oraz wsypujemy kakao i sodę, cały czas używając blendera. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, studzimy ją, dodajemy do ciasta i miksujemy. Na koniec dorzucamy wiórki kokosowe i wszystko mieszamy łyżką. Powstałe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-45 minut. Po upływie czasu pieczenia, studzimy nasz wypiek i przygotowujemy polewę. Czekoladę z dodatkiem 2 łyżek wody rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
Koniecznie wypróbujcie podane przepisy i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało!
dziś moja mama usłyszała wyrok… cukrzyca
a lubi słodycze, więc szukam jak najwięcej przepisow
pozdrawiam i dziekuje!