Jesień kojarzy nam się nie tylko z drzewami, które przyozdabiają kolorowe liście, ale również z sezonem na dynię. W tym okresie znajdziesz ją prawie w każdym sklepie. Dynia jest warzywem, charakteryzującym się pięknym kształtem i kolorem, dlatego często stosuje się ją jako dekorację. Kojarzona z amerykańskim świętem – Halloween, znajduje także wiele zastosowań w polskiej kuchni!
Właściwości odżywcze dyni
Z ciekawostek na temat dyni warto wiedzieć, że jej wartości odżywcze docenili jako pierwsi meksykańscy Indianie. To właśnie oni postanowili ją wykorzystać w medycynie naturalnej oraz w kuchni. Również w Ameryce zostało przyrządzone pierwsze ciasto dyniowe, które przygotowano z wydrążonej dyni, doprawionej miodem z odrobiną mleka, a następnie upieczonej. Nic dziwnego, że Amerykanie uwielbiają dynię do tej pory, bowiem dynia podobnie jak wszystkie warzywa dyniowate np. cukinia, posiadają wiele składników odżywczych, a w szczególności są to witaminy i sole mineralne. Najwięcej w miąższu dyni znajduje się:
- Witaminy B1,
- Witaminy B2,
- Witaminy C,
- wapnia,
- potasu,
- magnezu,
- fosforu.
Warto wspomnieć o tym, że w 100g tego warzywa znajduje się około 30kcal, więc nie da się ukryć, iż jest niskokaloryczne i lekkostrawne, idealne dla osób będących na diecie. Do właściwości zdrowotnych dyni należą:
- właściwości moczopędne, dzięki temu jest stosowana przy różnych schorzeniach nerek oraz układu krążenia,
- właściwości odtruwające i regulujące przemianę materii,
- wpływa korzystnie na spadek cholesterolu i glukozy we krwi, dzięki temu jej spożywanie zapobiega cukrzycy,
- regeneruje przewód pokarmowy i wątrobę,
- właściwości antynowotworowe.
Zupa krem z dyni
Jednym z najprostszych przepisów z dynią w roli głównej jest zupa krem, bowiem można ją również przygotować z mrożonej dyni, dostępnej przez cały rok w sklepach. Oczywiście warto pokusić się o jej samodzielne wydrążenie, ponieważ świeży miąższ ma więcej właściwości odżywczych. Zupa krem z dyni to świetny pomysł na obiad!
Składniki:
- około 600g miąższu z dyni,
- 200g ziemniaków,
- 20g masła,
- 1 cebula,
- czosnek (ilość wedle własnych upodobań),
- łyżeczka kurkumy,
- 1 i 1/2 szklanki bulionu,
- 200 ml śmietany 30%,
- szczypiorek lub pietruszka.
Sposób przygotowania:
Przygotowany miąższ z dyni należy pokroić w kostkę. Następnie posiekaną w kosteczkę cebulę oraz czosnek zeszklić w garnku z dodatkiem masła. Kolejno dodać dynię i ziemniaki, a całość smażyć około 5 minut, ciągle mieszając. Następnie do warzyw wlać gorący bulion i gotować parę minut na mały ogniu. Gdy ziemniaki będą już miękkie można przyprawić zupę i wlać śmietanę. Na koniec należy zblendować całość na gładki krem. Gotową zupę podawać ze szczypiorkiem i pietruszką. Smacznego!
Autor: Karolina Herba
[…] Sprawdź również: Kosmetyki do pielęgnacji, które zrobisz sama! […]
[…] Sprawdź również: Okulary przeciwsłoneczne – 5 kultowych modeli z historii mody […]
[…] Sprawdź również: Kubeczek menstruacyjny – poradnik dla początkujących […]
[…] Sprawdź również: Maseczki na twarz, które wykonasz w domowych warunkach […]
[…] się. Do jednych z nich i często praktykowanych, przez osoby w różnym wieku, należy medytacja. Zastanawiasz się na czym polega […]