Jesień kojarzy nam się nie tylko z drzewami, które przyozdabiają kolorowe liście, ale również z sezonem na dynię. W tym okresie znajdziesz ją prawie w każdym sklepie. Dynia jest warzywem, charakteryzującym się pięknym kształtem i kolorem, dlatego często stosuje się ją jako dekorację. Kojarzona z amerykańskim świętem – Halloween, znajduje także wiele zastosowań w polskiej kuchni!
Właściwości odżywcze dyni
Z ciekawostek na temat dyni warto wiedzieć, że jej wartości odżywcze docenili jako pierwsi meksykańscy Indianie. To właśnie oni postanowili ją wykorzystać w medycynie naturalnej oraz w kuchni. Również w Ameryce zostało przyrządzone pierwsze ciasto dyniowe, które przygotowano z wydrążonej dyni, doprawionej miodem z odrobiną mleka, a następnie upieczonej. Nic dziwnego, że Amerykanie uwielbiają dynię do tej pory, bowiem dynia podobnie jak wszystkie warzywa dyniowate np. cukinia, posiadają wiele składników odżywczych, a w szczególności są to witaminy i sole mineralne. Najwięcej w miąższu dyni znajduje się:
- Witaminy B1,
- Witaminy B2,
- Witaminy C,
- wapnia,
- potasu,
- magnezu,
- fosforu.

Warto wspomnieć o tym, że w 100g tego warzywa znajduje się około 30kcal, więc nie da się ukryć, iż jest niskokaloryczne i lekkostrawne, idealne dla osób będących na diecie. Do właściwości zdrowotnych dyni należą:
- właściwości moczopędne, dzięki temu jest stosowana przy różnych schorzeniach nerek oraz układu krążenia,
- właściwości odtruwające i regulujące przemianę materii,
- wpływa korzystnie na spadek cholesterolu i glukozy we krwi, dzięki temu jej spożywanie zapobiega cukrzycy,
- regeneruje przewód pokarmowy i wątrobę,
- właściwości antynowotworowe.
Zupa krem z dyni

Jednym z najprostszych przepisów z dynią w roli głównej jest zupa krem, bowiem można ją również przygotować z mrożonej dyni, dostępnej przez cały rok w sklepach. Oczywiście warto pokusić się o jej samodzielne wydrążenie, ponieważ świeży miąższ ma więcej właściwości odżywczych. Zupa krem z dyni to świetny pomysł na obiad!
Składniki:
- około 600g miąższu z dyni,
- 200g ziemniaków,
- 20g masła,
- 1 cebula,
- czosnek (ilość wedle własnych upodobań),
- łyżeczka kurkumy,
- 1 i 1/2 szklanki bulionu,
- 200 ml śmietany 30%,
- szczypiorek lub pietruszka.
Sposób przygotowania:
Przygotowany miąższ z dyni należy pokroić w kostkę. Następnie posiekaną w kosteczkę cebulę oraz czosnek zeszklić w garnku z dodatkiem masła. Kolejno dodać dynię i ziemniaki, a całość smażyć około 5 minut, ciągle mieszając. Następnie do warzyw wlać gorący bulion i gotować parę minut na mały ogniu. Gdy ziemniaki będą już miękkie można przyprawić zupę i wlać śmietanę. Na koniec należy zblendować całość na gładki krem. Gotową zupę podawać ze szczypiorkiem i pietruszką. Smacznego!
Zobacz również: Farma dyń – ciekawe miejsce na jesienne popołudnie!
Autor: Karolina Herba
Zgadzam się z zaletami! Oprócz oszczędności czasu, to także niesamowita wygoda. Codziennie dostaję zdrowe jedzenie pod drzwi! To jak prezent…
Ceny są dość wysokie, ale jeśli weźmie się pod uwagę, że to wszystkie posiłki na miesiąc, to w sumie nie…
Zgadzam się! Dieta pudełkowa to świetne rozwiązanie dla zapracowanych osób. W końcu nie wszyscy mają czas na gotowanie, a ja…
Super, że pojawiły się tu również porady dotyczące suplementów! Czy ktoś z Was próbował czegoś, co naprawdę działa?
Ciekawe! Nie wiedziałam, że można tak dokładnie obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Warto spróbować, zwłaszcza jeśli chce się schudnąć. Dziękuję za…