Liście drzew nabrały ciepłych barw, a to oznacza, że przyszła nasza wspaniała polska jesień! W tym okresie talerze wypełniają się piękną paletą kolorów, a to za sprawą przeróżnych warzyw korzeniowych i soczystych owoców. To czas treściwych i rozgrzewających posiłków. Sprawdź, najlepsze jesienne warzywa i owoce, które przy okazji pomogą zadbać o odporność.
Temperatura zaczyna powoli spadać, a stan zdrowia u wielu osób się pogarsza. Dlatego jesienią koniecznie trzeba zadbać o dietę obfitującą w produkty o potwierdzonym działaniu wzmacniającym odporność organizmu. Wraz ze spadkiem temperatury wzrasta zapotrzebowanie kaloryczne, stąd dobrym pomysłem będzie spożywanie nieco tłustszych i rozgrzewających posiłków. Dzięki temu ograniczymy ryzyko rozwinięcia się infekcji bądź złagodzimy ich przebieg. W naszej diecie powinny się też pojawić jesienne warzywa i owoce, ponieważ w tym okresie to właśnie one są najzdrowsze.
Jesienne warzywa korzeniowe
Jednym z popularniejszych sposobów na dostarczenie sobie odpowiednich wartości odżywczych jesienią jest przygotowanie zup kremów z sezonowych warzyw. Zupy jesienią są przede wszystkim korzenne, aksamitne i lekko ostre, a przy tym bardzo rozgrzewające. Dostarczają mnóstwa energii i wzmacniają odporność, która w czasach pandemii jest na wagę złota.
Królową zup w tym okresie jest zdecydowanie krem dyniowy z dodatkiem imbiru, czosnku i cynamonu. Taka porcja witamin postawi każdego na nogi i z pewnością ochroni organizm przed infekcjami. Doskonałym dodatkiem zagęszczającym zupę są strączki, np. fasola, soczewica, ciecierzyca czy groch. Warto również sięgnąć po jesienne warzywa korzeniowe takie, jak: buraki, marchew, pietruszka, czy seler.
Jesienne warzywa liściaste
Jesienią idealnie sprawdzą się różnego rodzaju warzywa liściaste jako dodatek na talerzu, ale również jako główne danie. Makaron z jarmużem z dodatkiem chilli i czosnku w sosie pomidorowym, spełni wymagania najbardziej wybrednych głodomorów. Warto przygotowywać sobie również sałatki z kapusty pekińskiej, szpinaku, cykorii i rukoli. Zielone jesienne warzywa zawierają najwięcej chlorofilu, który jest silnym antyoksydantem. Ich spożywanie może spowolnić procesy starzenia i zapobiec powstawaniu komórek nowotworowych. Chlorofil także wpływa korzystnie na metabolizm.
Jesienne owoce
Jesienią warto sięgać po sezonowe, a zarazem lokalne owoce: żurawinę, gruszki, jeżyny, pigwę, jabłka i śliwki. To kolejne źródło cennych witamin i minerałów oraz naturalnych antyoksydantów. Jesienne owoce można jeść na surowo – jako przekąskę w ciągu dnia albo sporządzić z nich różnego rodzaju przetwory. Nalewka z pigwą w towarzystwie ciepłego kocyka i wciągającego filmu z pewnością umili przechodzenie jesiennej chandry, a zarazem wzmocni nasz organizm. Warto również przygotować syrop, np. z aronii, która zawiera bardzo dużo witaminy C. Jesień to również sezon na pomarańcze i mandarynki. Można z nich wyczarować bogaty w substancje odżywcze sok albo dodawać je do owsianki na śniadanie.
Jesienne grzyby
Jesień to również sezon obfitych deszczów, a co za tym idzie – wysyp grzybów. To czas zbierania podgrzybków, prawdziwków i kurek. Można z nich przyrządzić pyszne sosy śmietanowe i polać nimi makaron, czy kasze. Nadadzą się również na przetwory. Warto je ususzyć i cieszyć się nimi cały rok. Krąży stereotyp, że grzyby nie posiadają za wielu wartości odżywczych. Prawda jednak jest taka, że są bogate w szereg witamin z grupy B, zawierają również: żelazo, wapń, fosfor, jod, selen, sole magnezu. Są bogate w cenny błonnik, który pełni ważną funkcję w procesie trawienia, a przy tym są bardzo niskokaloryczne.
Mitem jest, że jesienna dieta jest pozbawiona urozmaiconych walorów smakowych. To właśnie w tym okresie wiele owoców i warzyw w pełni dojrzewa, a co za tym idzie – smakuje najlepiej. Prawidłowo skomponowana jesienna dieta dostarcza zdrowych kalorii i rozpieszcza smakiem. Dlatego warto sięgać po jesienne warzywa i owoce, które w tym okresie smakują najlepiej.
Autor: Monika Boguszewska
Zgadzam się! Dieta pudełkowa to świetne rozwiązanie dla zapracowanych osób. W końcu nie wszyscy mają czas na gotowanie, a ja…
Super, że pojawiły się tu również porady dotyczące suplementów! Czy ktoś z Was próbował czegoś, co naprawdę działa?
Ciekawe! Nie wiedziałam, że można tak dokładnie obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Warto spróbować, zwłaszcza jeśli chce się schudnąć. Dziękuję za…
Gorzej jak Pan Mlody nie jest capciakiem rurkofcem z korpo tylko okaze sie survivalowcem i spusci wpierdol porywaczom. Its a…
Świetny artykuł. W czasie poszukiwania w internecie pożądanych informacji trafiłam na ten artykuł. Wielu autorom wydaje się, że mają rzetelną…