Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z faktu, że odpowiednia dieta ma wpływ na nasz wygląd i zdrowie. Jednak czasami zapominamy, że dotyczy to też naszych zębów. Produkty bogate w takie składniki, jak wapń, witamina A i D, fosfor oraz błonnik świetnie na nie wpływają, ale są też takie, które mogą zniszczyć szkliwo. Co więc warto jeść, a czego lepiej unikać?
Produkty korzystne dla zębów
- Seler i inne chrupiące warzywa
Seler i inne chrupiące warzywa mają bardzo pozytywny wpływ na higienę jamy ustnej. Doskonale oczyszczają powierzchnię zębów, a także zwiększają produkcję śliny, która działa jak naturalny płyn do płukania. - Nasiona chia
O tym, że nasiona chia doskonale wpływają na nasze zdrowie, wie każdy. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że są korzystne dla zębów, a wszystko dlatego, że są bogate w wapń i fosfor. - Olej kokosowy
Olej kokosowy od pewnego czasu cieszy się olbrzymią popularnością. Pojawiły się jednak głosy, czy faktycznie jest on najlepszy dla osób zamieszkujących naszą szerokość geograficzną. Zdania są podzielone, ale nie musimy dodawać oleju kokosowego do posiłków, aby zadbać o zęby. Tak naprawdę możemy nabrać go do ust i płukać przez 10-20 minut. Pomoże to zapobiegać próchnicy, a także stworzy odpowiednie środowisko w jamie ustnej. - Przetwory mleczne
Przetwory mleczne zawierają składniki, które mogą naprawiać i wzmacniać szkliwo. Zaliczają się do nich witaminy A, D i K2, a także kazeinę. To doskonała mieszanka nie tylko dla jamy ustnej, ale też całego organizmu. Dlatego szybko wprowadź do swojej diety jogurty naturalne, kefiry, a także maślankę. - Ciemna czekolada
Ciemna czekolada ma wiele korzystnych właściwości. To nie tylko świetny pomysł na deser! Badania wykazały, że związki znajdujące się w kakao pomagają utwardzać szkliwo i zapobiegają próchnicy. Dlatego, gdy po raz kolejny nabierzesz ochoty na czekoladę, nie przejmuj się, tylko upewnij się, że jest ciemna.
Produkty szkodzące zębom
- Cytrusy
Cytrusy zawierają dużo witaminy C, co sprawia, że pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Niestety ich regularne spożywanie może powodować nieodwracalne uszkodzenia w szkliwie zębów. Szczególnie należy uważać na sok z cytryny i grejpfruta, ale nie musimy ich unikać. Tylko warto spożywać cytrusy w rozsądnych ilościach, a dzień najlepiej zacząć od zwykłej wody. Dopiero później sięgać po sok z cytryny. - Białe pieczywo
Po białe pieczywo sięga coraz mniej osób, a jego wpływ na zęby to kolejny powód, aby go unikać. Warto pamiętać, że często przykleja się do zębów i przekształca w cukry, które stanowią idealne środowisko dla bakterii. - Napoje sportowe
Osoby, które ćwiczą często po nie sięgają, ponieważ to najłatwiejszy sposób na szybkie nawodnienie. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, że mają one negatywny wpływ na zęby. Mają bardzo dużą kwasowość, co sprawia, że niszczą szkliwo. W dodatku w czasie ćwiczeń zmniejsza się wydzielanie śliny neutralizującej kwasy, a zwiększa zagrożenie dla zębów. - Ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe z reguły są bardzo kwaśne, a to nie wpływa dobrze na stan zębów. Jeżeli nie chcesz z nich rezygnować, ale martwisz się o swoje szkliwo, to po ich zjedzeniu warto wypłukać usta wodą.
One Response