Nie bez powodu mówi się, że jesteś tym, co jesz! Spożywane przez Ciebie potrawy mają ogromny wpływ na Twój wygląd oraz zdrowie. Zadbaj więc o nie korzystając z naturalnych składników. Sprawdź, jakie produkty warto posiadać w swojej kuchni, a także jaki jest chiński sekret długowieczności.

Tradycyjne sposoby na długowieczność!

Co zawsze warto mieć w kuchni?

  • Natka pietruszki – jakże niedoceniony składnik w wielu domach. Roślina ta zawiera w sobie duże ilości witamin m.in. A, E, K czy B2.  Jednak mało kto wie, że jej główną zaletą jest wysokie stężenie witaminy C. Dzięki temu wzmacnia odporność oraz działa antybakteryjnie. Warto często ją spożywać, gdy zmagamy się z dolegliwościami pracy nerek, ponieważ ma właściwości moczopędne. Docenią ją także, osoby na diecie, gdzyż wspomaga odprowadzanie nadmiaru wody z organizmu. Co więcej, żucie natki pietruszki, poleca się w celu złagodzenia nieświeżego oddechu.
  • Czosnek – został mianowany naturalnym antybiotykiem i to nie bez powodu. Potrafi zniszczyć chorobotwórcze drożdże, bakterie i wirusy. Zawdzięcza to głównie związkowi o nazwie allicyna, który wydziela się przy jego rozdrabianiu. Poleca się, aby zmiażdżyć ząbki czosnku i odczekać parę minut. Następnie najlepiej zjeść czosnek na surowo lub po bardzo krótkim gotowaniu.  Nie zaleca się jedzenia dużych ilości tego warzywa, gdyż może wywołać bóle głowy lub problemy żołądkowe.
  • Aronia – badania wykazały, że regularne spożywanie jej owoców, przynosi korzyści zdrowotne w chorobach neurologicznych i stanach zapalnych. Wspomaga także usuwanie z organizmu wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się komórek.
  • Miód – ma wiele właściwości leczniczych, a przy okazji jest pyszny. Najczęściej wybieramy go przy leczeniinfekcji dróg oddechowych objawiających się bólem gardła. Warto jednak pamiętać, by nie stosować go z gorącą wodą a ciepłą, inaczej zatracimy jego wartościowe składniki.
  • Kurkuma  nazwana przyprawą długowieczności, trafiła do nas z krajów azjatyckich. Tak jak poprzednie składniki działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Sięgnij po nią, jeśli potrzebujesz wspomóc swój metabolizm lub złagodzić bóle menstruacyjne. Jednak jej najmocniejszym punktem jest to, że chroni DNA przed mutacjami, co oznacza, że walczy przeciwko komórkom rakowym. Co więcej, naukowcy zauważyli silny związek, między niską zachorowalnością na Alzhaimera wśród Hindusów, a ich dietą, w której kurkuma gości od tysięcy lat.

Chińska recepta na zdrowie

  • Nie najadaj się do syta – jedz kilka posiłków dziennie, ale w małych porcjach i w miarę możliwości w tych samych godzinach. Tym sposobem, utrzymasz stały poziom cukru we krwi, co zapobiega magazynowaniu zapasów w organizmie. Chińczycy swoje dzienne menu, komponują tak, aby było pożywne. Chroni ich to przed napadami głodu i niekontrolowanym spożywaniem posiłków.
  • Prowadź aktywny tryb życia – nie musisz chodzić codziennie na siłownię, aby zadbać o swoją kondycję. Długie, intensywne spacery są często lepsze niż bieganie. Jadąc do pracy, wybierz rower zamiast samochodu. Jeśli możesz poświęcić wolny czas na trening, spróbuj jogi czy tai chi, które wspomagają także równowagę psychiczną.
  • Wprowadź do swojej diety ryby – zawarte w nich kwasy omega3, redukują ryzyko chorób serca, przeciwdziałają arytmii, łagodzą bóle towarzyszące chorobom reumatycznym czy zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi. Dodatkowo ryby morskie posiadają witaminę D, która obniża poziom cholesterolu.
  • Dodawaj do potraw żeń-szeń – w Chinach zwany jest lekiem na wszystkie choroby. Z tego korzenia wytwarza się syropy m.in. na wzmocnienie odporności, czy łagodzenie stresu. Jako że, wspomaga procesy regeneracyjne, poprawia ukrwienie mózgu, pamięć i zdolność koncentracji, uważany jest za sekret wiecznej młodości. Regularność przyjmowania odgrywa tu znaczącą rolę, jednak w dużych ilościach może wywołać objawy niepożądane.
  • Pij zieloną herbatę – dobroczynnie działa na cały organizm. Działa nie tylko wewnątrz, ale także na zewnątrz, np. poprawiając wygląd skóry (zapobiega przebarwieniom, zmarszczkom czy cellulitowi). Odpowiednio zaparzona, może być też zastrzykiem energii, a to dzięki teinie, działającej podobnie do kofeiny.
  • Nie zapominaj o wodzie pij koło 2 litrów dziennie wody niegazowanej z dużą ilością minerałów.

Sposoby na dobry nastrój

  • Orzechy – to wielowitaminowe pigułki bogate w zdrowe, nienasycone tłuszcze (niezbędne do prawidłowej pracy mózgu), magnez (poprawiający nastrój) czy wapń. Zanim jednak po nie sięgniesz, upewnij się czy nie jesteś uczulona!
  • Banany – mają w swoim składzie sporo tryptofanu – aminokwasu, który bierze udział w wytwarzaniu serotoniny (tzw. hormon szczęścia) oraz melatoniny (hormon odpowiedzialny za regulację rytmu dobowego organizmu).
  • Aromaterapia – nie bez przyczyny olejki eteryczne wykorzystywane są w zabiegach kosmetycznych. Wdychane przez nas substancje zapachowe, działają na nasz mózg i wywołują w nim różne reakcje. Możesz udać się na taki zabieg do specjalistycznego gabinetu lub spróbować na własną rękę. Leczenie zapachem odbywa się poprzez wonne kąpiele, masaże, inhalacje czy przebywanie w pachnącym pomieszczeniu. Odpowiednie olejki pomogą Ci m.in. na bóle głowy, bezsenność czy stres.
  • Wysiłek fizyczny – pobudza wytwarzanie endorfin, czyli hormonów odpowiedzialnych za dobre samopoczucie i zadowolenie. Nie masz czasu na trening? Poczytaj parę dowcipów – w końcu śmiech to zdrowie.
  • Przyprawy – jeśli masz zły dzień, spróbuj przygotować posiłek z wykorzystaniem ostrych przypraw. Idealnym, naturalnym antydepresantem jest np. papryczka chilli. Zawiera ona kapsaicynę, która po spożyciu wywołuje pieczenie w jamie ustnej, to zaś powoduje wytwarzanie endorfin uśmierzających ból.
  • Sen – nie żałuj sobie snu. Twój organizm potrzebuje odpoczynku, regeneracji i wzmocnienia.

Autor: Natalia Mrugas