Bakłażan to wyjątkowe warzywo, które idealnie odnajduje się w praktycznie każdej kuchni. Niezależnie od tego, czy preferujemy go pieczonego, smażonego czy też duszonego. Odpowiednio przygotowany da nam nie tylko dużo satysfakcji, ale także dostarczy potrzebnych składników odżywczych.
Znajdziemy go w zasadzie na każdym stoisku warzywnym. Bakłażan jak niektóre inne warzywa posiada oczywiście rozmaite odmiany charakteryzujące się różnymi kształtami i kolorami począwszy od zielonego, przez biały, aż po głęboki ciemno-fioletowy odcień. W Polsce najczęściej spotykamy się właśnie z tym ostatnim. Poniżej 4 ciekawe sposoby na dania z bakłażanem w roli głównej.
Tost z bakłażanem, serem cheddar i pomidorem
Naszą pierwszą propozycję kierujemy dla osób zabieganych, dla których mimo braku czasu treściwe i smaczne śniadanie plasuje się na samym szczycie listy ważnych rzeczy do zrobienia. Przepis jest wyjątkowo prosty i satysfakcjonujący. Wystarczy, że mamy w domu toster, bakłażana, ulubione pieczywo (wieloziarniste sprawdzi się tu tak samo dobrze, jak pełnoziarniste), ser cheddar, pomidora oraz inne ulubione składniki. Bakłażana moczymy w marynacie z pieprzu, soli, czosnku i oliwy z oliwek. Następnie smażymy go przez kilka minut z obu stron na patelni. Obie kromki chleba po wewnętrznej stronie smarujemy oliwą z oliwek. Możemy również wykorzystać do tego pozostałe resztki marynaty. Składamy kanapkę kładąc kolejno podsmażonego bakłażana, pomidora, ser i ewentualne ulubione dodatki (może to być np. musztarda). Wszystko przykrywamy drugą częścią kanapki i wkładamy do tostera. Smażymy, aż chleb będzie chrupiący. Smacznego!
Grecka Moussaka
Piękna, kolorowa, i puszysta. Moussaka, czyli jedno z najpopularniejszych greckich dań. Znajdziecie je w prawie w każdej restauracji i tawernie w Grecji. Jest to rodzaj zapiekanki przygotowywanej na bazie sosu pomidorowego, czerwonego wina, ziemniaków, bakłażana i mielonego mięsa (jagnięce lub wołowe). Wszystko przykryte grubą pierzynką z sera i polane gęstym sosem beszamel. Najwięcej czasu w przepisie zajmuje chyba przygotowanie i podsmażenie bakłażana, a także odpowiednie przyprawienie mięsa (najlepiej sprawdzą się tymianek, oregano, czosnek, sól, pieprz, cynamon i podsmażona uprzednio cebulka). Gdy już to mamy, ułożenie ich w naczyniu zajmuje dosłownie kilka chwil. Przed całym procesem gotowania dobrze jest jednak przekroić bakłażana na pół, obficie posolić i zostawić na pół godziny (po tym czasie zmywamy sól i wycieramy bakłażana papierowym ręcznikiem) . Zabieg ten sprawi, że w efekcie końcowym nie będziemy wyczuwali charakterystycznej dla tego warzywa goryczki. Sos beszamel (przepis na niego znajdziecie w większości książek kucharskich) natomiast dobrze pod koniec gotowania doprawić odrobiną pieprzu, soli i gałki muszkatołowej. Przepisów na Moussake jest tyle, ile domostw w Grecji, niemniej prawie zawsze smakuje ona rewelacyjnie. Dlatego więc nie bójcie się stworzyć własnej oryginalnej kompozycji smaków. Moussaka wybornie komponuje się z białym winem!
Bakłażan umami w orientalnym sosie
To danie szczególnie upodobali sobie miłośnicy szeroko pojętej kuchni chińskiej. Dzięki swojemu słodko-kwaśnemu smakowi umami znakomicie komponuje się z ryżem. Z bakłażanem w tym przepisie postępujemy podobnie, jak w propozycji powyżej. Solimy i czekamy około pół godziny, by pozbyć się niepożądanego gorzkiego smaku. Następnie kroimy na duże kawałki i dokładnie obtaczamy w mące kukurydzianej. Bakłażana smażymy partiami na oleju w woku, aż do jego zarumienienia. Następnie przekładamy warzywo na sitko, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Z patelni wylewamy olej pozostawiając zaledwie tyle, by patelnia była od niego mokra. Dodajemy do woka 4 łyżki sosu sojowego i łyżkę octu ryżowego. Wrzucamy cieniutko pokrojony czosnek, chilli, imbir oraz zieloną cebulkę. Wszystkie składniki smażymy przez chwilkę, aby wyciągnąć z nich piękny aromat, a na koniec dorzucamy podsmażonego bakłażana. Doprawiamy łyżką brązowego cukru, dokładnie mieszamy i dekorujemy pokrojoną zielona cebulką. Smacznego!
Letnia zupa z pieczonego bakłażana, papryki, ziemniaków marchewki i czosnku
Warzywne zupy to idealne rozwiązanie nie tylko na upalne dni. Świetnie też sprawdzą się, gdy nie mamy zbytnio ochoty na wymyślne dania, a chcemy by były one szybkie i smacznie, a przede wszystkim zdrowo przyrządzone. Do przygotowania tego przepisu potrzebować będziecie 2 bakłażany, 2 papryki, jedną marchewkę, 2 ziemniaki i główkę czosnku. Bakłażana i paprykę kroimy na połówki (z papryki wyciągamy gniazda nasienne). Od czosnku odcinamy wierzch (tak by było widać wszystkie jego obrane ząbki), następnie polewamy go obficie oliwą z oliwek, solimy i zawijamy w folię aluminiową. Razem z papryką i bakłażanem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 50 minut. Ziemniaki i marchewkę kroimy w plasterki, a cebulę w grube paski i wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Gdy widzimy, że warzywa z piekarnika są już gotowe wyjmujemy je i również dodajemy do zupy (przy bakłażanie musimy jednak wpierw oddzielić miąższ od skórki). Upieczony czosnek wyciskamy ze skórki i również dodajemy do wywaru. Zupę doprawiamy oliwą z oliwek, solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dekorujemy chrupiącą bagietką, odrobiną parmezanu i gotowe!
Świetny artykuł, dzięki za info. Temat ciekawy i świetnie pozwalający rozwijać wyobraźnie.
[…] Sprawdź również: Kosmetyki do pielęgnacji, które zrobisz sama! […]
[…] Sprawdź również: Okulary przeciwsłoneczne – 5 kultowych modeli z historii mody […]
[…] Sprawdź również: Kubeczek menstruacyjny – poradnik dla początkujących […]
[…] Sprawdź również: Maseczki na twarz, które wykonasz w domowych warunkach […]