Na wielkanocnym stole znajdzie się wiele smakołyków. Będą to nie tylko symboliczne potrawy, które poświęcimy w Wielką Sobotę, ale też przepyszne ciasta. Jest kilka specjałów, bez których wiele osób nie wyobraża sobie tych świąt. Znacie historię najpopularniejszych wielkanocnych ciast?
Babka wielkanocna
Czy ktoś sobie wyobraża Wielkanoc bez babki? My nie! Babki to królowe wielkanocnych stołów i z pewnością znajdą się w większości koszyczków. Początków tego ciasto należy szukać pod koniec XVII wieku. To właśnie wtedy babka pojawiła się w Polsce, a później nawet rozpowszechniła na całą Europę. Tradycyjnie przyrządza się ją na bazie mąki, jaj, mleka i droższy, a na koniec dekoruje białym lub różowym lukrem. Dawniej babkę wypiekano w Wielki Piątek w piecu chlebowym, a nieudana świadczyła kiepskich umiejętnościach kulinarnych gospodyni. W pobliżu nie mogli się też kręcić mężczyźni, bo wtedy ciasto opadało. Dziś jest trochę inaczej i nawet Panowie mogą upiec babkę, a zakalec tylko kiepsko wygląda, ale nie jest żadną kompromitacją.
Mazurek
Na wielkanocnym stole nie może też zabraknąć mazurka. Wiele osób sądzi, że to ciasto pochodzi z Mazowsza, gdyż jego nazwa kojarzy się ze słowem Mazur, a tak dawniej nazywano mieszkańców tego regionu. Jednak prawdopodobnie mazurek przywędrował do nas ze wschodu wraz z Turkami. W przeszłości mazurek stanowił nagrodę chrześcijan, którzy wytrwali w 40-dniowym poście. Z czasem tradycja ta zaczęła się zacierać, ale ciasto nadal łączy się z Wielkanocą. Mazurek ma mnóstwo odmian, ale ten tradycyjny zazwyczaj robi się kruchego ciasta i dodaje dużo bakalii, aby nasi goście byli zadowoleni. I koniecznie trzeba je pięknie ozdobić, w tym celu najczęściej używa się polewy czekoladowej, lukru, kolorowej posypki, migdałów, orzechów oraz owoców, które są układane w ciekawe wzory.
Pascha
Pascha to kolejny wielkanocny deser. Jest nieco mniej popularna od babki czy mazurka, ale również można ją spotkać na naszych stołach. Ten deser wykonany z twarogu przywędrował do Polski ze wschodu. Pascha ma specjalne znaczenie, jej piramidkowy kształt ma symbolizować grób Chrystusa. Składniki, z których się ją wykonuje również mają specjalne znaczenie. Jajka i mleko są symbolem odrodzenia, a cukier, wanilia i bakalie bogactwa oraz dobrobytu.
Sernik
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, które pojawia się w polskich domach w czasie różnych świąt. Nie może go też zabraknąć na Wielkanoc. Większość z nas uważa, że sernik to typowo polski przysmak, ale tak nie jest. Początków tego ciasta należy dopatrywać się już w czasach starożytnych, a do naszego kraju trafił prawdopodobnie za sprawą Jana III Sobieskiego. Prawdopodobnie przywiózł on sernik wiedeńskie, gdy wracał z Bitwy pod Wiedniem. Wkrótce powstała krakowska odmiana ciasta charakteryzująca się kraciastą polewą.
Paschy nie jadłam ,pozostałe ciasta bardzo lubię sa pysznę