Częstym noworocznym postanowieniem jest przejście na zdrową dietę. Niestety kończy się styczeń i nasz zapał mija. Zaczynamy mieć coraz większą ochotę na różne smakołyki. Jednak nie ma powodu do obaw, od czasu do czasu możemy się skusić na słodkie przekąski.
Kuleczki z ciemnej czekolady z cynamonem i imbirem
Kuleczki z ciemnej czekolady z cynamonem i imbirem to doskonały deser, na który można się skusić kilka razy w tygodniu. Wszystkie składniki są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. W dodatku imbir i cynamon świetnie wzmacniają odporność i pobudzają metabolizm. Takie kuleczki doskonale nadają się na słodką przekąskę, która będzie równocześnie zdrowa. Do ich przygotowania potrzebujemy 2 łyżki stołowe tahini, łyżkę miodu, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mąki migdałowej, 1/4 łyżeczki świeżego startego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu i 2 łyżki nasion Chia. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce, aż uzyskamy jednolitą masę, a następnie formujemy w dłoni małe kuleczki i gotowe.
Bezglutenowe wegańskie ciasteczka z kawałkami czekolady
Inną słodką przekąską, którą warto przekąsić to domowej roboty ciasteczka z kawałkami czekolady. Smakują one doskonale, a przy tym są bardzo zdrowe. Zawierają tylko pełnowartościowe składniki, a kawałki czekolady są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Można zrobić większą partię ciasteczek raz w miesiącu. Jak to zrobić? W średniej misce mieszamy 3/4 szklanki cukru kokosowego, łyżeczkę ekstraktu waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1,5 szklanki mąki migdałowej i 1/2 szklanki ciemnej czekolady, a w drugiej miseczce 1/2 szklanki oleju kokosowego, łyżkę siemienia lnianego i 3 łyżki wody. Następnie łączymy obydwie mieszanki i formujemy z nich ciasteczka, które umieszczamy na blasze. Pieczemy je przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Banany w czekoladzie
Banany w czekoladzie mogą być nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Stanie się tak, gdy użyjemy czekolady, która zawiera minimum 60% kakao. Im będzie go więcej, tym więcej flawonoidów dostarczymy naszemu organizmowi, które obniżą poziom cholesterolu, a także zmniejszą stan zapalny. Do rozgrzanej czekolady możemy też dorzucić orzechy ziemne, kokos lub płatki zbożowe. To sprawi, że deser będzie jeszcze smaczniejszy.
Jogurt grecki z jagodami, orzechami lub innymi dodatkami
Ten smaczny deser jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy mam ma to zaledwie kilka minut. Do opakowania jogurtu greckiego dodajemy świeże owoce, np. maliny, jeżyny lub jagody (poza sezonem mogą być mrożone), orzechy oraz trochę miodu lub gorzkiej czekolady i mamy gotowy deser.
Sorbet winogronowy
Warto trzymać w zamrażalce trochę winogron, dzięki temu będziemy mieli idealny składnik na pyszny sorbet. Te owoce są naturalnym źródłem przeciwutleniaczy, a także polifenoli. Najlepiej zmiksować je z jogurtem greckim, aby otrzymać słodki sorbet. Warto też wiedzieć, że ¾ szklanki winogron ma tylko 90 kalorii.
Ciemna czekolada
Ciemna czekolada to najłatwiejsze rozwiązanie w chwili słabości. Zawiera ona dużo przeciwutleniaczy, więc będzie to smaczna i zdrowa przekąska. Warto jednak wybierać taką, która ma w składzie minimum 70% kakao i nie przesadzać z jej ilością.
[…] Sprawdź również: Kosmetyki do pielęgnacji, które zrobisz sama! […]
[…] Sprawdź również: Okulary przeciwsłoneczne – 5 kultowych modeli z historii mody […]
[…] Sprawdź również: Kubeczek menstruacyjny – poradnik dla początkujących […]
[…] Sprawdź również: Maseczki na twarz, które wykonasz w domowych warunkach […]
[…] się. Do jednych z nich i często praktykowanych, przez osoby w różnym wieku, należy medytacja. Zastanawiasz się na czym polega […]