Każda pora roku oferuje charakterystyczne dla siebie produkty, które są typowe tylko i wyłącznie dla tego okresu. Są to zwłaszcza warzywa oraz owoce, które mogą stać się inspiracją do tworzenia pomysłowych posiłków, czy też przekąsek. Taka sama sytuacja ma miejsce w przypadku obecnej pory roku. Potrawy idealne na jesień powinny być aromatyczne, rozgrzewające i dodające energii w chłodniejsze dni. Nie czekaj więc już ani chwili dłużej i poznaj wszystkie smaki jesieni. Niech potrawy charakterystyczne dla tej pory roku zagoszczą na Twoim stole. Oto kilka pomysłów na jesienne przysmaki!
Zupa z dyni
Dynia to warzywo, które jest prawdziwym symbolem jesieni. Nie dziwi więc fakt, że można z niej przyrządzić prawdziwe jesienne przysmaki. Jednym z nich jest kremowa zupa dyniowa. Nie dość, że cieszy oczy pięknym pomarańczowym kolorem, to jeszcze jest pożywnym i sycącym daniem na jesienny czas. Warto podać ją z kleksem śmietany, grzankami oraz suszonymi ziarnami słonecznika.
Pieczone ziemniaki
Jesienne przysmaki można przygotować również z wykorzystaniem ziemniaków. To niezwykle popularne w Polsce warzywo jest uniwersalne i sprawdza się jako baza wielu jesiennych potraw. Można je ugotować, jak również upiec. I to zarówno w piekarniku, jak również na ognisku – wtedy ich smak jest jeszcze bardziej wyrazisty. Pieczone ziemniaki można podać chociażby z serową pastą lub sosem. Świetnie komponują się także z topionym masłem i solą.
Potrawy z grzybów
Jesienią lasy są pełne grzybów. Warto więc razem z rodziną wybrać się na grzybobranie. To ciekawa forma spędzania czasu na świeżym powietrzu. Później dobrą zabawą może okazać się wspólne przygotowywanie potraw z grzybów. Dla przykładu może być to sos grzybowy, zupa lub zapiekanka.
Szarlotka
Jesień to pora roku, w której dojrzewa wiele gatunków jabłek. Owoców tych pełno jest zarówno w sklepach, jak i ogrodach. Można przygotować z nich wiele przetworów na zimę. Dobrym pomysłem jest także upieczenie szarlotki. To ciasto, które przygotowuje się dosyć łatwo i w stosunkowo krótkim czasie. A jabłecznik po prostu pachnie jesienią i sprawia, że w całym domu unosi się charakterystyczny cynamonowy aromat.
Aromatyczna herbata rozgrzewająca
Jesienne przysmaki są godnie reprezentowane przez gorący i aromatyczny napój, jakim jest herbata. Wystarczy zaparzyć herbatę czarną, owocową lub zieloną oraz dodać do niej ulubione dodatki. Są to na przykład: miód, cytryna, imbir, sok malinowy lub z pigwy, cynamon, czy też goździki. Z takim napojem nawet najchłodniejsze jesienne wieczory nie są straszne.
Jakie inne potrawy można przygotować jesienią?
- ciasto marchewkowe,
- ciasto dyniowe,
- pierniczki,
- powidła śliwkowe,
- nalewka z pigwy,
- dżemy owocowe,
- tarta z sezonowymi owocami,
- pieczone jabłka,
- naleśniki z musem jabłkowym,
- placuszki dyniowe,
- kotlety z cukinii,
- marynowane grzyby,
- knedle ze śliwkami.
Jak widzisz, jest wiele potraw i posiłków, które są charakterystyczne dla jesieni. Jesienne przysmaki idealnie sprawdzą się jako dania obiadowe lub słodki deser. To, co jemy w trakcie tej pory roku ma naprawdę duże znaczenie. Przede wszystkim warto pamiętać, aby te posiłki były kaloryczne, rozgrzewające, dostarczające dawkę energii oraz niezbędnych witamin.
Autor: Karolina Mondel
[…] Sprawdź również: Kosmetyki do pielęgnacji, które zrobisz sama! […]
[…] Sprawdź również: Okulary przeciwsłoneczne – 5 kultowych modeli z historii mody […]
[…] Sprawdź również: Kubeczek menstruacyjny – poradnik dla początkujących […]
[…] Sprawdź również: Maseczki na twarz, które wykonasz w domowych warunkach […]
[…] się. Do jednych z nich i często praktykowanych, przez osoby w różnym wieku, należy medytacja. Zastanawiasz się na czym polega […]