Każda pora roku oferuje charakterystyczne dla siebie produkty, które są typowe tylko i wyłącznie dla tego okresu. Są to zwłaszcza warzywa oraz owoce, które mogą stać się inspiracją do tworzenia pomysłowych posiłków, czy też przekąsek. Taka sama sytuacja ma miejsce w przypadku obecnej pory roku. Potrawy idealne na jesień powinny być aromatyczne, rozgrzewające i dodające energii w chłodniejsze dni. Nie czekaj więc już ani chwili dłużej i poznaj wszystkie smaki jesieni. Niech potrawy charakterystyczne dla tej pory roku zagoszczą na Twoim stole. Oto kilka pomysłów na jesienne przysmaki!

Proste pomysły na jesienne przysmaki!

 

Zupa z dyni

Dynia to warzywo, które jest prawdziwym symbolem jesieni. Nie dziwi więc fakt, że można z niej przyrządzić prawdziwe jesienne przysmaki. Jednym z nich jest kremowa zupa dyniowa. Nie dość, że cieszy oczy pięknym pomarańczowym kolorem, to jeszcze jest pożywnym i sycącym daniem na jesienny czas. Warto podać ją z kleksem śmietany, grzankami oraz suszonymi ziarnami słonecznika.

Pieczone ziemniaki

Jesienne przysmaki można przygotować również z wykorzystaniem ziemniaków. To niezwykle popularne w Polsce warzywo jest uniwersalne i sprawdza się jako baza wielu jesiennych potraw. Można je ugotować, jak również upiec. I to zarówno w piekarniku, jak również na ognisku – wtedy ich smak jest jeszcze bardziej wyrazisty. Pieczone ziemniaki można podać chociażby z serową pastą lub sosem. Świetnie komponują się także z topionym masłem i solą.

Potrawy z grzybów

Jesienią lasy są pełne grzybów. Warto więc razem z rodziną wybrać się na grzybobranie. To ciekawa forma spędzania czasu na świeżym powietrzu. Później dobrą zabawą może okazać się wspólne przygotowywanie potraw z grzybów. Dla przykładu może być to sos grzybowy, zupa lub zapiekanka.

Szarlotka

Jesień to pora roku, w której dojrzewa wiele gatunków jabłek. Owoców tych pełno jest zarówno w sklepach, jak i ogrodach. Można przygotować z nich wiele przetworów na zimę. Dobrym pomysłem jest także upieczenie szarlotki. To ciasto, które przygotowuje się dosyć łatwo i w stosunkowo krótkim czasie. A jabłecznik po prostu pachnie jesienią i sprawia, że w całym domu unosi się charakterystyczny cynamonowy aromat.

Aromatyczna herbata rozgrzewająca

Jesienne przysmaki są godnie reprezentowane przez gorący i aromatyczny napój, jakim jest herbata. Wystarczy zaparzyć herbatę czarną, owocową lub zieloną oraz dodać do niej ulubione dodatki. Są to na przykład: miód, cytryna, imbir, sok malinowy lub z pigwy, cynamon, czy też goździki. Z takim napojem nawet najchłodniejsze jesienne wieczory nie są straszne.

Jakie inne potrawy można przygotować jesienią?

  • ciasto marchewkowe,
  • ciasto dyniowe,
  • pierniczki,
  • powidła śliwkowe,
  • nalewka z pigwy,
  • dżemy owocowe,
  • tarta z sezonowymi owocami,
  • pieczone jabłka,
  • naleśniki z musem jabłkowym,
  • placuszki dyniowe,
  • kotlety z cukinii,
  • marynowane grzyby,
  • knedle ze śliwkami.

Jak widzisz, jest wiele potraw i posiłków, które są charakterystyczne dla jesieni. Jesienne przysmaki idealnie sprawdzą się jako dania obiadowe lub słodki deser. To, co jemy w trakcie tej pory roku ma naprawdę duże znaczenie. Przede wszystkim warto pamiętać, aby te posiłki były kaloryczne, rozgrzewające, dostarczające dawkę energii oraz niezbędnych witamin.

Autor: Karolina Mondel