Jeśli ktoś zadałby nam pytanie, w której porze roku nasza odporność spada najbardziej, większość z nas odpowiedziałaby zapewne że zimą. Jest prawdą, że podczas niej jesteśmy wyjątkowo narażeni na rozmaite infekcje i dolegliwości. Jednakże, aby nasz system immunologiczny był silny i stanowił dobrą barierę dla wirusów powinniśmy dbać o niego przez cały rok.

Izolacja i długie godziny spędzone w domu sprawiły, że się rozleniwiliśmy i takie też stały się nasze posiłki, czyli nudne i przygotowywane często w pośpiechu, co z kolei poskutkowało u niektórych niechcianymi, nadprogramowymi kilogramami, a także gorszym samopoczuciem. Jak to zmienić? „Jesteś tym co jesz”. Znacie to powiedzenie? Wiosna co prawda przerodziła się już w kalendarzowe lato, ale to właśnie w jego czasie mamy największy dostęp do świeżych warzyw i owoców. Te z kolei są wyjątkowo cennym źródłem witamin i minerałów. Co zrobić by jeść ich więcej? Tutaj z pomocą przychodzą nam zielone koktajle/smoothies.

Zielony koktajl na każdą porę dnia

Zielone koktajle już od wielu lat znane są ze swoich zbawiennych właściwości dla organizmu. Pojawiają się w jadłospisach znanych modelek, sportowców, a nawet celebrytów. Wielu z nich wręcz nich nie wyobraża sobie poranka bez szklanki tego warzywnego specjału.

Dlaczego tak jest? Pomijając ich orzeźwiający i słodki smak, zielone koktajle dzięki swojej aksamitnej konsystencji zapewniają nam uczucie sytości na większość dnia, przez co nie sięgamy po inne przekąski takie, jak słodycze czy fast foody. Dodatkowo dają masę energii do działania, a przy okazji naturalnie wysmuklają sylwetkę. Warzywa i owoce będące bazą koktajli zawierają witaminy z grupy B, witaminy A (w tym beta-karoten, niezbędny, gdy chcemy się opalić na  hebanowy kolor), K, C i E (opóźnia proces starzenia się skóry). Są także wspaniałym źródłem minerałów takich jak magnez, wapń , mangan, fosfor, żelazo czy potas. Bogate w antyoksydanty pomagają również w pozbyciu się z organizmu wszelkich toksyn, a także poprawiają procesy trawienne.

Co jednak jeśli nie lubimy warzyw? Wierzcie lub nie, ale odpowiednio przygotowany koktajl z dobrze dobranych składników może smakować rewelacyjnie! To prawdziwa bombą witaminowa, która wpływa  korzystnie na wygląd naszej cery i włosów. Temperatury na zewnątrz rosną z dnia, a wraz nimi rozpoczyna się sezon grillowy. Urozmaićmy go! Dodajmy zielony koktajl jako dodatek do niego! Schłodzony orzeźwia i smakuje jeszcze lepiej! Nasz organizm na pewno później nam za to podziękuje! 

Jak zrobić własne zielone smoothie?

Nasze smoothie, aby było bogate w składniki odżywcze i co najważniejsze smaczne, powinny składać się z kilku ważnych elementów – dużej ilości zielonych warzyw, świeżych owoców, przypraw, które urozmaicą jego smak i najważniejsze – płynnej bazy (dzięki niej nasz koktajl będzie miał później bardziej płynną konsystencję i nie będzie „glutowaty”). 

    1. Zielone warzywa – to właśnie one stanowią podstawę naszego koktajlu. Nie bójmy się więc dodawać ich w dużo. Przykładowa ilość to odpowiednik dwóch szklanek. Tutaj sprawdzą się nie tylko szpinak, seler naciowy, jarmuż, sałata, ale także ogórek, burak czy słodka papryka.
    2. Świeże owoce – w tym miejscu możemy zaszaleć! Tradycjonaliści mogą dodać jabłka, brzoskwinie, banany i pomarańcze. Jeśli jednak preferujemy bardziej egzotyczne klimaty warto kupić w sklepie ananasa, imbir, mango czy awokado. Możliwości są w zasadzie nieograniczone!
    3. Przyprawy, nasiona – dodatki tego typu podniosą poziom wartości odżywczych w naszym koktajlu. Mogą to być np. nasiona siemienia lnianego, nasiona chia, ale także pestki dyni, żeń-szeń, masło orzechowe, płatki owsiane, migdałowe czy kokosowe. Dobrym pomysłem jest również dodanie do naszego warzywnego smoothie niektórych przypraw, które dodatkowo ożywią jego smak jak np. kurkuma, chili, cynamon lub kakao. Tutaj wszystko zależy od naszych preferencji i tolerancji na ostrość. 
    4. Płynna baza – Jeśli jesteśmy na diecie to najlepiej sprawdzi się u nas woda, ponieważ nie zawiera ona dodatkowych cukrów, ani innych słodkich substancji. Jeśli jesteśmy jednak wytrawnymi smakoszami i woda nam nie wystarcza możemy zamiast niej dodać np. mleko (najlepiej sprawdzi się migdałowe, ryżowe ryżowe lub kokosowe), lub lemoniadę domowej roboty. Mamy wtedy pewność że nasz koktajl jest w 100% zdrowy. 

 

Klasyczne zielone smoothie oczyszczające (Detox) 

Wszystkie podane wyżej składniki można mieszać wedle własnych preferencji i stworzyć z nich własny unikalny przepis. Jedyną rzeczą, która może nas ograniczyć jest nasza własna wyobraźnia. Jednakże dla tych, którzy nade wszystko cenią sobie klasykę przygotowaliśmy tradycyjny przepis na ten zielony specjał. Nie dość, że smakuje pysznie, to jeszcze pomaga pozbyć się toksyn z organizmu i zrzucić zbędne kilogramy.

Czas przygotowania: 5 min

Potrzebować będziesz:

      • dwie szklanki szpinaku/jarmużu,
      • połowę selera naciowego,
      • 2 jabłka,
      • 1 banan,
      • kawałek imbiru,
      • limonka,
      • siemię lniane,
      • migdały.

Sposób przygotowania

Warzywa i owoce obrać, pokroić i przełożyć do specjalnego naczynia. Następnie dodać pozostałe składniki i blendować do uzyskania pożądanej konsystencji (powinna być aksamitna i kremowa). Przed wypiciem koktajlu warto dobrze schłodzić w lodówce, wtedy smakuje jeszcze lepiej. Smacznego!