Pomysły na przygotowanie wielkanocnego stołu!

W Wielkanoc w wielu domach całe rodziny zasiadają do uroczystego śniadania. Pojawia się na nim wszystkie potrawy, które poświęciło się poprzedniego dnia w kościele. Jeżeli chcemy, żeby wielkanocne śniadanie stało się jeszcze bardziej uroczyste i świąteczne, to warto je odpowiednio podać. Przygotowaliśmy więc kilka pomysłów na dekorację wielkanocnego stołu.

Pomysły na przygotowanie wielkanocnego stołu!

Wykorzystaj pisanki

Na Wielkanoc każdy z nas przygotowuje pisanki. Te zdobione jajka zawsze wyglądają pięknie. Dlatego zanim zaczniesz je zjesz, to wykorzystaj jako ozdobę wielkanocnego stołu. Kolorowe jajka bardzo dobrze się prezentują, więc stworzyć  z nich dekorację. Tak naprawdę wystarczy je ułożyć na jednym wielkim talerzu na stole. Jednak możesz być nieco bardziej kreatywny! Warto przygotować dla każdego domownika nietypowe nakrycie. Zamiast zostawiać pusty talerz, ułóż na nim pisankę, a obok połóż wybrany przez siebie kwiat. Możesz też ułożyć dekorację z posiłku, który za chwilę będziecie jeść. Innym sposobem na wykorzystanie pisanek jako dekoracji, to ułożenie ich dużym naczyniu na środku stołu, do tego warto dodać kwiaty, ale same jajka też będą świetnie wyglądać.

Nie zapominaj o pięknych bukietach

Wielkanoc odbywa się w momencie, gdy natura budzi się do życia, a wszystko wokół kwitnie. Warto więc z tego skorzystać i ozdobić wielkanocny stół pięknym bukietem. Możliwości mamy mnóstwo, a to, jakie kwiaty wybierzemy zależy do naszych indywidualnych upodobać. Bukiety można stworzyć z rośli kupionych w kwiaciarni, wyhodowanych w naszym ogródku, ale też tych, które rosną dziko w różnych miejscach. Wcale nie musisz być wykwalifikowanym florystą, aby stworzyć niezapomniane kompozycje. Czasami wystarczy po prostu połączyć kwiaty, które Ci się podobają. Na koniec przewiąż je wstążką lub ułóż w pięknym wazonach. W ten bardzo prosty sposób stworzysz wspaniałą ozdobę wielkanocnego stołu.

Dekoruj słodyczami

Nie da się ukryć, że wielkanocne słodycze wyglądają wyjątkowo pięknie. Szkoda więc je od razu zjadać! Możemy je wcześniej wykorzystać do ozdoby wielkanocnego stołu. Pastelowe, żelowe jajeczka możemy ułożyć w dużym słoiku lub mniejszych salaterkach i w ten sposób stworzyć nietypową ozdobę. Czekoladowe zajączki pięknie będą się prezentować umieszczone w różnych częściach stołu. Na pewno każdy z chęcią usiądzie do takiego posiłku!

 

Post Author: Redakcja

Leave a Reply