Koktajle czy smoothie to szybki zastrzyk witamin i energii. Są bardzo proste i szybkie do zrobienia blenderem ręcznym czy kielichowym. Składniki zależą od tego, co lubimy, jaki jest nasz cel oraz jakie właściwości powinien mieć nasz koktajl. Zmiksowane owoce i warzywa to nie tylko solidna dawka witamin, ale także dobry sposób na zrzucenie wagi, czy oczyszczenie organizmu z toksyn. Mogą zastąpić na przykład śniadanie czy inny posiłek w ciągu dnia. Poniżej siedem różnych przepisów na przygotowanie bomby witaminowej. Smacznego!

7 pomysłów na koktajle z warzyw i owoców

Detoksykujący zielony koktajl

Szpinak to źródło żelaza oraz kwasu foliowego. Posiada właściwości antyutleniające, czyli działa antynowotworowo i opóźnia starzenie się komórek.

 Składniki:

  • garść szpinaku (świeży lub mrożony);
  • 1 szklanka ananasa (pokrojony w kawałki, cząstki);
  • 1 banan;
  • 1 szklanka mleka migdałowego;
  • 1 łyżeczka nasion chia.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj na gładką konsystencję. Jeśli trzeba, dodaj więcej mleka.

Energetyzujący koktajl na śniadanie

Płatki owsiane to źródło błonnika i dawka energii na resztę dnia.

Składniki: 

  • 1 banan;
  • 1 łyżka płatków owsianych;
  • 150 ml mleka o niskiej zawartości tłuszczu;
  • 80 g owoców (truskawki, jagody, mango);
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego;
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj.

Zielone smoothie z herbatą

Zielona herbata zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy oraz wpływa pozytywnie na układ trawienny.

Składniki: 

  • 1 szklanka zaparzonej, zielonej herbaty;
  • 1 dojrzałe kiwi;
  • ½ szklanki soku jabłkowego
  • sok z ½ limonki
  • garść szpinaku (świeżego)
  • 300 gramów melona

Przygotowanie:

Zaparzyć torebkę herbaty, a następnie ostudzić. Melona obrać (razem z twardszą warstwą przy skórze), wyjąć nasiona, miąższ pokroić i włożyć do blendera. Dodać obrane kiwi, sok jabłkowy i sok z limonki. Na koniec dodać opłukane liście szpinaku i herbatę. Wszystko zblendować na najwyższych obrotach przez 1 minutę.

Odchudzający koktajl według Ewy Chodakowskiej

Zawartość buraka i awokado sprawia, że to koktajl pełen żelaza, a także witaminy B1, czyli tiaminy, która działa na pracę serca i wątroby.

Składniki:

  • ⅓ awokado;
  • ¼ średniego buraka;
  • 1 średnie jabłko;
  • 3 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy.

Przygotowanie:

Buraka i awokado obrać ze skórki (z awokado usunąć również pestkę).  Pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko podzielić na cztery części (zostawić skórkę i usunąć gniazda nasienne). Buraka, awokado i jabłko umieścić w kielichu blendera. Wlać sok z pomarańczy. Zmiksować.

Orzeźwiający koktajl owocowy

Połączenie świeżej mięty i ananasa doda orzeźwienia.

Składniki:

  • 200 g ananasa;
  • kilka listków mięty;
  • 50 g szpinaku baby;
  • 2 łyżki siemienia lnianego;
  • garść niesolonych, prażonych orzechów nerkowca;
  • sok z ½ limonki (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki w blenderze. Dodaj 200 ml wody i miksuj. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodaj więcej wody.

Wegańskie smoothie

Takie smoothie to dobry pomysł na śniadanie oraz tuż przed aktywnością fizyczną.

Składniki:

  • 100 ml soku wiśniowego;
  • 200 ml mleka sojowego;
  • 50 g tofu;
  • 75 g owoców wiśni (mrożone lub świeże bez pestek);
  • 2 łyżki płatków owsianych.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą konsystencję.

Słoneczne smoothie

Składniki:

  • 500 ml soku z marchwi (najlepiej schłodzonego);
  • 200 g ananasa (świeżego lub z puszki);
  • 2 banany;
  • mały kawałek imbiru;
  • 20 g orzechów nerkowca;
  • sok z limonki.

Przygotowanie:

Składniki umieść w blenderze, a następnie zmiksuj. Resztę przechowuj w lodówce.

Autor: Klaudia Bogdan